Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Publikacja fotografii pijanych kierowców

Wowka

Jaka jest Twoja opinia w tej sprawie  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka jest Twoja opinia w tej sprawie

• Jestem zdecydowanie ZA
    • Jestem ZA
    • Raczej ZA
    • Jest to mi oboj

Recommended Posts

A Wy co o tym sądzicie?

Proponuję by w rozważaniach przyjąć, że prawo nie zabrania upublicznienia wizerunku sprawcy wypadku.

Zgoda na publikację zdjęć pijanych kierowców

Na stronach komendy stołecznej mogą pojawiać się zdjęcia kierowców, którzy będą zatrzymani za jazdę po pijanemu - informuje "Życie Warszawy".

Mamy zgodę na publikację wizerunku i danych osobowych zatrzymanych przez nas pijanych kierowców" - mówi mł. insp. Jacek Zalewski, szef warszawskiej drogówki. "Jednak każdorazowo będzie musiał wyrazić na to zgodę prokurator" - dodaje Zalewski.

"Prokurator może zdecydować się na upublicznienie wizerunku ze względu na ważny interes społeczny. Taką możliwość daje mu prawo prasowe" - zapewnia Maciej Kujawski z Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Fotografie szoferów, którzy spowodowali wypadek bądź kolizję po kielichu lub zostali zatrzymani, bo mieli sporo promili, pojawią się na stronach internetowych komendy stołecznej. Będą z nich mogły korzystać także media, by piętnować nieroztropnych kierowców. Podobny pomysł stosują także policjanci z Wrocławia.

Dzięki temu systemowi stołeczni policjanci chcą ograniczyć plagę pijaków na stołecznych ulicach. Tym bardziej że w pierwszych dwóch miesiącach tego roku zatrzymali ich o 15 proc. więcej niż w takim samym okresie ubiegłego roku.

Nie każdemu jednak podoba się ten pomysł. "To jest nadużycie prawa. Przed ogłoszeniem wyroku publikować można jedynie dane i wizerunek, jeśli chce się zatrzymać sprawcę. Osoby, które zatrzymano za jazdę po pijanemu i upubliczniono ich zdjęcia mogą wytoczyć proces za naruszenie dóbr osobistych" - mówi "Życiu Warszawy" prof. Zbigniew Hołda z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.

żródło - http://info.onet.pl/1070437,11,item.html

Nie zagłosowałam, ale jestem sceptyczna.

Dlaczego akurat pijanych kierowców, a nie np. włamywaczy, rozbojarzy, morderców, czy żeby nie sięgać tak "wysoko": znęcających sie nad rodziną, fałszujących dokumenty i szereg innych.....

Może to po prostu "wycie w puszczy", bo samo wprowadzenie odpowiedzialności karnej za jazdę po pijanemu nic nie dało. I ludziska nadal jeżdżą, a wiem co mówię :(

Ja jestem zdecydowanie za...

Dlaczego akurat pijanych kierowców, a nie np. włamywaczy, rozbojarzy, morderców, czy żeby nie sięgać tak "wysoko": znęcających sie nad rodziną, fałszujących dokumenty i szereg innych.....

Bo:

- poza mordercami i sprawcami rozbojow, wymienieni przez Ciebie nie zagrazaja zyciu innych niewinnych i rozsadnych ludzi.

- pijanych kierowcow jest znacznie wiecej niz mordercow i dokonujacych rozbojow

- saiadanie po pijaku za kolkiem jest czesto wynikiem glupoty i taki lagodny srodek represji moze stanowic pewien hamulec w tym przypadku.

- zdjacia mordercow (ktorym sie mord udowodnilo) i dokonujacych napadow i rozbojow (z tym samym warunkiem) sa publikowane.

Nie zagłosowałam, ale jestem sceptyczna.

Może to po prostu "wycie w puszczy", bo samo wprowadzenie odpowiedzialności karnej za jazdę po pijanemu nic nie dało. I ludziska nadal jeżdżą, a wiem co mówię :(

Niestety, ale jest pewne społeczne przyzwolenie na jazdę po kielichu. Ktoś do kogoś przychodzi do domu. Gospodarz pomimo, że wie, iż gość przyjechał samochodem proponuje mu piwo, koniak czy też sznapsa. Wypijają razem a potem jak przystało na gościnnego gospodarza odprowadza gościa do samochodu. Nie powiem już co się dzieje "u cioci na imieninach".

Kto wie, może takie publiczne napiętnowanie jest sposobem?

Obecnie ludzie nawet mieszkający w tym samym bloku niewiele się znają, nie pragne utrzymywać ze sobą kontaktu. Nie znają swoich nazwisk. Większość z nas jest anonimowa dla sąsiadów a oni są anonimowi dla nas. Niemniej czesto spotykane na osiedlu, ulicy w pracy twarze się zapamiętuje.

Z inej beczki. W kilku krajach gazety (przeważnie bulwarowe) rozpoczęły cykl publikacji fotografii pedofilów wraz z ich adresami zamieszkania.

Komentarze rodziców dzieci zamieszkujących te same budynki lub ulice co osoby których fotografie znalazły się w gazecie były raczej jednoznaczne.

Jestem za, bo pijani kierowcy to przemieszczająca się broń masowego rażenia.

I podpisuję sie również pod tym, co napisała deha, zabierać prawo jazdy na zawsze.

Tylko, że często to nic nie daje, jeżdżą bez... :evil: :evil:

Widzę, że mój głos został zinterpretowany jako przyzwolenie do siadania za kierownicą po wypiciu. Nic bardziej błędnego!

Ale uważam, że propozycje policji warszawskiej, to zwykłe piętnowanie ludzi i nie rozumiem, dlaczego akurat tylko pijanych kierowców.

Zaznaczam, że ma to dotyczyć ludzi, co do których nie skierowano nawet jeszcze aktu oskarżenia do sądu, o wyroku skazującym nie wspominając :roll: Zastanówcie się nad tym bez emocji...

Tesko, Twój głos podtrzymał mnie na duchu, już myslałam, że jestem osamotniona w swoim podejściu do tej sprawy.

Jestem ZA jeśli to spowoduje u zamieszczonych w gazecie poczucie wstydu, a nie będzie powodem do osiedlowej dumy - patrzcie, moja gęba w gazecie :evil: . A myślę, że często po kielichu prowadzą ludzie o takiej mentalności.

Czyli za, a nawet przeciw :-) A takiej kategorii nie ma :-)

BabaB

.....

Ale uważam, że propozycje policji warszawskiej, to zwykłe piętnowanie ludzi i nie rozumiem, dlaczego akurat tylko pijanych kierowców.

Zaznaczam, że ma to dotyczyć ludzi, co do których nie skierowano nawet jeszcze aktu oskarżenia do sądu, o wyroku skazującym nie wspominając :roll: Zastanówcie się nad tym bez emocji.....

W swoim pierwszym poscie napisałem:

Proponuję by w rozważaniach przyjąć, że prawo nie zabrania upublicznienia wizerunku sprawcy wypadku.

Ponadto, czy nie sądzisz, ze takie publikacje były by działaniem prewencyjnym?

jestem za !!!

i jestem też za tym, że aby za mnijesze przestępstwach, padały wyroki robót publicznych.

no i o to chodzi, trzeba piętnować jazdę po pijanemu i jeszcze pasem w dupe lać jak nie rozumie.

Jestem zdecydowanie za.

A to dlatego, że w Polsce każdy, nawet najlepszy, najbardziej sprawdzony na świecie pomysł - nie działa. Tzn nie tak, jak chcieli tego pomysłodawcy.

Problem może w tym że prawo jest w Polsce do karania maluczkich,

lepsi i lepsiejszy mają się dobrze.

A może jeszcze dalej tak jak w NY ???

Zdecydowanie za.

A dlaczego moim zdaniem porównanie do wlamywaczy i oszusów nie jest dobre? Bo Ci powyzsi nie zabija Ci dziecka na drodze tylko dlatego, ze fajna impreza byla.

Dla mnie taki ktos wie, ze moze zabic paru przypadkowych ludzi i ma to gdzies. Nie tylko publikowalbym zdjecia ale od razu wieszal - no moze wieszal dopiero po wyroku.