Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o opinie użytkowników którzy mają właśnie takie ogrzewanie. Ciekawi mnie wszystko związane z tym tematem, od funkcjonalności po koszty instalacji i eksploatacji. Z góry dziękuję za wszelkie opinie i sugestie. POZDR
https://forum.murator.pl/topic/30501-kominek-z-p%C5%82aszczem-grza%C5%82ka-elektr-w-ii-taryfie/

No to krótko:

Mój kolega (montowała to firma w której poprzednio pracowałem)ma temokominek z płaszczem + 5 (pięć) zasobników po 200 l każdy wody-w czym 4 są to typowe aku ciepła a piąty jest ogrzewaczem wody z grzałką 5 kW.Niedawno go spotkałem i stwierdził że grzałka(którą tam zaisntalował) nie włączyła mu sie ani razu ,a ma takie rozwiązanie ok. pół roku.

To z praktyki...

A z teorii (choć robiłem wyceny na północ-Szwecja i okolice)-kominek + zasobnik (akumulator ciepła) to tam podstawa (np 2*1500l)...i zaczynamy rozmowę o oszczędności.

W Polsce kocioł el. nie ma racji bytu bo...drogi ,ale nikt nie pomyśli o małym drobiazgu (choć nie tanim) takim jak zasobnik ciepła...

Pomyśl- masz w zładzie ok.70-100 l wody ,a w zasobniku ok. 1000l-jak myślisz ile czasu ta woda z zasobników będzie jeszcze się wychładzała w układzie grzejnikowym?

Pozdrawiam...

https://forum.murator.pl/topic/30501-kominek-z-p%C5%82aszczem-grza%C5%82ka-elektr-w-ii-taryfie/#findComment-578632