Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys "Dom pod klucz"

jasssmine

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj odebrałam kosztorys i prawie dostałam zawału, mianowicie dom 180 m.kw.powierzchni użytkowej+ 40 m garaż. Koszt całkowity:403 754 zł.plus vat ( z wrażenia nie zapytałam jaki 7 czy 22 %).Czytając forum wydaje mi sie przesadzony.Koszt robocizny( w tym sprzęt) 109 348 zł.plus vat. Co o tym sądzicie?

Jasssmine

Witam,

dzisiaj odebrałam kosztorys i prawie dostałam zawału, mianowicie dom 180 m.kw.powierzchni użytkowej+ 40 m garaż. Koszt całkowity:403 754 zł.plus vat ( z wrażenia nie zapytałam jaki 7 czy 22 %).Czytając forum wydaje mi sie przesadzony.Koszt robocizny( w tym sprzęt) 109 348 zł.plus vat. Co o tym sądzicie?

Jasssmine

A możesz napisać z jakich materiałów budujesz?

jassmine - ja miałam bardzo podobną wycene - 408 tys netto za dom o pow. całkowitej 239 m2 (stan developerski). Dom będzie z betonu komórkowego z styropianem 12 cm, dachówka cementowa - zreszta dość standardowy - prosty dach dwuspadowy itp. A w tym nie było instalacji w dodatku i wykończenióki typu podłogi, biały montaz itp.. Od innego generalnego wykonawcy dostałam podobną wycenę - i byłabym sie załamał i kupiła mieszkanie gdyby nie własne wyliczanki i opinie z forum. zamierzam wybudować ten dom pod klucz w cenie max. 400 tys brutto - ale biorąc pod uwage bardzo dobry standard instalacje i wykończeniówke . czuje sie spokojna bo wszyscy forumowicze podpowiadaja ze uda mi sie to naparwde spokojnie- tu ludzie mówią o kwotach duzo mniejszych - Pozdrawiam

Super jest ten projekt!! Bardzo mi sie podoba - ma idealny układ - wszytsko co potzrebuję - niestety mam za wąska dzialke i dlatego mój obecny jest lepszym rozwiazaiem - ale gdyby nie szerokość już bym się martwiła ze dokonałam złego wyboru i gdzieś mi umknął podczas przeglądania gdzieś ten twoj. Ale bedizeic mieć fajne gniazdko - Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dzisiaj architekt, który nam robi adaptację powiedział nam że ten nasz domek będzie kosztował 250 tyś., bo on się zna i robi kosztorysy. Jak mi to mąż powiedział to się uśmiałam, bo budujemy 90 metrów bez ogrzewania tylko kominkowe cos a'la letni domek i jestem pewna, że w 150 tyś. się zmieścimy więc doszliśmy do wniosku, że ktos kto robi kosztorysy wpisuje takie kwoty, żeby przypadkiem nie przyjś do nie go po różnicę gdyby wyszło drożej :):):)

jasssmine,

Extra ten Wasz domek!!! Troche za duza pow. zabudowy, wiec nam nie pasuje. ale naprawde bardzo mi sie podoba...

Kosztorysy robione przez architektow to mozna o kant .... potluc. Z tego co czytam na forum w wiekszosci przypadkow sa mocno zawyzone. No ale nie licz na cud... Mysle ze 400 tys pln (brutto) to kwota realna... Chyba ze wujek Wam bedzie budowal ;)

Pozdrawiam!

Moim zdaniem kosztorys jest jak najbardziej realny, z tym, że wiele zależy od tego jakich materiałów użyjecie - głównie mam na myśli dach i wykończenie wnętrz.

400 tys. przy takiej bryle i metrażu raczej nie pozwolą Ci zbytnio szaleć podaczas budowy. Niestety...

Ps. Domek piękny.

Moim zdaniem kosztorys jest jak najbardziej realny.

Otrzymany kosztorys nalezy sprawdzic przez kierownika budowy lub inspektora nadzoru w porozumieniu z inwestorem . Sprawdzony taki kosztorys i poprawiony na czerwono bedzie zawieral inna zapewne cene ktora przedklada sie wykonawcy i wtedy jego i inwestora decyzja czy umowe podpisac czy tez jej nie podpisac dotyczy jednej ze stron. Kosztorys przedwykonawczy przedlozony przez wykonawce jest zawsze tylko wstepna propozycja.