Dr.opsik 19.03.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Witam Chciałbym uzyskać od Was drodzy forumowicze jakiejś rady, lub pomocy w rozwiązaniu mojego problemu. Otóż mam działkę budowlaną, a raczaj dwie działki do których dostęp jest 40-sto metrową drogą łącząca drogę główną (przy której jest wodociąg) z moją działką będącą współwłasnością moją i sąsiada. W warunkach wodnych MPWiK Wrocław odpisali mi,że nie mogą zbudować przyłącza wodnego na nie swoim terenie( na tym 40-to metrowym łączniku) i muszę to zrobić sam na własny koszt, ale po zbudowaniu tegoż przyłącza przejdzie ono na własność MPWiK wraz ze stosownymi wpisami na rzecz MPWiK w akcie notarialnym, mówiącym że będą mieli zagwarantowany dostep do tego (swojego !?)przyłącza. To wszystko nie byłoby takie nawet dla mnie złe, ale chodzi o to że muszę , kolejno: zrobić projekt przyłącza, uzgodnić je w MPWiK i w ZUD-zie, wystąpić do UM o pozwolenie na budowę tego przyłącza, zbudować je i dopiero starać się o ponowne warunki techniczne przyłącza wodnego na posesję. Jak się zapewne domyslacie trochę to potrwa, a do tego momentu chyba nie mogę wystapić o pozwolenie na budowę domu. I tutaj drodzy forumowicze pytanie: Czy można jakoś zacząć już budowę i równolegle robić wszystko związane z tym przyłączem? W gazowni np. powiedziano mi, że zrobią przyłącze, ale muszę zagwarantować im służebność drogową na to ich gazowe przyłącze w tej drodze. Dlaczego nie można tak w MPWiK (a może można, czy ktoś wie?). Myślałem o tym żeby wystąpić o pozwolenie na budowę domu i napisać że będę miał studnię, ale nie mogę bo działki małe, a będę miał oczyszczalnie ścieków(min odległosci od studni to 30m, a kanalizacji brak). Albo może dostanę pozwolenie na budowę domu na tych warunkach od MPWiK i razem z domem będę budował przyłącze? Poradzcie co można zrobić, bo inaczej nie zacznę budowy w tym roku, i będę musiał wynajmować mieszkanie. please !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 19.03.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Tak na początek odniosę się chociaż do kilku rzeczy Witam Otóż mam działkę budowlaną, a raczaj dwie działki do których dostęp jest 40-sto metrową drogą łącząca drogę główną (przy której jest wodociąg) z moją działką będącą współwłasnością moją i sąsiada. W warunkach wodnych MPWiK Wrocław odpisali mi,że nie mogą zbudować przyłącza wodnego na nie swoim terenie( na tym 40-to metrowym łączniku) i muszę to zrobić sam na własny koszt... Przede wszystkim z tego co piszesz wydaje mi się, że z drogi głównej musisz wykonać wodociąg (Ty nazywasz to przyłączem wodnym) w drodze bocznej dochodzącej do Twojej i sąsiada działek (pewnie po drodze lub z drugiej strony jest jeszcze kilka wolnych?). Dopiero od tego wybudowanego przez Was wodociągu będą odchodzić przyłącza na poszczególne Wasze działki. ...ale po zbudowaniu tegoż przyłącza przejdzie ono na własność MPWiK wraz ze stosownymi wpisami na rzecz MPWiK w akcie notarialnym, mówiącym że będą mieli zagwarantowany dostep do tego (swojego !?)przyłącza. Po zbudowaniu przeze mnie części wodociągu mam do wyboru pozostawić go sobie na własność bądź przekazać wodociągom. Każda decyzja niesie ze sobą pewne konsekwencje. To wszystko nie byłoby takie nawet dla mnie złe, ale chodzi o to że muszę , kolejno: zrobić projekt przyłącza, uzgodnić je w MPWiK i w ZUD-zie, wystąpić do UM o pozwolenie na budowę tego przyłącza, zbudować je i dopiero starać się o ponowne warunki techniczne przyłącza wodnego na posesję. Wodociagi wydając mi WT (warunki techniczne podłączenia do sieci, Ty nazywasz to warunki wodne) wydały mi jednoczesnie WT na przedłużenie wodociagu do mojej działki oraz na realizację przyłącza z tego przedłużonego wodociagu. Na podstawie tych oddzielnych WT projektant robił projekt wodociagu i jednocześnie, ale oddzielnie projekt przyłącza. Jak się zapewne domyslacie trochę to potrwa, a do tego momentu chyba nie mogę wystapić o pozwolenie na budowę domu. I tutaj drodzy forumowicze pytanie: Czy można jakoś zacząć już budowę i równolegle robić wszystko związane z tym przyłączem? Do wystąpienia z wnioskiem o pozwolenie na budowę (i uzyskania pozwolenia) jest konieczne tylko uzyskanie WT z wodociagów, nie musi byc jeszcze woda doprowadzona na działkę. Albo może dostanę pozwolenie na budowę domu na tych warunkach od MPWiK i razem z domem będę budował przyłącze? Sądzę, że właśnie TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr. opsik 19.03.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Dzięki za odzew, widzę że dosyc dobrze znasz problem,ale.. Przede wszystkim z tego co piszesz wydaje mi się, że z drogi głównej musisz wykonać wodociąg (Ty nazywasz to przyłączem wodnym) w drodze bocznej dochodzącej do Twojej i sąsiada działek (pewnie po drodze lub z drugiej strony jest jeszcze kilka wolnych?). Dopiero od tego wybudowanego przez Was wodociągu będą odchodzić przyłącza na poszczególne Wasze działki. To prawda, muszę zrobić wodociąg. Dlaczego jednak, skoro jest to moja i sąsiada (nie ma i nie będzie żadnych innych działek)droga we współwłasności. Czy nie może NIE BYC wodociągu, tylko od razu przyłącze na moją działkę(przecież ta droga 40m to też moja działka).Sąsiad nie ma wody z sieci, tylko studnię i nie chce partycypować w kosztach, natomiast jeżeli ja zrobię wodociąg w naszej wspólnej drodze(a muszę), to on może bez dodatkowych kosztów ubiegać sie o wpięcie. Po zbudowaniu przeze mnie części wodociągu mam do wyboru pozostawić go sobie na własność bądź przekazać wodociągom. Każda decyzja niesie ze sobą pewne konsekwencje. W warunkach pisze, że muszę ten wodociąg przekazać na ich własność za opłatą 20% wartości tegoż. Do wystąpienia z wnioskiem o pozwolenie na budowę (i uzyskania pozwolenia) jest konieczne tylko uzyskanie WT z wodociagów, nie musi byc jeszcze woda doprowadzona na działkę To prawda, ale ja dostałem w warunkach, że NIE dostanę wody jeżeli nie zbuduję wodociągu.MPWiK nie da mi pozytywnych warunków, jeżeli nie zbuduję wodociągu(sprawdzone).I dlatego boję się,że nie dostanę pozw. na bud. jężeli nie będzie pozytywnych warunków.Zastanawiam się jednak dlaczego muszę budować wodociąg, a nie mogę mieć już przyłącza na tej drodze, przecież jest w połowie moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr. opsik 19.03.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 kurczę , nie wyszło mi to wklejanie Twoich cytatów, ,sorki poprawię sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 19.03.2005 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 W takim przypadku to juz zbyt wiele Ci nie doradzę, mogę jedynie przypuszczać, że wodociągi wydając WT starają się zachować organizację sieci, może przewidują większą liczbę użytkowników niz Ty dostrzegasz, zobowiązane są też do zapewnienia uzytkownikom odpowiednich parametrów dostarczanej wody, może sa jakieś obiektywne przyczyny... Co do poprowadzenia bezpośrednio przyłącza na Twoją działkę od głównego wodociagu poprzez Waszą wspólną drogę to raczej nie stanowi to problemu. Nawet jeżeli dobudowałbyś odcinek wodociagu, to część przyłącza na Twoją działkę i tak leżałaby we wspólnej drodze. W tym konkretnym przypadku proponuję Ci umówić się na rozmowę z Dyrektorem wodociagów. W czasie takiej rozmowy wszystko można sobie wyjaśnić. A może przed rozmową jeszcze jacyś forumowicze Cię wesprą w argumenty ! Napisz, jakie będzie zakończenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr. opsik 19.03.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Właśnie, w poniedziałek idę do wodociągów porozmawiać. Czamu sie tak uparli na ten wodociąg?? Nie będzie innych działek bo to koniec niejako tej drogi, za nami już ludzie jacyś mieszkają i mają wodę od swojej strony . Dzięki Rocky A może ktoś jeszcze coś może na ten temat powiedzieć? pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 19.03.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Nie będzie innych działek bo to koniec niejako tej drogi, za nami już ludzie jacyś mieszkają i mają wodę od swojej strony .... A może ktoś jeszcze coś może na ten temat powiedzieć? Hmm, tym razem to znowu ja Jak napisałeś, że za Wami już mieszkają ludzie, którzy mają wodę to w grę może wchodzic potrzeba połączenia całości wodociągu w jeden obieg. Myślę, że to może być właśnie kwestia do dogadania, czy jest taka konieczność, czy tez może nie. Jeżeli komus powinno zależeć na jednym zamknietym obiegu to raczej tym, u których kończy się wodociąg. Ale dążenia wodociagow mogą właśnie iść w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr. opsik 19.03.2005 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2005 Cześć Rocky Niestety sprawdzałem to i nie o to chodzi z dwóch powodów: 1.Sąsiedzi z drugiej strony są podłączeni przyłączem fi 40(za mało na wodociąg). musieliby po mojej i ich działce dać coś większego żeby się połączyć(ale po co?) 2. Musieliby ten wodociąg puścić przez moją działkę do tamtych sąsiadów, a każą mi tylko zrobić go do "granicy" mojej działki po tej drodze 40m (przecież ta droga to też moje), a dalej normalne przyłącze fi 40. Myślę, że to musi się udać z tym przyłączem już od głównej drogi, a w każdym razie uczepiłem się tej myśli baaardzo kurczowo. Jak już mówiłem, nie chodzi mi o to czy oni czy ja ma zrobić ten wodociąg, ale żeby to było już, albo żebym miał już możliwość uzyskania pozwolenia na budowę. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 19.10.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.10.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Najlepiej idź do frimy, która buduje wodociągi i zapytaj się o przybliżony koszt. Może nie warto się szarpać. Trochę już chyba za późno Wysłany: Sob, 19 Marzec 2005 10:49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 19.10.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 aaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts