Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie na temat BULLTERRIERA?

coolaj

Co sądzicie na temat BULLTERRIERA?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co sądzicie na temat BULLTERRIERA?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 265
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
No tośmy się dogadali, bo co do tego, że "Prosiak" jest psem, chyba nie masz wątpliwości? :D

Odpowiem wymijająco : po oglądnięciu zdjęcia nie zaryzykowałbym twierdzenia, że to suczka :lol:

Sloneczko - czy Ty faktycznie nie znasz historii tej rasy? Toż to byłoby niewybaczalne ;) Wiesz zapewne co nieco o "walorach anatomicznych" tego psa (nie, nie pomyliłem go z pit bullem) ?

Nie przepadam za pisaniem na tym forum, poniewaz mam wrazenie, ze nikt tu niczego nie czyta i tylko niepotrzebnie sie produkuje, ale tym razem zrobie wyjatek.

Otoz wybitny znawco rasy nie sposob okreslic dokladnie kiedy, z jakiej krzyzowki i w jakim celu powstaly bulle. Faktem jest, ze wszystkie psy hodowane do walk byly uzyskiwane z krzyzowek buldogow i terrierow z domieszkami, w czasach kiedy glownym zajeciem biedoty bylo urzadzanie walk zwierzat. Walczyl kazdy pies, ktory sie do tego nadawal.

Psy walczace nazywano zwykle PIT(ogolnie pies walczacy) BULL(od buldoga) TERRIER(wiadomo). Spotyka sie takie nazewnictwo jak Half and Half terrier, bull terrier, pit bull terrier itd. Dowolnosc w nazewnictwie byla taka sama jak w krzyzowkach. Pierwotne psy nazywane bullterier w niczym poza kolorem balym nie przypominaly dzisiejszych bullterrierow.

Bullterrier w obecnym ksztalcie jest wynikiem dlugotrwalej pracy glownie angielskich hodowcow i mozna powiedziec, ze rozwijal sie rownolegle z pitbullem. W czasach kiedy pitbulle krolowaly na ringach bullterier od dawna lezal na kannapie w angielskim domu jako idealny pies dla ekscentryka.

Powiedzenie, ze Bullterier jest psem do walk jest takim samym przeklamaniem jak stwierdzenie, ze Owczarek Niemiecki to pies z obozow koncentracyjnych.

I jeszcze jedno. Nie moglam nigdy zrozumiec dlaczego spoleczenstwo napawa takim przerazeniem stwierdzenie "walka psow"

Czy ktos zdaje sobie sprawe z tego, ze sa psy hodowane specjalnie do scigania zbieglych niewolnikow, do pogoni za klusownikami, psy ktore szly na wojne z wojskiem? Do walk z lwami, bykami i niedzwiedziami?? Czy zdajecie sobie sprawe z krzyzowek jakie powstaly na terenie bylego Zwiazku Radzieckiego? Niektore z tych psow potrafia lezec kilka godzin w kilkudziesieciostopniowym mrozie i czekac bez ruchu na ofiare!!! Wiecie, ze sa krzyzowki owczarkow z wilkami?

To sa grozne psy, ktore jakos nikogo nie przerazaja. Bo maja futerka co? A jak sie ma futerko to sie jest milusim. Brawooooo

No popatrz, nie dość, że przeczytałam to, co napisałaś to jeszcze odpowiem. :wink: :D

Z tym, co piszesz o rasach psów hodowanych do walk zgadzam się,

no może z wyjątkiem pochodzenia nazw, bo PIT to okreslenie specjalnej areny do walk psów,

a BULL pochodzi od nazwy walk psów z bykami, BULL BAITING,

z której to wywodzi się również nazwa rasy buldog.

Powiedzenie, ze Bullterier jest psem do walk jest takim samym przeklamaniem jak stwierdzenie, ze Owczarek Niemiecki to pies z obozow koncentracyjnych.

Z tym zgodzic się nie mogę.

Wszystkie rasy typu BULL hodowane były specjalnie do walk i to, że w wyniku ewolucji przniosły się na kanapy tego nie zmieni.

Tak jak proceder używania owczarków niemieckich do pracy w obozach koncentracyjnych nie zmieni faktu, ze hodowane były jako psy pasterskie.

I jeszcze jedno. Nie moglam nigdy zrozumiec dlaczego spoleczenstwo napawa takim przerazeniem stwierdzenie "walka psow"

Czy ktos zdaje sobie sprawe z tego, ze sa psy hodowane specjalnie do scigania zbieglych niewolnikow, do pogoni za klusownikami, psy ktore szly na wojne z wojskiem? Do walk z lwami, bykami i niedzwiedziami??

Akurat w tym wątku poruszony został temat ras psów hodowanych do walk, dlatego mowa o "walkach psów".

Mnie napawa obrzydzeniem każdy przejaw wykorzystywania zwierząt przez ludzi, czesto brutalnego, często ze skutkiem smiertelnym zwiazanym z poprzedzającym go wielkim cierpieniem.

Dotyczy to zarówno psów jak i innych zwierząt,

ot, choćby delfinów, wykorzystywanych do wysadzania okrętów podwodnych podczas drugiej wojny,

choćby zwierząt wykorzystywanych do różnego rodzaju testów i eksperymentów,

choćby koni idących na pewną śmierć podczas wojen na całym świecie.

Ale najbardziej bulwersuje mnie fakt wykorzystywania zwierząt do celów czysto rozrywkowych przynoszących często niezłe dochody.

Psów w walkach, psów w polowaniach (pominę już kwestię samych polowań), byków w korridzie itp.

Wiecie, ze sa krzyzowki owczarkow z wilkami?

To sa grozne psy, ktore jakos nikogo nie przerazaja.Bo maja futerka co?

To są tzw. hybrydy i rzeczywiście, wymagają odpowiedniego podejścia i dużego doswiadczenia od opiekuna.

Czy są grożne? Nie bardziej od psów typu BULL.

I jeden i drugi pod wpływem niewłaściwego postępowania może stać się niebezpieczny.

I co tu ma do rzeczy futerko... :-?

Z tym, co piszesz o rasach psów hodowanych do walk zgadzam się,

no może z wyjątkiem pochodzenia nazw, bo PIT to okreslenie specjalnej areny do walk psów

Psy walczace na takich ringach to pit dogi a ludzie zajmujacy sie tym procederem to pitmani. Nie wiem co sie tu nie zgadza.

a BULL pochodzi od nazwy walk psów z bykami, BULL BAITING,

z której to wywodzi się również nazwa rasy buldog.

Analogicznie.

Czy są grożne? Nie bardziej od psów typu BULL.

I jeden i drugi pod wpływem niewłaściwego postępowania może stać się niebezpieczny.

Niestety, sa zdecydowanie grozniejsze dla czlowieka, poniewaz sa stworzone do robienia krzywdy czlowiekowi.

Nie skrzywiony "treningiem" potomek psow walczacych z psami, o prawidlowej psychice ma duze opory przed ugryzieniem czlowieka i naprawde trzeba wlozyc sporo "pracy" aby go do tego sklonic, natomiast psy o ktorych pisze nie maja takich oporow.

Mijasz je na ulicy i nie zdajesz sobie z tego sprawy. Jedne wygladaja na Pluto z kreskowki, inne to sliczne kudlacze a jeszcze inne dla laika nie do odroznienia od podworzowego kundelka. Majac takiego psa nie trzeba sie specjalnie starac, aby dobrze gryzl ludzi ale jakos ani w Faktach o nich nie pisza ani w TVN nic nie slychac... I to mnie najbardziej boli kiedy slysze po raz tysieczny: ooo patrz, idzie z psem morderca. :roll:

Gość M@riusz_Radom
ciach ..

Otoz wybitny znawco rasy nie sposob okreslic dokladnie kiedy, z jakiej krzyzowki i w jakim celu powstaly bulle.

W tym momencie sie zwyczajnie OŚMIESZYŁAŚ - skoro pozujesz na wybitną znawczynię tamatu i pozwalasz sobie na pouczanie innych a nie znasz PODSTAWOWYCH informacji na temat danej "rasy" to sorry, w kieszeń sobie wsadż swoje wywody.

To tyle.

W tym momencie sie zwyczajnie OŚMIESZYŁAŚ - skoro pozujesz na wybitną znawczynię tamatu i pozwalasz sobie na pouczanie innych a nie znasz PODSTAWOWYCH informacji na temat danej "rasy" to sorry, w kieszeń sobie wsadż swoje wywody.

:D :D

Moja babcia miala takie powiedzenie: nie kloc sie z glupim, bo jeszcze was ktos pomyli.

Polecam oryginalna literature z obszernymi wypowiedziami potomkow pitmanow i zdjeciami.

Nie wiem co sie tu nie zgadza.

Źródło.

Chętnie podyskutowałabym jeszcze z tobą mag na ten temat, bo twoje informacje są, widzę, trochę... spaczone i niekompletne, moim skromnym zdaniem.

Ale stwierdziłam, po twoich... zjadliwych wypowiedziach, że szkoda mojego cennego czasu,

bo okazałaś się osobą, w swoim głębokim mniemaniu, WSZYSTKOWIEDZĄCĄ NAJLEPIEJ, więc tkwij w tym przekonaniu dalej i nie dziw się, że...

nikt tu niczego nie czyta

I skoro...

Nie przepadam za pisaniem na tym forum

... to niech tak pozostanie.

Czy ktos zdaje sobie sprawe z tego, ze sa psy hodowane specjalnie do scigania zbieglych niewolnikow, do pogoni za klusownikami, psy ktore szly na wojne z wojskiem? Do walk z lwami, bykami i niedzwiedziami?? Czy zdajecie sobie sprawe z krzyzowek jakie powstaly na terenie bylego Zwiazku Radzieckiego? Niektore z tych psow potrafia lezec kilka godzin w kilkudziesieciostopniowym mrozie i czekac bez ruchu na ofiare!!! Wiecie, ze sa krzyzowki owczarkow z wilkami?

To sa grozne psy, ktore jakos nikogo nie przerazaja. Bo maja futerka co? A jak sie ma futerko to sie jest milusim. Brawooooo

Upraszczasz prawda ? Wszystkie psy (nie rasy) szkolone do walki i z wrodzona lub wpojona agresja mnie osobiscie przerazaja, bez wzgladu na wlochatosc i ewentualnie mila aparycje. Wiec moze nie upraszczaj, co ?

Faktczynie teriery typu bull powstały do walk owszem, ale także do tępienia szczurów. Ale ! Po pierwsze psa nie da się stworzyć jak karabin albo bombę tylko poprzez selekcje szczeniąt, więc to trwało ileś tam lat. Po drugie było to sto lat temu czyli jakieś kilkaset pokoleń psich temu. Walki psów zostały zakazane i poprzez to nastepne kilkadziesiąt lat znowu trwała selekcja szczeniąt tylko tym razem chodziło o utrwalenie wyglądu psów a stępienie agresji. Obecne teriery typu bull to są normalne, domowe, wesołe psy. Ale jak każdy silny fizycznie pies muszą mieć mądrego właściciela.

Poza tym Joshi, Mariusz przestańcie się wypowiadać na temat, o którym nie macie pojęcia. Rozmowa z Wami o terierach typu bull to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Idźcie sobie na wystawę psów rasowych, poczytajcie trochę fachowej literatury, poznajcie jakiegoś pieska tej rasy a wtedy zobaczycie jaka jest prawda. I nie wierzcie we wszystko co widzicie w TV i brukowcach ;)

Pozdrawiam Wszystkich Miłośników terierów typu bull :D

no byłem tam i co nic takiego

pozdrawiam

Trzeba mieć wrażliwość na stanie, żeby to "coś" tam zobaczyć.

Ale może zdrowiej i wygodniej takowej nie posiadać.

Czasem tak myślę...

Pozdrawiam, już świątecznie. :D

Poza tym Joshi, Mariusz przestańcie się wypowiadać na temat, o którym nie macie pojęcia.

O wypraszam sobie. Ja sie na temat tej konkretnnej rasy nie wypowiadam, bo jej nie znam. Przypomina mi prosiaka i moja wizyta na jakiejkolwiek wystawie tego nie zmieni. A juz napewno wystawy nie maja sie nijak do walk psow, ktore w moich okolicach odbywaja sie co tydzien i akurat w ty temacie to jestem swietnie zorientowana wiem rowniez jakie psy okoliczni 'hodowcy' do tych walk przygotowuja.