Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak oczyścić drzwi z olejnej i zostawić bez koloru ?

BobTrebor

Recommended Posts

Doprowadzenie ich do takiego stanu, żeby mozna było zostawić gołe drewno będzie trudne, ale możliwe.

Starą farbę olejną traktuj "rozpuszczalnikiem do starych powłok malarskich" i parę chwil po pomalowaniu tym rozpuszczalnikiem zeskrobuj szpachelką (tylko z czuciem, żeby drewna nie pokaleczyć). Jeśli na drzwiach jest kilka warstw farby, niestety każdą trzeba będzie rozpuszczać i skrobać osobno.

Gdybyś chciał te drzwi jedynie pomalować, szybciej by można to było zrobić opalarką, ale na gołym drewnie przypalenia mogą nie wyglądać ładnie.

Po zdarciu farby oczywiście niezbędne będzie szlifowanie...

J.

Ja wlasnie stare drzwi z wieloma powlokami farby oczyscilam opalarka, moje spostrzezenie: im grubiej farby tym latwiej schodzi - szpachelkiem sie dosc ladnie zdejnuje.

Teraz mam do zywego drewna. Mam zamiar to potraktowac papierem sciernym, zeby wyrównac i wygladzic i doczyscic, potem jakims impregnatem albo lakierem bezbarwnym (jeszcze nie wiem), i voila!

Ja to chyba Drewnochronem pociagne - waham sie tutaj jeszcze czy samym impregnatem, czy tez takim z lekka lazurą (satynowa), co by brudnych paluchów na drewnie nie zostawiac/ latwo je zmyc :D

Drewnochron do drzwi wewnętrznych? Eeee, drewnochron to jest środek taki raczej do sztachet u płota, do wnętrz bym go raczej nie radził.

J.

a ja swoje drzwi (identyczny problem) potraktowałam diaksem z nasadką do papieru sciernego - tam gdzie powierzchnia sosunkowo duża i płaska, a w zakamarkach i kącikach - ręcznym heblem. bardzo fajne i wygodne urządzenie (moje odkrycie ubiegłego roku:).

szlifowanie na gładko...a następnie wszystko pociągnęłam bejcą i lakierem bezbarwnym.

pozdrawiam

g.

W te wakacje usuwałam farbę olejną z drzwi sosnowych. Nie chciałam w tę operację zbytnio inwestować - dlatego zdecydowałam sie kupić chemiczny środek, ale nie był to rozpuszczalnik.

Nazwy nie pamiętam. Ale jeśli w Twojej okolicy jest jakiś sklep z farbami, sklep chemiczny lub OBI - to jeśli zapytasz sie sprzedawcę o preparat do usuwania farby olejnej z drewna to jakiś Ci poleci.

Ja uparłam się na jego zakup z tego powodu, że zależało mi na szybkim i bezbolesnym (i tu myślałam wyłącznie o sobie nie o drzwiach) usuwaniu powłok malarskich. Perspektywa stosowania szlifierek, opalarek, szczotek ryżowych nie uśmiechała mi się.

Muszę Ci się przyznać, że wyszło ładnie.

powodzenia