Jaśka 18.03.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Witam, Oprócz przedwojennej chałupki mam jeszcze przedwojenna obórkę , którą chcemy się zająć. Jak w tytule - nad 'parterem' jest lekki, łukowy strop Kleina, nad nim dość niskie pomieszczenie na slome. Od dołu strop jest wytynkowany - ten tynk odpada wielkimi platami, chcielibysmy go odbic i zostawic cegle. Od gory natomist nie ma nic - cegły, łuki. W niektórych miejscach cegły luzne. Pytanie: jak wzmocnic ten strop? Chodzi mi głównie o 'parter', chociaz dobrze by bylo moc wykorzystac pieterko na przechowywanie gratów. Czy zrobic wylewke na górze, zazbrojoną siatka? Czy to dobrze bedzie trzymac cegly? Obawiam sie o ciezar takiej wylewki - bedzie tego duzo zeby przykryc łuki. Bardzo proszę o rady, mieliscie cos takiego? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.03.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Po co wzmacniac ten strop? Ugina sie ? To powiino zostac ocenione przez konstruktora z odpowiednim doswiadczeniem, ktory rowniez zaproponuje metode wzmocnienia. Moze da sie odciazyc strop i zastosowac lekkie warstwy wykonczeniowe z plyt OSB na latach.W kazdym razie taki strop rowniez da sie wzmocnic - pytanie jakiego typy ma byc to wzmocnienie i co chcemy nim osiagnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 22.03.2005 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Strop nie ugina się, nie jest obciazony. Ale jest tylko na 1 cegłówkę na płask, czyli bardzo cieniutki, a spoina wapienno/cementowa się z miedzy cegiel gdzieniegdzie wykrusza, i te cegłówki są luźne.Myśle, ze gdyby to zalc z gory wylewka, to wszystko by sie pzryczepilo od gory. Ale poniewaz to łuki, to wylewki trzebaby bardzo duzo. No i wtedy obciązenie stropu byloby znaczne, moze za duze. Jesli nie, to zostanie nam poprostu powstawiac luzne cegłówki i na góre nie wchodzic.Obórka i tak jest super. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.03.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Ja miałam strop Kleina w remontowanym mieszkaniu - z uwagi na duże nierówności (ugięcie) oraz ograniczenia w możliwości obciążania stropu wykonaliśmy podłogę w systemie fermacell - są to płyty jastrychowe na podsypce z gazobetonu. Podsypka niweluje nierówności do 6 cm. Ciężar 1 m.kw. takiej podłogi jest o 2/3 mniejszy niż tradycyjnej wylewki. Cena - wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.03.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Tak tez mozna. Mysle ze tansze bylyby plyty Rigiplan ale sa slabsze mechanicznie i daje sie je podwojnie.Podloge mozna zrobic na belkach stalowych stropu bez ruszania cegiel. Przy czym spoine miedzy ceglami radze uzupelnic zaprawa cem-wap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom72 29.03.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 witaj;widziałem jak ktoś naprawiał tego typu dość lichy strop odcinkowy (chyba tak sie fachowo nazywa); faktycznie był on wzmacniany od góry, ale nie wylewką z siatką, ale normalną, płytą żelbetową zazbrojoną i połączoną ze ścianami zewenętrznymi; własciwie to ten stary strop odcinkowy został niejako "podwieszony" do nowej płyty; ale każdy przypadek jest inny i wydaje mi się że bez dobrego konstruktora z doświadczeniem się nie obejdzie;powodzenia; pozdrawiam; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts