Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzątanie chodnika przed domem

rispetto

Recommended Posts

No właśnie, jak to jest? Jestem właścicielem działki i odpowiadam tylko za to, co jest w jej granicach. Czy i dlaczego gmina może zmusić mnie do sprzątania chodnika przed posesją jeśli teren należy do gminy? Pomijam w tym miejscu względy estetyczne. Czy jest obowiązek darmowych prac społecznych ???

No właśnie, jak to jest? Jestem właścicielem działki i odpowiadam tylko za to, co jest w jej granicach. Czy i dlaczego gmina może zmusić mnie do sprzątania chodnika przed posesją jeśli teren należy do gminy? Pomijam w tym miejscu względy estetyczne. Czy jest obowiązek darmowych prac społecznych ???

:-? Właściciel nieruchomości, ma te obowiązki i wiele innych :evil:

Cytuję przepis: USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. (Dz. U. Nr 132, poz. 622) (Zmiany: Dz. U. z 1997 r. Nr 60, poz. 369 i Nr 121, poz. 770; z 2000 r. Nr 22, poz. 272; z 2001 r. Nr 100, poz. 1085 i Nr 154, poz. 1800; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2003 r. Nr 7, poz. 78; z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808) - Obowiązki właścicieli nieruchomości - Art. 5. (16) 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych, :o :-? Pozdrawiam :)

To ja mam w związku z tym trzy pytania: czy jeśli między granicą działki, a chodnikiem jest półmetrowy trawnik, to już mogę odpuścić sobie sprzątanie chodnika? Chodnik w takim wypadku nie przylega do działki.

Czy darmowe prace (sprzątanie chodnika wg przepisów wspomnianych wyżej) na koszt gminy można zaskarżyć?

I trzecie pytanie: co w wypadku, jesli działka jest niezabudowana (szczere pole), a przy niej jest chodnik? Właściciel może przecież mieszkać na drugim krańcu Polski! Ja rozumiem, że inteligencja Straży Miejskiej może nie pojmować takich przypadków, ale czy wtedy przepis też obowiązuje?

To ja mam w związku z tym trzy pytania: czy jeśli między granicą działki, a chodnikiem jest półmetrowy trawnik, to już mogę odpuścić sobie sprzątanie chodnika? Chodnik w takim wypadku nie przylega do działki.

Czy darmowe prace (sprzątanie chodnika wg przepisów wspomnianych wyżej) na koszt gminy można zaskarżyć?

I trzecie pytanie: co w wypadku, jesli działka jest niezabudowana (szczere pole), a przy niej jest chodnik? Właściciel może przecież mieszkać na drugim krańcu Polski! Ja rozumiem, że inteligencja Straży Miejskiej może nie pojmować takich przypadków, ale czy wtedy przepis też obowiązuje?

:-? 1) Ustawa jest ważniejsza niż uchwała Rady Gminy, nie mówiąc już o jakimś zarządzeniu wójta. :) 2)Uchwałę Rady można zaskarżyć do Samorządowego Kolegium Odwoławczego i w trybie nadzoru do Wojewody. :-? 3) Nieważne gdzie właściciel mieszka - zawsze jest odpowiedzialny za swoją nieruchomość. :-? Pozdrawiam :)

• 3 years później...

mam inny problem, otóż chodnik przylega do mojego ogrodzenia, wiem że muszę go odśnieżać i sprzątać, robię to, natomiast między moim chodnikiem a ulicą jest pas zieleni, czy powinienem także sprzątać z niego śmieci, grabić liście itd. ? dodam jeszcze, że ten trawnik kosi firma wynajęta przez miasto

tak to wygląda

http://img171.imageshack.us/img171/9458/chodnikyd8.th.jpghttp://img171.imageshack.us/images/thpix.gif

Jak ja nie znoszę takich jednostek aspołecznych!!!!! :evil:

Masz działkę = masz obowiązki. Nie podoba się -> spadaj do bloku! :evil:

A jeżeli jednak chcesz mieć działeczkę i mieszkasz w drugim końcu Polski to wynajmij dozorcę! Bo jeżeli się przewrócę przed Twoją posesją tylko dlatego, że nie chciało Ci się tyłka ruszyć i odśnieżyć, to obiecuję, że puszczę Cię z torbami! :evil: :-?

Jak ja nie znoszę takich jednostek aspołecznych!!!!! :evil:

Masz działkę = masz obowiązki. Nie podoba się -> spadaj do bloku! :evil:

A jeżeli jednak chcesz mieć działeczkę i mieszkasz w drugim końcu Polski to wynajmij dozorcę! Bo jeżeli się przewrócę przed Twoją posesją tylko dlatego, że nie chciało Ci się tyłka ruszyć i odśnieżyć, to obiecuję, że puszczę Cię z torbami! :evil: :-?

Gościu! Kto Ty jesteś? Wystaw głowę za okno i ochłoń. Teren przed moją posesją to moja sprawa, więc odpuść sobie epitety.

Proszę bardzo :)

Cytuję przepis: USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. (Dz. U. Nr 132, poz. 622) (Zmiany: Dz. U. z 1997 r. Nr 60, poz. 369 i Nr 121, poz. 770; z 2000 r. Nr 22, poz. 272; z 2001 r. Nr 100, poz. 1085 i Nr 154, poz. 1800; z 2002 r. Nr 113, poz. 984; z 2003 r. Nr 7, poz. 78; z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808) - Obowiązki właścicieli nieruchomości - Art. 5. (16) 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości;

Proszę bardzo :)

czy z tego wynika, że nie muszę sprzątać pasa zieleni między chodnikiem a ulicą ? patrz rysunek w moim pierwszym wpisie, wobec tego - dlaczego inni mieszkańcy to robią ? z niewiedzy czy z poczucia estetyki ? dodam, że jesienią miasto podstawia konetener na liście

dlaczego o to pytam ? mieszkam w domu dwurodzinnym i dbam o otoczenie, sąsiedzi mają to gdzieś, drążę by zmusić miasto do wykonywania obowiązków albo znaleźć sposób na niechlujów z góry