Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia??

Natalia Sudnik

Recommended Posts

Hejka

Jestem zdezorientowana. Same sprzeczne informacje. W starostwie gdzie mam dostac pozwolenie na budowe wszyscy ktorych pytalam mowia mi ze nie potrzeba do pozwolenia zadnych przylaczy tzn wystarcza same zapewnienia - takie juz posiadam. Nie wiem natomiast czy potrzeba do pozwolenia miec projekt oczyszczalni?? Chcialabym ze wzgledow czasowych wystapic o samo pozwolenie bez przylaczy ?

ale wiem ze domek musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych..

Czy ktos z Was tak robil?

Jaka jest podstawa prawna calego zamieszania???

O co tak naprawde chodzi? Czy architekci chca mnie naciac na kase?

pozdrawiam

natka

:) Zgodnie z przepisami art. 29. 1. pkt. 3) prawa budowlanego "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: ... 3)indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;" :)

ALE - Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3 ... Art. 30.2. "W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji." :-? Pozdrawiam :)

czyli moge wystapic o pozwolenie na budowe samego domu jednorodzinnego i NIE miec w zaden sposob zapewnionego usuwania

nieczystosci a dopiero w trakcie budowy podjac decyzje czy bedzie

to oczyszczalnia czy osadnik ??

architekci twierdza ze moj budynek nawet gdy jest wykonywany bez przylaczy to musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych :D

szczegolnie interesuje mnie czy ktos z was wystepowal o samo gole pozwolenie na budowe bez zadnych przylaczy i bez sciekow :D ?

czy bede pierwsza osoba w Polsce :D

bede wdzieczna za odpowiedz

pzdr

czyli moge wystapic o pozwolenie na budowe samego domu jednorodzinnego i NIE miec w zaden sposob zapewnionego usuwania

nieczystosci a dopiero w trakcie budowy podjac decyzje czy bedzie

to oczyszczalnia czy osadnik ??

architekci twierdza ze moj budynek nawet gdy jest wykonywany bez przylaczy to musi miec zapewnione usuwanie nieczystosci stalych :D

szczegolnie interesuje mnie czy ktos z was wystepowal o samo gole pozwolenie na budowe bez zadnych przylaczy i bez sciekow :D ?

czy bede pierwsza osoba w Polsce :D

bede wdzieczna za odpowiedz

pzdr

czyli musi byc "podane" ale nie musze placic architektom

juz teraz na etapie wystepowania o pozwolenie na budowe

oni chca mnie naciac na 500 zl za projekt oczyszczalni;

a przemili urzednicy w starostwie twierdza ze nie musze

juz teraz miec projektu tej oczyszczalni tylko wystarczy

podac sposob odprowadzania nieczystosci stalych :D

pzdr

dokładnie tak-musi być podane (i szkic gdzie ma być ta oczyszczalnia) ale nie musi być na nią projektu, ale tylko wtedy, gdy rozprowadzanie ścieków nie wykracza w żaden sposób poza teren Twojej posesji(tylko wtedy na oczysz. nie potrzeba projektu), jeżeli pozbywasz się ścieków poza działką, np. do rowu-musi być projekt.

pzdrw