Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z wlasnej praktyki i obserwacji

zalety plyt:

Dla mnie jedna i jedyna zaleta jest to ze od razu mamy gladka sciana i mozliwosc tworzenia roznego rodzaju ozdobnikkow (miejscami opuszczany sufit, luczki, oj wlasciwie co dusza zapragnie ale na stelazu) choc na plaskich powierzchniach z agregatu juz takie tynki wychodza ze ten argument za jakby odpada

wady:

Mam w domu plyty klejone do sciany na packi oraz czesc na stelazu stalowym (system Nida Gips). Niby wszystko OK ale.....ta cholerna akustyka. Te pudla rezonansowe jakie tworzy plyta ze sciana powodujace zwielokrotnienie halasu - to horror. Wstarczy na pietrze lekko uderzyc reka w stol - na dole jakby ktos co najmniej mlotek 5kg upuscil. Z tego tez powodu planujac na ten rok remont innej chalupy w ktorej mieszkam i mam sporo takich prac tynkarskich przed soba NIGDY nie zastosuje na sciany plyt GK.

To moje obserwacje - w sumie negatywne dla tego roziwazania

https://forum.murator.pl/topic/30511-tynk-gipsowy-czy-plyty-gipsowe/#findComment-578503

Ja na pewno będę miał tynk z agregatu...

W chacie mam sufit z płyt gipsowych i nigdy więcej bym go tam nie położył. Poprostu masakrycze spękania!

Bo pewnie "fachowo" polozony. Jak byly polaczone plyty? tasma byla dawana? jesli nie to nie ma co sie dziwic ze popekalo. Dobrze zrobiony sufit z plyt g-k bedzie wygladal ok.

A jak tynk zle poloza to dopiero spekania moga sie pojawic.

Tez jednak wolalabym tynk ( przy zalozeniu ze sciany sa proste).

https://forum.murator.pl/topic/30511-tynk-gipsowy-czy-plyty-gipsowe/#findComment-580976

Zależy czy na stare czy na nowe.

Czy mieszkasz tam czy nie.

Tynk - plus

masz ciągłą powierzchnię

dobrze wyrównujesz umiarkowane nierówności. Wyprowadzasz kąty

mniej zmniejszasz pomieszczenie (o grubość kleju z płyt)

leci szybciutko do 100m2 na brygade w dzien

latwiejszy transport

latwiej się operuje gwoździem i kołkami

nie rezonuje przy stuknięciu

minus

- masz mokro i brudno

- jak tam mieszkasz, wesolych świąt

Płyta

wada

-trudniejszy transport

- razem chyba drożej, to zależy ile masz szczęscia do ceny wykonawcy, tu może być w każdym miejscu inaczej.

- zabawa na sufitach

- połaczenia płyt w zależności od jakości wykonawstwa - od spokoju, poprzez widoczne krawędzie, do pękania włącznie

- zmniejsza bardziej pomieszczenie

- jak żle zrobią to gorzej wygląda niż zły tynk

- trochę wolniej się robi

plus

- bez wody

- mniej brudu

- Wyrówna tam, gdzie gips tynkarski gorzej się sprawdza (nierówności pow. 5 cm)

https://forum.murator.pl/topic/30511-tynk-gipsowy-czy-plyty-gipsowe/#findComment-587270