Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wasz wykonawca zapewniał deski szalunkowe i stemple?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 years później...
Może to nie ten temat ale sprobuje tutaj zacząć. Proszę o poradę. Znajomy poprosił mnie o pożyczenie desek do zaszalowania stropu. Ja się zgodzę. W tym nie ma problemu. Tylko jak technicznie to zrobić żebym otrzymał mniej więcej takie same deski lub przynajmniej takiej samej jakości. Bedzie tego ze 2 kubiki. I ile można sobie za taka przysługę krzyknąć? To ze to znajomy nie ma większego znaczenia.

Swojej ekipie musiałem zapewnić:

- barakowóz do spania

- kibel do... no w każdym razie też na "s"

- betoniarkę

- stemple

- deski szalunkowe

- skoczka do zagęszczania

Sami z siebie mieli tylko podstawowe narzędzia, taczki i tym podobne. Ale i też ta ekipa SSO z deskowaną więźbą zrobiła mi za 45tys, podczas gdy inna rozpatrywana ekipa zapewniała wszystko, ale za tą samą robotę życzyła sobie niemal 80tys.

Suma sumarum, zakup barakowozu (który sprzedam), betoniarki (którą sprzedam), stempli (które sprzedam) i desek (które wykorzystam, a część może też sprzedam) oraz wynajem skoczka (na dniówki) i kibla (na miesiące) wyniósł mnie o wieeeeeeeeeele taniej niż różnica w cenie między oboma ekipami :p

J.

Tylko jak to policzyc zeby oddal mi tyle samo ile pozyczyl. Zeby sie nie okazalo ze wszystkie dlugie deski szlag trafil. Na metry liczyc??? Czy na helikoptery :D

jeśli chcesz tak jak mówisz - to nie zostaje nic innego jak faktycznie deska po desce liczyć i mierzyć :roll:

posegregować mniej więcej na "długie" czyli np. powyżej 2,5-3 metra , na średnie i na krótkie .... policzyć ile w której kupce jest i tyle :roll:

nie widzę innego sposobu jeśli chcesz odzyskać tyle ile dajesz :wink:

bladyy78 ma rację .... zapomnij że deski wrócą w stanie takim jakie pożyczyłeś ... gwoździe , beton ,połamane, popękane , pogięte .... jeśli będziesz chciał je ponownie wykorzystać - będziesz musiał je przejrzeć i wyczyścić :wink:

w zasadzie najlepszym wyjściem byłoby odsprzedać te dechy .... bo potem może się okazać , że już się do niczego nie nadają :wink:

tak naprawdę to pierwszy raz się spotykam z "pożyczaniem" dech do szałowania :lol:

Deski i stemple w moim zakresie.

Po prostu męczarnia - wieczne przekładanie ich z miejsca na miejsce.

W końcu się ich pozbyłam - znajomi odkupili, a ich wykonawca odkupił stemple bo powiedział, że takich długich nie ma za dużo.

Ważne żeby ten towar był dobrze ułożony / poprzekładany / wentylowany - łatwo to później sprzedać / oddać.

Solidna ekipa mimo wszystko stemple powinna mieć.

U mnie desek było tylko 2m3 - we własnym zakresie. Wszystko się rozeszło, a to, co zostało to nadawało się tylko na spalenie.

Jeśli chodzi o stemple, to też we własnym zakresie, ale większość później odsprzedałem (wziął mój majster na inną swoją budowę ;)).

Natomiast szalunki (strop, nadproża, wieńce, itd) wykonywane były z płyt, które przywiózł majster. Jedynie kantówki musiałem zapewnić, które później odsprzedałem na tę samą budowę, co stemple ;) Oczywiście nie wszystko - ścinki zostały i posłużą na opał do ogniska, jak już się zabiorę za plac...

Co do spalania stępli i desek - w większości kominków nie wolno palić drewnem iglastym.

za to w piecu na węgiel , na ekogroch z rusztem - można :wink:

palimy całe lato na CWU drewnem pobudowlanym w takim piecu (co drugi dzień) - i mielismy tego drewna na jakies 5 lat takiego palenia o ile nie więcej :wink: ... oddaliśmy za przysłowiową flaszke winka i czekoladę pobliskiemu potrzebującemu drewna rolnikowi bo stwierdziliśmy, ze ekogrochem wygodniej :wink:

zaznacze, że wykorzystalismy część na deskowanie - a to co zostało to tylko resztki ... ale strasznie dużo tych resztek :lol: