Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt domu zniecheca

hankamaciek

Recommended Posts

juz mowie - kosztorys na stronce nie zawiera ani robocziny ani kosztow instalacji i czesci wykonczen - nie sluzy nam pomoca. Opieramy sie na wyliczeniach poszczegolnych firm na podstawie projektu. Jezeli chodzi o skaplikowany dach to tez wszyscy mnie nastawiali na wysokie koszty, padaly kwoty 60-70 a nawet 100 tys gdyz posiada wole oczka i jest wielospadowy. Tymczasem nie tracilem czasu i szukalem solidnego wykonawcy wlasnie takiego dachu. Polecony przez Braas a nastepnie przez kilka osob w bydgoszczy - widzialem jego prace - fachowiec, jest na etapie wyliczen. Juz wiem, ze koszt dachowki wraz z polozeniem i oknami polaciowymi wyjdzie uwaga 30 000 - dojdzie tu wiezba i jej robocizna nie wiem max 15tys. Tak ze nie jest tak zle z tym dachem.

Jezeli chodzi o dom to pozycja w ktorej jeszcze moglem sie pomylic to sciany - ich koszt moze byc znacznie wiekszy. Poza tym dalej wierze, iz wydajac max 250 tys wprowadze sie bez powyzszych wykonczen ktore w przeciagu roku licze ze zrobie

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maćku,

mam nadzieję, że wiesz co piszesz i Twoje słowa staną się rzeczywistością

nie znam cen dachówki cementowej, kupuję ceramiczną

założenia co do robocizny za ten dach moim zdaniem są bardzo optymistyczne

mój dach ma dwa wole oczka, powierzchnia jego to 500 m2, a robocizna za pełny dach- począwszy od więźby po rynny to 40 000 PLN

dachówka ze wszystkimi elementami kolejne 40 000

więźba 12 000

deski i papa to nawet nie wiem

inne gadżety, np gwoździe też nie wiem

rachunek jest dość prosty

nie liczę tu blachy, rynien itp, jedynie samą ceramikę

swój dach wyceniam na jakieś 120 000 PLN

przy takim wyliczeniu mam nadzieję się rozczarować ale pozytywnie

ile m2 ma Twój dach??

życzę powodzenia i nadal tyle optymizmu

dach ma powierzchnie 348m2 i jest juz policzony jak mowilem. Fachowiec podaje ze wychodzi to ok 120/m za wszystko - za nim wzial sie za liczenie ale tak tez wyszlo potem ale jeszcze nie wiem czy brutto czy dodac 7%. W kazdym razie to realia a fachowiec dobry - Braas tez. Beda tez rynny i okna w cenie ale bez wolich oczu. Masz droga ekipe i droga dachowke moze takie mam spostrzezenie - szukaj dalej.

deskowanie a i owszem będzie

doszłam do wniosku, że przy tak wielu połaciach i licznych koszach to rozsądne wyjście

przekonało mnie do tego to forum i różni cieślo- dekarze, choć do tej pory byłam na anty do takiego rozwiązania

wycen dachu mam trochę i wszystkie oscylują w tej kwocie

m2 za robociznę 80 PLN na gotowo

czyli ile wychodzi Ci m2, za samą robociznę, pełnego dachu??

jaką stolarkę planujesz założyć, PCV czy drewno (okna)

na ile ją wyceniasz??

Do stalego bywalca Izak

Nie wiem ile 120/m wszystko. Dachowka podobno cementowa Braas po rabacie podwojne S ponizej 30/m. Sa policzone tez rynny i okna polaciowe drewniane ok 1000zł/szt. Wiezba na 100% nie wiem czy wyjdzie 10 czy 15tys ale wszystko ma oscylowac w granicach 40 tys licze wiec z nawiazka 45 plus ewent Vat 7%. Deskowanie doradzali nam przy wolich oczach tylko bo calosc znacznie poodnosi koszt a wystarcza dobre folie tak na wszelki wypadek gdyby ewentualnie mialo cos przeciekac a zareczam ze fachowiec jest renomowany.

80 PLN, to koszt robocizny począwszy od więźby poprzez deskowanie, prace dekarskie, orynnowanie

muszę dodać, że dachówka to karpiówka

z tego co wiem, to trochę różni się jej układanie od betonowej

stąd różnica w cenie robocizny :wink:

ale co my się tak nad tym dachem rozwodzimy....

pogadamy jak będziemy mieli dachy zrobione na gotowo

liczę na to, że podzielisz się ze mną swoimi doświadczeniami

cieszę się, że znalazłeś dobrego fachowca i mam nadzieję, że będziesz zadowolony z jego pracy, czego Ci serdecznie życzę

pozdrawiam

iza

Do IZy - dodam tylko ze poza droga robocizna masz naprawde droga dachowke - karpiowke - dwa i pol raza drozsza od mojego Braasa a doliczyc do tego duuzo wieksza powierzchnie dachu,deskowanie i fakt ze jestes z Warszawy i wszystko na ten temat

to świadomy wybór

nie musisz mi wykładać dlaczego mój dach jest w takiej a nie innej cenie

dzięki za troskę :wink:

kiedy planujesz mieć już dach??

odezwij się jak skończysz

nie odbieraj tego jako negację Twoich planów kosztowych, wierzę Ci, no bo czemu miałoby być inaczej

po prostu wymieniamy poglądy

to wszystko

IZA konczac tymczasowo ten watek w zadnym razie nie probuje ci pokazac ze masz jakis kosmiczny dach - po prostu konstrukcja twego dachu pewnie tego wymaga, ale chodzilo mi o przedstawienie dlaczego moj wychodzi taniej i nie jest optymistycznym zalozeniem. PLanuje go stawiac w sierpniu lub wrzesniu w zaleznosci od postepu robot przy scianach - na razie to nie mam jeszcze pozwolenia a dzialke kupilismy 2 tyg temu.

IZA konczac tymczasowo ten watek w zadnym razie nie probuje ci pokazac ze masz jakis kosmiczny dach - po prostu konstrukcja twego dachu pewnie tego wymaga, ale chodzilo mi o przedstawienie dlaczego moj wychodzi taniej i nie jest optymistycznym zalozeniem. PLanuje go stawiac w sierpniu lub wrzesniu w zaleznosci od postepu robot przy scianach - na razie to nie mam jeszcze pozwolenia a dzialke kupilismy 2 tyg temu.

ach, to już wiem skąd takie założenia :lol:

wiesz... jak zrobiliśmy projekt to wyliczyłam sobie, że stan surowy otwarty z pełnym dachem wyniesie nas jakieś +- 250 000

teraz widzę, że jak dorzucę +- 200 000 to będzie super :D

Tobie na pewno uda się :wink: wykonać to co zaplanowałeś za 250 000

POWODZENIA!!!!