Funia 21.03.2005 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Lidziu wbrew pozorom pijani kierowcy siedzą częściej niż ci sie wydaje. A jeszcze częściej siedzą pijani rowerzysci. Sądy zazwyczaj orzekają kilka miesięcy w zawieszeniu + swiadczenie pieniężne i grzywna do zawiasów. Jak delikwent nie zapłaci grzywny - trafia za kratki. A wtedy? Wtedy oglądamy gościa w TVN albo w Polsacie i strasznie nam go żal, bo jakiś sędzia - idiota biednego żuczka, ojca dzieci itp. wsadził za kratki Wszyscy się nad takim litują i juz nie pamiętają, że mógł im zabić dziecko na pasach. Co do pytania z ankiety - publikować, bo w większości takie wyroki w zawiasach są tylko na papierze - dla cwaniaka zapłacić kilka stów grzywny i swiadczenia to nic. Ale jak przeczytają znajomi - no to moze poczuje i wyrok odniesie jakiś skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.03.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Lidziu wbrew pozorom pijani kierowcy siedzą częściej niż ci sie wydaje. A jeszcze częściej siedzą pijani rowerzysci. Sądy zazwyczaj orzekają kilka miesięcy w zawieszeniu + swiadczenie pieniężne i grzywna do zawiasów. Jak delikwent nie zapłaci grzywny - trafia za kratki. A wtedy? Wtedy oglądamy gościa w TVN albo w Polsacie i strasznie nam go żal, bo jakiś sędzia - idiota biednego żuczka, ojca dzieci itp. wsadził za kratki Wszyscy się nad takim litują i juz nie pamiętają, że mógł im zabić dziecko na pasach. Wiesz Funiu, ja nigdy o wyroku skazującym za to przestępstwo na bezwzględną karę pozbawienia wolności , ani orzeczeniu zastępczej kary p.w. nie słyszłam, ale faktem jest, że z prawem karnym mam w pracy raczej rzadki kontakt. TV nie posiadam, a gdybym nawet posiadała, to jaka jest szansa, że obejrzałabym taki ciekawy programik? Raczej marna, prawda? Zatem moje wrażenie w tej sprawie może być mylne. W każdym razie mnie los takiego ..... na pewno by nie wzruszył - jeżeli zatem istotnie wsadzają, to ja się z tego mogę tylko cieszyć. Uważam, że wsadzanie od razu to czytelny sygnał, a zawieszanie w tym akurat wypadku kary p.w. jest demoralizujące. Zawsze zgadzałam sie z tym co nam Zoll wbijał do głów o nieuchronności kary, i że może należałoby od czasu do czasu orzekać inne kary itd, ale akurat w tym wypadku uważam, że trzeba wsadzać i już. Ale na krótko - w końcu to droga impreza, no a poza tym nie należy przesadzać. Co do pytania z ankiety - publikować, bo w większości takie wyroki w zawiasach są tylko na papierze - dla cwaniaka zapłacić kilka stów grzywny i swiadczenia to nic. Ale jak przeczytają znajomi - no to moze poczuje i wyrok odniesie jakiś skutek. Mnie sie akurat wydaje, że będzie zadowolony, że mu sie upiekło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 21.03.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 eee, nie upiekło - bo ta publikacja wizerunku to OBOK orzeczonej kary a nie ZAMIAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 21.03.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 eee, nie upiekło - bo ta publikacja wizerunku to OBOK orzeczonej kary a nie ZAMIAST nawet ja jestem na tyle biegła w prawie karnym, żeby sobie zdawać z tego sprawę , jednak widzisz ja bym chciała, aby to było OBOK ... - sama wiesz jakiej kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 23.03.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zdecydowanie ZA, a prawo jazdy powinno być zabierane dożywotnio. Osoba, ktora wsiada pijana do samochodu na pewno zrobi to jeszcze raz to tylko kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 23.03.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Hmm, ryzykowny pomysł, ryzykowny. Przy calej mojej niechęci i potępieniu pijanych za kółkiem (tożto jak spacerowanie po ulicy z odbezpieczonym pistoletem) po pierwsez nie wiem czy to da jakis efekt, tzn. czy odstraszy innych od picia, spowoduje ze ci co pili i wsiadali do samochodow przestana to robic? Prewenecyjnie moim zdaniem to nie zadziala, czyz adziala poczucie wstydu u tych co beda na liscie, tez wątpię. I jak ktos powiedzial, skoro zrobimy liste takich osob, dlacezgo nie wszytskich innych przestepcow? A to mi juz zaczyna przypominac publiczne napietnowanie, a co za tym idzie publiczne wymeirzanie kary, taka chłosta czy tortury na rynku tylko w nowoczesny sposob... Moze lepszym pomyslem byloby zaostrzenie kodeksu karnego, np. po pijanemu pzrejechales czlowieka-odpowiadaj jak za zabojstwo z premedytacja, a nie jak etraz, za nieumyslne spowodowanie smierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 23.03.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Moze lepszym pomyslem byloby zaostrzenie kodeksu karnego, np. po pijanemu pzrejechales czlowieka-odpowiadaj jak za zabojstwo z premedytacja, a nie jak etraz, za nieumyslne spowodowanie smierci. Honorato, jeżeli już zdarzy się takie nieszczęście, to raczej nie ma większego znaczenia co się stanie ze sprawcą jeżeli sankcja ma spełniać funkcję prewencyjną, to za samą bezwypadkową jazdę po pijanemu powinno się siedzieć (KK przewiduje m. in. tą karę) pijany kierowca wychodzi z założenia, że on nie spowoduje żadnego wypadku (no bo przecież jest w super formie, choć pił), nie wierzy, ze może kogoś zabić natomiast może sie liczyć z tym, że będzie miał pecha, zdarzy się zwykła kontrola drogowa i wg mnie powstrzyma go od jazdy samochodem tylko jeżeli będzie się spodziewał, że więzienie moze być już skutkiem samej takiej kontroli , a niekoniecznie wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 24.03.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Honorato, jeżeli już zdarzy się takie nieszczęście, to raczej nie ma większego znaczenia co się stanie ze sprawcą Tu sie do konca z toba nie zgadzam , moze jak ktos bedzie z gory wiedzial ze jak popije i zabije czlowieka to dostanie 20 lat albo dozywocie a nie odsiadke 5 lat, to sie zastanowi zanim wypije i wsiadzie w samochod, poza tym, rodzinie zbaitego tez bedzie niejako lzej wiedzac ze zabojca poniosl zasluzona kare, a nie smieszne kilka lat odsiadki w zamian za ludzkie zycie... jeżeli sankcja ma spełniać funkcję prewencyjną, to za samą bezwypadkową jazdę po pijanemu powinno się siedzieć (KK przewiduje m. in. tą karę) zgadzam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amar 24.03.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Mam przeczucie, że publikacja zdjęć kierowców, o których jest mowa, kompletnie nic nie da. Wręcz odwrotnie, w niektórych kręgach może być nobilitujące. Np. "widziałeś Łysego w Internecie, fajnie wyszedł na zdjęciu". Przewinęły się też głosy o zabieraniu prawa jazdy. To będzie jeździł bez. W końcu fakt posiadania dokumentu nie ma wpływu na sam proces kierowania samochodem, jedynie pogarsza samopoczucie, ale to i tak od pewnego stopnia wrażliwości. Kara za kierowanie pojazdem bez uprawnień nie jest aż tak wysoka, żeby zniechęcić. A może uda się pojeździć kilka lat bez trafienia na kontrolę drogową. Może sposobem zmiany mentalności naszych kierowców byłoby karanie natychmiastowe. Tzn. samochód na parking policyjny, kierowca przed oblicze dyżurującego sędziego, wyrok od ręki (areszt) i natychmiastowe wykonanie. Wyroki nie musiałyby być wysokie. Natomiast zwinięcie kierowcy wprost z trasy mogłoby przysporzyć mu mnóstwo dodatkowych atrakcji np. wkurzony szef za zerwane spotkanie biznesowe, wywalony z roboty za nie dowieziony towar do sklepu, sfrustrowana żona. Trochę to amerykańskie, więc zostaje tylko pogdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Może sposobem zmiany mentalności naszych kierowców byłoby karanie natychmiastowe. Tzn. samochód na parking policyjny, kierowca przed oblicze dyżurującego sędziego, wyrok od ręki (areszt) i natychmiastowe wykonanie. Wyroki nie musiałyby być wysokie. Natomiast zwinięcie kierowcy wprost z trasy mogłoby przysporzyć mu mnóstwo dodatkowych atrakcji np. wkurzony szef za zerwane spotkanie biznesowe, wywalony z roboty za nie dowieziony towar do sklepu, sfrustrowana żona. Trochę to amerykańskie, więc zostaje tylko pogdybać. Moze i amerykanskie, ale mi sie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts