Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga remontowa po budowlanej na ten sam budynek mieszkalny

Recommended Posts

Kończę ulgę budowlaną na budowę budynku mieszkalnego, potem zamierzam dokonać odbioru i zacząć ulgę remontową

Stąd moje zapytania:

1. Czy jest jakiś określony prawem termin, od którego można korzystać z ulgi remontowej, oczywiście po przyjęciu domu do użytkowania (dawny odbiór techniczny budynku). Słyszałem o tym, ze po odbiorze i zameldowaniu musi upłynąc jakiś termin (chyba 6 lub 12 m-cy), aby móc korzystać z ulgi remontowej. Ale nie mogę nigdzie znaleźć tego w żadnych przepisach.

2. Czy ktoś z Was po wykorzystaniu ulgi budowlanej i wprowadzeniu się od razu brał ulgę remontową? Proszę o odpowiedź.

https://forum.murator.pl/topic/30465-ulga-remontowa-po-budowlanej-na-ten-sam-budynek-mieszkalny/

a może by tak archiwum przejrzeć? :wink:

warunkiem rozpoczęcia odliczania ulgi remontowej jest odbiór budynku i tyle, budynek odebrany - odliczasz od razu, nie ma żadnych 6-12 miesięcy

ps. 1

wcale nie musisz się tam meldowac - to nie jest warunek

ps. 2

tak, korzystałam, dokładnie od momentu odbioru (od daty "kwitka" z PINB)

Przeglądałem archiwum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Za wyjatkiem twojej przed chwilą otrzymanej.

A propo

to własnie znajoma przegladając archiwum gdzies taką informację znalazła o 6 m-czjen karencji.

Mam pytanie:

Czy już jesteś po kontroli skarbowej, która uznała takie postępowanie bez karencji?