Natalia Sudnik 18.03.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Hejka Jestem zdezorientowana. Same sprzeczne informacje. W starostwie gdzie mam dostac pozwolenie na budowe wszyscy ktorych pytalam mowia mi ze nie potrzeba do pozwolenia zadnych przylaczy tzn wystarcza same zapewnienia - takie juz posiadam. Nie wiem natomiast czy potrzeba do pozwolenia miec projekt oczyszczalni?? Chcialabym ze wzgledow czasowych wystapic o samo pozwolenie bez przylaczy ? ale wiem ze domek musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych.. Czy ktos z Was tak robil? Jaka jest podstawa prawna calego zamieszania??? O co tak naprawde chodzi? Czy architekci chca mnie naciac na kase? pozdrawiam natka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 19.03.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Zgodnie z przepisami art. 29. 1. pkt. 3) prawa budowlanego "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 3)indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;" ALE - Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3 ... Art. 30.2. "W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Sudnik 20.03.2005 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 czyli moge wystapic o pozwolenie na budowe samego domu jednorodzinnego i NIE miec w zaden sposob zapewnionego usuwania nieczystosci a dopiero w trakcie budowy podjac decyzje czy bedzie to oczyszczalnia czy osadnik ?? architekci twierdza ze moj budynek nawet gdy jest wykonywany bez przylaczy to musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych szczegolnie interesuje mnie czy ktos z was wystepowal o samo gole pozwolenie na budowe bez zadnych przylaczy i bez sciekow ? czy bede pierwsza osoba w Polsce bede wdzieczna za odpowiedz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Sudnik 20.03.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 czyli moge wystapic o pozwolenie na budowe samego domu jednorodzinnego i NIE miec w zaden sposob zapewnionego usuwania nieczystosci a dopiero w trakcie budowy podjac decyzje czy bedzie to oczyszczalnia czy osadnik ?? architekci twierdza ze moj budynek nawet gdy jest wykonywany bez przylaczy to musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych szczegolnie interesuje mnie czy ktos z was wystepowal o samo gole pozwolenie na budowe bez zadnych przylaczy i bez sciekow ? czy bede pierwsza osoba w Polsce bede wdzieczna za odpowiedz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.03.2005 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Nie wymaga pozwolenia na budowę oczyszczalnia z rozsączeniem na gruncie własnej działki (z wylewaniem oczyszczonych ścieków do rowu na nie swojej działce już wymaga), ale do PnB domu MUSISZ mieć podany sposób pozbywania się ścieków, czyli albo oczyszcz. śc. , szambo, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.03.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Nie wymaga pozwolenia na budowę oczyszczalnia z rozsączeniem na gruncie własnej działki (z wylewaniem oczyszczonych ścieków do rowu na nie swojej działce już wymaga), ale do PnB domu MUSISZ mieć podany sposób pozbywania się ścieków, czyli albo oczyszcz. śc. , szambo, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Sudnik 20.03.2005 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 czyli musi byc "podane" ale nie musze placic architektom juz teraz na etapie wystepowania o pozwolenie na budowe oni chca mnie naciac na 500 zl za projekt oczyszczalni; a przemili urzednicy w starostwie twierdza ze nie musze juz teraz miec projektu tej oczyszczalni tylko wystarczy podac sposob odprowadzania nieczystosci stalych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.03.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 dokładnie tak-musi być podane (i szkic gdzie ma być ta oczyszczalnia) ale nie musi być na nią projektu, ale tylko wtedy, gdy rozprowadzanie ścieków nie wykracza w żaden sposób poza teren Twojej posesji(tylko wtedy na oczysz. nie potrzeba projektu), jeżeli pozbywasz się ścieków poza działką, np. do rowu-musi być projekt. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 20.03.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Zależy jeszcze jak to Twój architekt ujął. Bo może twierdzi że za adaptację projektu na Twojej działce chce np.1000zł, a za rozrysowanie przyłączy (woda, prąd,ścieki i gaz np.)po 500zł od przyłącza, to wtedy ...no cóż może ktoś taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts