Ula i Sławek 18.03.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Na wstępie wszystkich pozdrawiam. To mój pierwszy temat na forum muratora. Myślę, że dobrze wybrałam dla niego miejsce. Mam taką sprawę. W warunkach zabudowy mojej działki jest zapis, mówiący, że szerokość elewacji względem ulicy nie może być większa niż 16 metrów. Akurat tyle będzie miał mój dom, nie uwzględniając garażu. Dowiedziałam się jednak, że ludzie postępują tak: wystąpują o zgodę na budowę budynku bez garażu, odczekują do momentu, kiedy geodeta będzie mógł zrobić inwentaryzację i zgłaszają się do starostwa o zgodę na dobudowanie garażu i otrzymują zgodę. Mnie takie rozwiązanie częsciowo zadowala, dlatego moje pytanie do Was jest takie, czy ktoś z forumowiczów zna przepis, ustawę, jakiś dokument prawny, w którym jest definicja pojęcia "elewcja frontowa"? Znajomość prawnej interpretacji tego zwrotu bardzo ułatwiłaby mi życie. Architekt opracowujący projekt mojego domu podejrzewa, że jeśli garaż stykający się z budynkiem będzie cofniemy troszkę do tyłu, to nie powinien stanowić elewacji frontowej. Tłumaczy to czymś takim: dajmy na to budynek jest w kształcie litery "U", którego jeden bok jest dłuższy (coś takiego: l_,). Stawiamy go na działce węższym bokiem równolegle do ulicy. Wówczas elewacją frontową powinna być tylko szerokość tego węższego skrzydła budynku, a nie tego co jest widoczne stojąc na ulicy frontem do budynku. Ważne jest 3D, a nie 2D. Co Wy o tym sądzicie? Jest to dla mnie bardzo ważki problem, ponieważ moja działka, po zatwierdzeniu planu przestrzennego stanie się działką RE bez możliwości zabudowy. Dlatego teraz bardzo spieszę się z załatwieniem wszelkich formalności. Dowiedziałam się, że mam jeszcze 5-6 miesięcy. Wolałabym dać do zatwierdzenia budowę budynku z garażem aniżeli czekać do inwentaryzacji i dopiero wtedy wnosić o dobudowanie garażu. Boję się, że mogę nie zdążyć z wystąpieniem o tę dobudowę przed zatwierdzeniem palnu. Najgorsze jest to, że studium planu przestrzennego nie jest udostępnione do wglądu i obawiam się, że jest w nim zapis, który mówi, że po zatwierdzeniu planu niedpuszczalne będą rozbudowy na tym terenie. Na marginesie powiem, że formalności to jedno, a przygotowanie działki pod budowę to drugie. Muszę bowiem podwyższyć teren o ponad 1,30m (powierzchnia to 2700m2 - ok. 300 wywrotek piachu ). Ale to dość prosta sprawa. Gorsza dotyczy przebudowy linii średniego napięcia przecinacjącej działkę w 1/3. Takie usytuowanie linii zmusza mnie do postawienia domu w głębi działki, a ta głębia to akurat południowy zachód. Gdybym to zrobiła miałabym ogród od ulicy zacieniony przez budynek i widoczny dla każdego przechodzącego. W tym momencie czekam na zgodę ZE na przebudowę tej linii, jednak okazuje się że nie jest to takie proste, nawet deklarując, że przebudowa będzie na mój koszt. tylko nie piszcie, że źle wybrałam działkę, bo powiem Wam, że wszystkie te przeciwności uda mi się pokonać i będę bardzo szczęśliwa mieszkając dokładnie w tym miejscu. Najpoważniejszym problemem w tej chwili jest interpretacja pojęcia "szerokość elewacji" i bardzo proszę Was o pomoc. ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 18.03.2005 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Dowiedziałam się przed momentem, że elewacja frontowa to całość równoległa do frontowej granicy działki i to co od niej głebiej/płycej do 1 m (tyle ile mogą wg prawa n.p. wystawać balkony i wykusze). Czy ktoś wie czy jest to prawdą? I gdzie znajdę zapis prawny potwierdzający te słowa? Do architektów: proszę o podanie linku do jakiegoś aktywnego forum architektów, na którym mogłabym ten problem poruszyć.Forum elektryków jakie znalazłam bardzo pomogło mi w problemie przebudowy linii energetycznej dlatego liczę na podobny odzew ze strony architektów. xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 18.03.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Mnie takie rozwiązanie częsciowo zadowala, dlatego moje pytanie do Was jest takie, czy ktoś z forumowiczów zna przepis, ustawę, jakiś dokument prawny, w którym jest definicja pojęcia "elewcja frontowa"? Znajomość prawnej interpretacji tego zwrotu bardzo ułatwiłaby mi życie. Sorki - definicji prawnej nie znam ale moj architekt mowi, ze jesli garaz styka sie z budynkiem i jego jakas sciana jest rownolegla do sciany frontowej domu (bez wzgledu czy w linii czy tez odsuniete) to zalicz sie ten garaz do elewacji frontowej .... cokolwiek to znaczy. Moze inni wiedzą więcej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.03.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Nie znam zadnej definicji "elewacji frontowej"sprobuj zadac to pytanie w izbie architektow - mają tam prawników - powinni odpowiedziec.http://www.izbaarchitektow.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 18.03.2005 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Dzwoniłam do SARPu - nie mogli mi pomóc. Dzwoniłam do Zarządu Głównego - j.w. Dzwoniłam do Mazowieckiej Izby Architektów, a tam bardzo sympatyczna pani przekazała słuchawkę jakiemuś panu, który się nie przedstawił i od niego usłyszałam, że żadne przepisy wg. niego tego pojęcia nie regulują i że tę sprawę powinnam zostawić architektowi, bo to on powinien przygotować projekt, udać się do urzędu i ustalić szerokość. Generalnie nie była to miła rozmowa. Wcześniej tylko udało mi się wyjaśnić panu, że szerokość działki pozwala na postawienie tak szerokiego domu, a narzucona przez gminę szerość wynika jedynie z analizy otoczenia. Działki sąsiednie mają 600-800m2, a ich szerokość pozwalała na postawienie jedynie wąskich domków. Dzięki Robert za radę, na Ciebie zawsze można liczyć xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 18.03.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 co to za rada skoro nic nie dala.W Śląskiej Izbie Architektów raz w tygodniu ma dyżur prawnik. Nie pamietam kiedy - spróbuj może tam zadzwonićhttp://slaska.iarp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 18.03.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Nawet nie wiesz jak podnosi na duchu i dodaje sił świadomość, że ktoś też rusza szarymi komórkami, aby znaleźć rozwiązanie nurtującego go problemu. Kurcze, nie wiedziałam, że taka błahostka może tak człowieka rozstroić. xxx ulinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 21.03.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Cześć! Czy na forum jest architekt należący do śląskiej izby? Dzwoniłam dziś, za radą Roberta, i dowiedziałam się, że ten prawnik dyżuruje jutro od 6.00 do 18.00, ale pomaga tylko architektom, z izby . W najgorszym wypadku podszyję się pod kogoś takiego, ale to będzie ostateczność. I jak już, to zadzwonię nie jutro, a za tydzień. Dlatego gdyby ktoś był tak uprzejmy, to byłabym mu dozgonnie wdzięczna! Wolę po prostu najpierw zapytać kogoś z Was, izbowiczów śląskich, czy mógłby mnie wyręczyć i zadzwonić pytając o interpretację elewacji frontowej, jak należy ją liczyć, tym bardziej, że nie powinnam korzystać z usług tego prawnika. Jego telefon jest taki, jak do sekretariatu: 032 253 01 27. A swoją drogą wpadłam na pomysł, aby podzwonić po uczelniach, w tym do SGH, bo tam jest Katedra Inwestycji i Nieruchomości, bo może coś tam ciekawego powiedzą mi wykładowcy. Pozdrawiam Wszystkich, xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts