BobTrebor 18.03.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 mam ładne stare drzwi w grubych ścianach ale od dawna były malowane olejną na biało a chciałbym je jakoś oczyścić i mieć naturalny kolor drewna -jak oczyścić ? -czym pokryć ? -czy można zrobić to samodzielnie ? szukałem tego tematu w wyszukiwarce ale nic nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.03.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Doprowadzenie ich do takiego stanu, żeby mozna było zostawić gołe drewno będzie trudne, ale możliwe.Starą farbę olejną traktuj "rozpuszczalnikiem do starych powłok malarskich" i parę chwil po pomalowaniu tym rozpuszczalnikiem zeskrobuj szpachelką (tylko z czuciem, żeby drewna nie pokaleczyć). Jeśli na drzwiach jest kilka warstw farby, niestety każdą trzeba będzie rozpuszczać i skrobać osobno. Gdybyś chciał te drzwi jedynie pomalować, szybciej by można to było zrobić opalarką, ale na gołym drewnie przypalenia mogą nie wyglądać ładnie. Po zdarciu farby oczywiście niezbędne będzie szlifowanie... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 18.03.2005 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 więc efekt będzie paskudny ? a gdyby je później zrobić na ciemno, zabejcować czu cuś ? żeby było widać naruralną fakturę a pokryć jakieś plamy ? czym szlifować ? są tam różne wzory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 18.03.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ja proponuję opalarką. Kiedyś "czyściłem" okna - wyszło bez przypaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 18.03.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ja wlasnie stare drzwi z wieloma powlokami farby oczyscilam opalarka, moje spostrzezenie: im grubiej farby tym latwiej schodzi - szpachelkiem sie dosc ladnie zdejnuje. Teraz mam do zywego drewna. Mam zamiar to potraktowac papierem sciernym, zeby wyrównac i wygladzic i doczyscic, potem jakims impregnatem albo lakierem bezbarwnym (jeszcze nie wiem), i voila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 18.03.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 no właśnie - czym ? lakierem bezbarwnym chyba mi się nie podoba wolałbym czymś nasączyć ale żeby też trochę utwardziło powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 18.03.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Ja to chyba Drewnochronem pociagne - waham sie tutaj jeszcze czy samym impregnatem, czy tez takim z lekka lazurą (satynowa), co by brudnych paluchów na drewnie nie zostawiac/ latwo je zmyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobTrebor 21.03.2005 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 drewnochronem zawsze sztachety maluję, wygląda nieźle ale nie utwardza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.03.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Ja to chyba Drewnochronem pociagne - waham sie tutaj jeszcze czy samym impregnatem, czy tez takim z lekka lazurą (satynowa), co by brudnych paluchów na drewnie nie zostawiac/ latwo je zmyc Drewnochron do drzwi wewnętrznych? Eeee, drewnochron to jest środek taki raczej do sztachet u płota, do wnętrz bym go raczej nie radził. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gossia 25.03.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 a ja swoje drzwi (identyczny problem) potraktowałam diaksem z nasadką do papieru sciernego - tam gdzie powierzchnia sosunkowo duża i płaska, a w zakamarkach i kącikach - ręcznym heblem. bardzo fajne i wygodne urządzenie (moje odkrycie ubiegłego roku:).szlifowanie na gładko...a następnie wszystko pociągnęłam bejcą i lakierem bezbarwnym.pozdrawiamg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyska 28.03.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 W te wakacje usuwałam farbę olejną z drzwi sosnowych. Nie chciałam w tę operację zbytnio inwestować - dlatego zdecydowałam sie kupić chemiczny środek, ale nie był to rozpuszczalnik.Nazwy nie pamiętam. Ale jeśli w Twojej okolicy jest jakiś sklep z farbami, sklep chemiczny lub OBI - to jeśli zapytasz sie sprzedawcę o preparat do usuwania farby olejnej z drewna to jakiś Ci poleci. Ja uparłam się na jego zakup z tego powodu, że zależało mi na szybkim i bezbolesnym (i tu myślałam wyłącznie o sobie nie o drzwiach) usuwaniu powłok malarskich. Perspektywa stosowania szlifierek, opalarek, szczotek ryżowych nie uśmiechała mi się.Muszę Ci się przyznać, że wyszło ładnie. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts