Tad 30.09.2002 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 No własnie-jeśli masz okna podpowiedz ,proszę,jakie u ciebie stosowali kołki podczas montażu okien w ścianach jednowarstwowych z Hebla.Jakieś ekstra czy normalne na szybki montaż- jakie długie?Ukłony Tad [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-10-07 09:32 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 30.09.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Są specjalne kołki do montarzu w gazobetonie-poszukaj w skl.budowlanych.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 30.09.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Do BK stosuje się specjalne kołki - takie ze "skrzydełkami", popytaj w sklepach, to Ci pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 30.09.2002 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Byłem w paru sklepach, nawet monterzy okien wybałuszają gały, że do betonu komórkowego są inne kołki.Stąd moje pytanie. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Coś znajdziesz pod adresem: http://www.ytong.pl/infopak/zeszyty_techniczne/pdf/zeszyt_nr11.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 30.09.2002 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Najlepiej w heblu trzymają kołki tzw. uniwersalne firmy Wkręt-Met. Listki kołka na końcu są połączone. Wkręt łapie za koniec kołka i ściąga. Powoduje to pewne rozparcie kołka w miękkiej ścianie. Ma jedną wadę: bardzo trudno go wykręcić - trzeba zrobić nowy otwór. Takie kołki mają też inne, droższe firmy, np. Fisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 30.09.2002 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Możesz użyć takiej "rurki"z gwintem w wewnątrz, rozciętej na krzyż do niej wkręca się wkręt mocujący(rurki są o różnych średnicach do różnej grubości wkrętów)Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 30.09.2002 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 Jestem aktualnie w tym temacie (prawie, bo w Ytongu) i przetestowałem wiele różnych kołków. Polecam Fischer'y do BK - takie z podłużnymi, lekko spiralnymi skrzydełkami (nie mylić z Al...) i firmy TOX, w kolorze bordowo-brązowym, o spiralnym kształcie. Wszystkie inne łatwo przekręcić i mamy po mocowaniu.W razie potrzeby znajdę dokładne oznaczenia. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Metal-jeśli ci się chce podaj proszę te oznaczenia. Może wiesz gdzie to kupić na granicy woj.ślaskiego i małopolskiego? Dzięki Tad (nie moge sie zalogowac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.10.2002 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2002 Dzięki pozostałym za info- też się jeszcze raz przyglądnę.Oglądałem różne kołki i coś bym podebrał ale chciałem informacji przetestowanych.Dzięki -Tad (bez mozliwości logowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 02.10.2002 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 A co powiecie o śrubach bezkołkowych typu HUS (w terminologii firmy HILTI) ??? Podobne tańsze, gorzej wykonana spirala, są w składach budowlanych produkcji "kogoś tam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pfox 02.10.2002 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Aha, zapomniałem dodać, że używałem ich do osadzania okien (wiszących w strefie ocieplenia) w długościach 100 i 140. Pozdrawiam - pfox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.10.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Tad,po moim ostatnim poście sprawdziłem te oznaczenia, ale zapamiętałem tylko te z Fischera - są to kołki typowe do gazobetonu o oznaczeniu GB X, gdzie X to średnica wiertła. Kupuję je w specjalistycznym sklepie ze śrubami z wielkim logo FISCHER, w zwykłych sklepach i marketach ich nie widziałem.Te z TOX'a też Ci znajdę, ale mają one taką wadę, że nie znalazłem średnicy większej niż 8 mm. Można je kupić w Castoramie, przynajmniej tej wrocławskiej. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.10.2002 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Tad, to znowu ja. Te kołki od TOX'a mają oznaczenie TFS. Jak chcesz je zobaczyć to odwiedź http://www.tox.de. Jak się okazuje mają rozmiary do 12 mm. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 03.10.2002 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 dzięki bardzo za wszystkie podpowiedzi-jutro montują okna. Mają przywieźć kołki.Coś muszę wybrać. Pozdrowienia Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 07.10.2002 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Nie było dużego wyboru- okna są już zabudowane. Zastosowałem kołki z bocznymi piórkami, fi 10x14cm oraz szybki montaż (w nadprożach) fi8x10cm. Zapiankowano i nie ten dom!Przytulnie i cieplej w domu. Okna Urzędowskiego- ładne i bez usterek. Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts