Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe

Recommended Posts

rzeczywiście wykonanie tynku maszynowego gipsowego nie gwarantuje tego, chyba że masz idealne ściany o jednakowej chłonności i tynkarze położą równą warstwę, wszystko zależy od fachowców, jeden zrobi na krzywej ścianie równy tynk a inny spi... na równej. co do połączenia płyt gipsowych to się nie wypowiem bo będą to dyrdymały i wyśmieje mnie mario.

Chodzi mi głównie o powierzchnię tynku gipsowego kładzionego na porothermie. Wiadomo, że można tynk położyć starannie i go sp... ale nawet przy równym tynku (dobrze wykonanym), czy zachodzi konieczność robienia na nim gładzi gipsowej, czy sam tynk gipsowy jest wystarczająco gładki (porównywalny z płytą).

Ze swej natury tynk maszynowy nie da ci takiej gładkości jak gładź - w jego skład wchodzi m.in. mielony piasek.

Tzw. zatarcie na gładko moim zdaniem daje zadawalający efekt.

Jeśli chcesz nakładać gładź, tynk musi być zatarty na ostro, inaczej gładź nie zwiąże się z tynkiem i schodzi pod palcem.

Januszek nie bój się jak nie będziesz słuchał głupot to z mojej strony nic Ci nie grozi.Tynk maszynowy owszem zawiera piasek ale jeżeli przed calkowitym związaniem ww.przeciągniesz to mokrą packą z gąbką a następnie zagladzisz to specjalną pacą tzw.żyletką uzyskujesz gladz jak na d....niemowlaka,ci co kladą tynki robią to,może nie dokładnie ze względu na szybkość(szybciej zrobią więcej zarobią)mimo to wystarczy póżniej "przelecieć"ściany papierem ściernym120-150 i już.Nie gniewajcie się wszyscy na mnie ale czasami mnie ponosi na co niektórych"fachowców"którzy próbują wcisnąć różny kit inwestorom.Mario

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: bigmario4 dnia 2002-09-30 15:26 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: bigmario4 dnia 2002-10-01 19:10 ]

Serdecznie dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi, ale jeszcze jedno. Aziel pisze że jak się zrobi gładki tynk, położona następnie góładź nie będzie się trzymać. Zakładam, że tynkarze zrobią OK i nie będzie trzeba poprawiać. Ale jak nie to w przypadku konieczności położenia Cekolu może zachodzic obawa że zejdzie, bo przecież tynkarze będą chcieli zrobić od razu dobrze.

A tak przy okazji: czy przy planowanym tynku gipsowym lepiej kable elektryczne i inne schować w rowkach mniej więcej ich grubości aby nie wystawały, czy wystarczy położyć na ścianie?

Myślę, że tynku gipsowego kładzie się mniej niż cementowo-wapiennego i stąd moje pytanie.

Co do płyty z KG to nie wiem jak by sie fachowiec nie starał to i tak są widoczne łączenia płyt.Wystarczy zapalić lamkę która stoi przy takiej ścianie.Wiem bo mam tak w jednym z pokoi.Dlatego w nowym domu zdecydowałem się na zwykły tynk, jak mnie najdzie ochota to wyrównam sobie gładzią gipsową.

Na połączenia płyt GK jest rada aby nie było widać połączeń - trzeba szpachlowanie połączeń rozłożyć na dwa dni. Po pierwszym zasadniczym szpachlowaniu trzeba odczekać min. dobę do całkowitego wyschnięcia szpachlówki. A dpoiero poźniej wykończyć drugim szpachlowaniem cienką warstwą.

Szpachlówka przy wysychaniu mieznacznie się kurczy i spoiny szpachlowane troszkę się zapadają, co poprawia się przy kolejnym szpachlowaniu, już cienką warstwą.

Tak po prawdzie-to Wy chcecie mieszkać czy biegac z lampką i sprawdzac równość scian?Norma przewiduje 1mm na 2m łacie.myślę że to jest ideał,przecież jeżeli nawet nierówności są trochę większe ale nie mają ostrych brzegow to są raczej niezauważalne(gorzej jak są kinkiety na ścianie)Wg. mnie trzeba jakiś kompromis osiągnąć inaczej prosta czynność jak tynkowanie ścian zamieni się w udrękę i dla wykonawcy i dla inwestora.Z powazaniem dla jednych i drugich.Mario