Tommco 19.03.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Czy zmywarka do zabudowy ma ściśle określoną wysokość, czy jest może jakiś zakres regulacji...? Jak to jest u Was? Chciałem zrobić szafki do kuchni bez uchwytów (tie jakieś specjalne rozwiązanie) ale to by wymagało albo podwyższenia blatu, albo nieco niższej zmywarki. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.03.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 witaj wszystkie zmywarki do zabudowy maja zakres regulacji nie mniejszy niz 5cm /najczesciej ok 8-10/.Zakres wysokosci blatu producenci wiec przewiduja od 85-95cm - obojetne ile dokladnie . Wiekszosc zmywarek do zabudowy ma wlasny uchwyt na panelu sterowania /wneka na palce/.Zmywarki z chowanym panelem sterowania otwieraja sie poprzez nacisniecie drzwi lub wlasna listwe uchwytową w gornej czesci drzwiczek obnizona o ok 3 cm pod gorna czescia obudowy.Rozwiazanie wiec wymyslasz raczej typowe. PS Aha. Zmywarka pod zbudowe stoi na podlodze nie na polce szafki , wktorej jest obudowana.Dol maskuje cokól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.03.2005 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Wojtek Co znaczy to 2112 w nicku...? Pytam, bom ja z 21 grudnia jestem...i tak jakoś mi się skojarzyło. Jeśli chodzi o zmywark, to wiem z jakimi są panelami. Kuchnię chce mieć totalnie bez uchwytów. Zamiast tego, drzwyczki w szafkach są frezowane od góry tak, że wsuwa się palce i ciągnie. W szafkach jest jak gdyby górna płyta, która maskuje to, że nie ma dziury. Żeby jednak ten patent zrobić ze zmywarką, to musiałaby mieć jakieć 79cm wysokości, a takiej pewnie nie znajdę... Bo jak mówisz, że jest regulacja 85-95, to zmywarki bez blatu mają pewnie 82-92 - taki zakres. Obym się mylił. Inaczej będę musiał troę pokombinować. Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.03.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Tommcowysokosc zmywarki do zabudowy bez nozek /samej skrzynki/ to ok 72cm. Nozki maja ok 10-12 cm/zaslonisz je cokolem/ i regulacja wysokosci na srubach min 5cm ale czesto i wiecej ok10. Jesli kupisz zmywarke do zabudowy z panelem zewnetrznym to nie bedziesz mial zadnego uchwytu tak jak chcesz, bo dziura na reke jest w samym panelu i panela sie nie chowa niestety za drzwiczkami tylko dzrwiczki przykreca bezposrednio do frontu zmywarki.Szerokosc panela to ok12cm., a pod panelem jest rama do przykrecenia skrzydla drzwi w "desce" jaka Ci pasuje do pozostalych frontow.Nie ma wiec problemu bo zmywarki do zabudowy nie zamykasz za drzwiami w szafce, tylko drzwi dokrecasz do zmywarki i wsuwasz ja pod blat. To lepsze rozwiazanie, bo czasem moze sie zdarzyc , ze trzeba zmywarke wysunac i wowczas nie ma problemu.Ta sama sutuacja jest w zmywarkach z panelem chowanym w dzrwiczkach.Czyli ganze gal nie musisz nic obnizac ani podnosic bo sie zmiesci.pozdrawaimPS 2112 to symbol pasji i milosc do pewnej kapeli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.03.2005 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 jeśli samo pudło ma koło 72cm i mogę zrobić tak, żeby górna krawędź zmywarki była na 79 to gites. Dzięki i pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 06.08.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Pobawię się w archeologa i odkopię temat. Patrząc po Ceneo znaczna większość zmywarek ma obecnie 81cm (Bosch, Siemens). Blat chcemy mieć na wyskości 90cm (już z blatem licząc) Jeśli założymy 10 cm na cokół to zmywarka się pod blat nie zmieści ? Blat będzie miał zapewne 4cm. Czy te 81 cm jest podawane z dołem, który będzie schowany za cokołem ? Wtedy zmywarka kończyłaby się na wysokości 81cm i zabrakłoby 5 cm. Czy wtedy właśnie można skorzystać z tych regulacji i dobrać wysokość? Co ciekawe przeglądając Ceneo w opisach nie zauważyłem żeby takowa regulacja była w standardzie. Po prostu podana jest wysokość 81 i to wszystko. Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo i wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 06.08.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Hmmm Rozwiazaniem kwestii drzwiczek moze byc zmywarka z odkrytym panelem. Tzn tak mi sie wydaje. Mozesz opisac na czym polega roznica w budowie pomiedzy Twoim Boschem a mamy Siemensem? I jak to jest z tymi wymiarami? Potwierdzi ktos lub moze zaprzeczy mojej pokretnej logice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts