Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena wartośći-operat szacunkowy.Ile kosztuje i do kogo?

pawelurb

Recommended Posts

musze przedstawić do banku wycenę przyszłą nieruchomości tzw, operat szacunkowy, nie mam narazie nic tylko działka i pozwolenie na budowę , chcę wziąść kredyt na budowe domu , kto sporządza taki operat i do kogo się należy zgłosić? czy taka wycena jest dokonywana na podstawie samego projektu?

Wycena jest sporządzana na podstawie projektu no i działki oczywiście :D

Ja dostałam listę polecanych rzeczoznawców z banku, ale poza tym szukaj w książce telefonicznej... rzeczoznawca musi mieć uprawnienia - jeżeli jest z listy z banku to raczej pewne, że ma, jeśli nie - to sprawdź koniecznie - niestety nie powiem Ci jak i gdzie :(

Ja zapłaciłem 800 złotych. Ale na przykład Raiffeisen ma własnych rzeczoznawców i kosztuje to 450zł.

Operat przygotowywany jest na podstawie transakcji z Twojej okolicy, zarówno w stosunku do działek, jak i domów o podobnej wielkości. W sumie kilkanaście-kilkadziesiąt stron z opisami, wzorami, wyliczeniami i zdjęciami.

:-? Operat szacunkowy wykonuje rzeczoznawca majątkowy!!!

A czy ja mówię że nie?

Jeszcze jedno - u rzeczoznawców można się spotkać z rejonizacją - rzeczoznawca z Grójca nie chciał robić mi operatu działki koło Tarczyna, bo to nie jego gmina. Ten, który mi robił wycenę wyjaśnił mi, że chodzi o znajomość rynku - poza swoim terenem musi włożyć w wycenę znacznie więcej pracy.

• 3 months później...

zaplacilam 600 zl bez faktury ale sama musialam dostarczyc dokumenty potrzebne do jego sporzadzenia.

rzadko negatywnie oceniam umiejetnosci innych osob ale pojawili sie dwaj panowie, jeden cwaniak bez zadnej wiedzy i drugi nieco spokojniejszy o wiedzy nieokreslonej. cwaniak wypytal za ile kupuje dom i za ile chce go wykonczyc. cala rozmowa okraszona truizmami i bzdurnymi dywagacjami na temat cen nieruchomosci (plus wyrazna sugestia, ze on na pewno nie wpisze wartosci wyzszej, niz dom posiada)

wszystkie materialy, z jakich zbudowany byl dom wpisal inne (np mam uzyta blachodachowke, on wpisal dachowke ceramiczna, mam zbudowny dom z ytonga, wpisal silka, itd, zwrocilam mu uwage, choc moze niepotrzebnie... )wzial tez moj projekt.

za dwa dni gotowy byl operat z:

- cenami identycznymi, jak cena kupna i moja prognozowana kwota wykonczenia

- sporymi fragmentami zerznietymi zywcem z projektu

- reszta "kopiuj - wklej"

- na otarcie lez dostalam 5 zdjec zrobionych przez spokojnego aparatem analogowym

Wedlug mnie to zdzierstwo i wykorzystywanie dziwnych przepisow bankow.

A bankiem wymagajacym ow bzdurny operat jest BPH.

• 2 weeks później...

Płońsk, zapłaciłam 650 zl bez faktury /o którą chcę się upomnieć/. Rzeczoznawca z listy banku. Nie powiedziałam za ile kupiłam i wycenił dokładnie odwrotnie niż faktycznie jest, czyli

rzeczoznawca: teraz 230 tys, po remoncie 340 tys.

ja: teraz 110 tys. + remont 230 tys. = 340 tys.

Nie wiem co o tym sądzić?