Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka i słupki na ogrodzenie

Recommended Posts

Mam do Forumowiczów pytanie :wink: odnośnie siatki i słupków na ogrodzenie. Ponieważ mamy dużą działkę chcemy docelowo ogrodzić ją z trzech stron siatką , co przy naszych wymiarach wynosi 350mb. Jaką siatkę wybrać, o jakiej grubości drutu i jakie słupki, żeby to wytrwało na lata? Co ile słupki? Czy wystarczy je zagłębić na 0.5 m i zalać betonem? Poradźcie mi! :cry:

Siatka i słupki powlekane PCV. Jest kilkunastu producentów w Polsce. Nie warto przepłacać za import. Siatka z drutu min. 3 mm (lepiej 3,5 mm) + słupki o średnicy ok. 50 mm. Proponuję głębokość osadzenia słupka na min. 75 cm a ich rozstaw może wynikać z zakupionych gotowych elementów belek pomiędzy słupkami (np.) ale średnio do 2,5m.

Siatka z drutu min. 3 mm (lepiej 3,5 mm) + słupki o średnicy ok. 50 mm.

wszystko fajnie tylko że to jest średnica drutu już powleczonego - czyli ta siateczka to jest bardzo delikatna - sam chętnie bym się zdecydował na powlekaną tylko chciałbym jakąś grubszą np.sam drut o średnicy 3 mm i do tego powleczenie - czy wogole robią taką ? bo ja pytałem u kilku lokalnych producentów i nie mają :(

z głębokością to są różne szkoły, ja ogradzałem prawie pół hektara więc sporo mi poszło wszelakiego materiału i ponieważ teren trudny (skała czasem już na 20 cm :x ) to głębiej niż 50-60 cm nie kopałem, od trzech lat jakoś to stoi, zresztą słupki do siatki 1,5 sprzedają 2 metrowe... jednak można je murować w głębszych dołkach bo liczy się jak głęboko wypełnimy dziurę, słupek wystarczy nawet 30 cm jeśli mocuje się go w murku

cena siatki bekaerta jest bardzo wysoka, ja kupowałem powlekaną w Leeroy-u po około 120-130 zł za 20 m w jakiejś promocji, część mam z Castoramy w podobnej cenie ale drut ocynkowany dodatkowo, dla malowniczego :lol: efektu mam jeszcze 50 metrowy odcinek siatki tzw. leśnej bekaertu wersja ocynk na zające, nawet nie wygląda tragicznie, a została mi z początków akcji działka więc szkoda było wyrzucać, jednak widziałem ostatnio w leśnictwie cenę ponad 300 zł za 50m, chyba lepiej zwykłą powlekaną, nie wiem co wcześniej się schłami

ceny słupków poszły ostro w górę, ja większość kupowałem po 20 zł , stalowa solidna rura z trzema przelotami, malowane minią i czapeczką PCV, jednak ostatnią partię kupowałem w zeszłym roku i jak zobaczyłem cenę 33 zł za to samo to się wkurzyłem pojechałem na złomowisko i kupiłem 30 rur ponad dwumetrowych, sam to czyściłem malowałem i skracałem, dałem tylko do spawania przelotki u w sumie wyszło mi za sztukę 11 zł :)

duży problem przy stawianiu słupków to wypełniacz dziur, ja miałem ten komfort, że gleba to w większości rumosz wapienny więc wypełniłem nim klikadziesiat (chyba jakieś 90) dziur i jeszcze mam hałdę , gdybym miał używać samej zaprawy chyba wezwałbym gruchę z betonem

Z tego co się zorientowałem wybierając słupki trzeba zwrócić uwagę na

* rodzaj rury (nowa, używana, ocynkowana),

* średnica,

* grubość ścianki,

* wysokość.

Przykładowa cena, jaką znalazłem to słupki z nowej rury o średnicy 60mm, ścianka 4mm, długość 2,15m, zakończone daszkiem i pomalowane - 22zł/szt.

Odnośnie siatki powlekanej PCV:

* rodzaj drutu wewnątrz powleczenia (ocynkowany);

* średnica drutu wewnątrz (np.2,5mm)

* średnica zewnętrzna z powłoką (np.3,8mm)

Przykładowa cena: siatka z drutu ocynkowanego 2,5mm, powlekanego PCV, średnica zewnętrzna 3,8mm - 11,80 zł/mb.

Kruszka,

skoro jestes z opolszczyzny to moze masz blisko do Goszyc. Na ul. Gliwickiej jest sklep gdzie kupilismy siatke na ogrodzenie (http://www.luk-son.pl). Niestety bylo to rok temu i terazna pewno jest drozej, ale wtedy ceny byly korzystne. Za metr siatki powlekanej zielonej wys. 1,75, gr drutu (?) 3,2 mm placilismy 14,11 zl, a za slupek sr. 4,8mm wys 2,6m -28 zl.

Do tego podpory, drut, napinacze, przelotki itp.

Moze warto ich sprawdzic teraz. Mozna sie targowac (dostalismy 5% rabatu i transport gratis). Poza tym doradza.

My tez mamy ponad 300 metrów do ogrodzenia. Po długich dywagacjach zdecydowalismy się na siatkę ocynkowana, bez powleczenia 1,5m wysoka, drut 3 mm, oczko 5,5x5,5cm. Do tego słupki co 2,5 metra, wysokie na 2,30 z daszkiem i trzema śrubami na przewleczenie pionowego prętu, aby utrudnić ew. próby kradzieży. Bedą też na gorze i na dole siatki dwie linki naciągowe. Podmurówka na szpadel, ale same słupki osadzone na 1 metr - około 70cm słupka w betonie. Kupowane po znajomości, więc ceny trudno porównywać.

Rok temu założyłem 300m siatki ocynk. słupki fi 43 i wszystko jest ok. Ale niestety narożniki wkopałem zbyt płytko i na terenie piaszczystym i stało się to że przy naciąganiu pochylił się dość mocno, nie mam na niego pomyśłu jak, go wyprostować uważajcie na narożniki. A jeszcze jedno między siatką a ziemią są dziury, psy wychodzą nie daje rady z zasypywaniem, posadziłem wzdłuż siatki żywopłot z dzikiej róży i dopuki nie urośnie to mam kłopot. Może macie sposób na te dziury?