maksiu 30.09.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 mam taki troche dziwny dylemat, niby przepis o zgodzie sasiada na budowe w odleglosci blizszej niz 4 (3) metry juz nie obowiazuje, ale obawiam sie ze moga takiej zgody zazadac odemnie w starostwie. I tu mam klopot, bo o ile z jednym sasiadem jest wszystko ok, o tyle drugi ... nie zyje, wiem - spadkobiercy, ale w dokumentach wystepuje facet ktory juz ladne pare lat nie zyje.I co tu zrobic jesli starostwo zazada zgody sasiada na budowe 1,5 metra od granicy??/ aha, chodzi mi o budowe garazupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadeusz 23.10.2002 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Miałem podobną sprawę. Starostwo rozpatrywało - pomimo pisemnej zgody sąsiadki - na podstawie Rozporządzenia MInistra Infrastruktury, które wejdzie w życie bodajże 16 grudnia tego roku. A z tego rozporządzenia wynika, że jak zbudujesz 1,5 m od granicy, to Twój sąsiad związany jest usytuowaniem Twojego budynku i jego wysokością (musi budować w takiej samej odległości i nie większej wysokości. Zarzyj do tego rozporządzenia nim wystąpisz o decyzję do starostwa. Znajdziesz je na stronie: http://www.sejm.gov.pl (Prawo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2002 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Ja już zgłupiałem Chcę postawić dom 2m od granicy działki ( ściana z oknami ), na sąsiedniej działce nic nie jest pobudowane, sąsiad pewnie by się zgodził ale czy dostanę pozwolenie na budowę tak blisko granicy?? Proszę o pomoc, przeczytałem wszystkie wątki z tego tematu i mam większy mętlik w głowie niż przed lekturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 28.10.2002 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Było o tym już parę razy (m. in. opisałem próby zbliżenia do granicy mojego garażu), generalnie na mniej niż 4 m (lub 3 m gdy nie ma okien w tej ścianie) żaden urząd dla świętego spokoju swojego sie nie zgodzi. Można uzyskać zgodę na budowę w granicy (= w granicy ale już nie 0,5 m od niej - bo gdy sie odsuniesz to musisz od razu o 1,5 m). W tym wypadku dobrze jest mieć na piśmie zgodę sąsiada (jak mu się odwidzi, to może nawet zastopować Ci budowę mimo prawomocnej decyzji o pozwoleniu na budowę!). O ile wiem sąsiad musi albo wspólnie z Tobą zaplanować budynki złączone ścianami lub (paradoks!) odsunąć się do Twojego budynku na odległość wymaganą przepisami p-poż (chyba 8 m).Finiszant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Finiszant dzięki za odp. Wiem że było i przeczytałem wszystkie wątki ( pisałem już o tym wyżej )i nic mi one nie wyjaśniły. Tu musi być precyzja wypowiedzi !!! Sam piszesz że dobrze byłoby mieć zgodę sąsiada na piśmie po czym dodajesz że jak mu się odwidzi to może zastopować mi budowę. No dobra tylko jak będzie ta zgoda na piśmie to może zastopować czy tylko jak nie będzie jej napiśmie? Pozatym słyszałem że taka zgoda nawet pisemna nic nie jest warta w świetle przepisów. Pozatym piszesz że urzad mi nie wyda zgody na postawiene tak budynku po czym zaraz dodajesz że jeżeli się mam zamiar odsuwać z "ostrej" granicy to przynajmniej o min. 1,5m ?? Ja chcę dwa metry czyli mogę czy nie?Przepraszam ten post nie jest absolutnie złośliwy czy czepialski, ja poprostu chciałem uzyskać precyzyjną odp. a w tych wszystkich wypowiedziach są sprzeczne informacje. Wiem że mogę poprosić o opinię prawnika i nie omieszkam tak zrobić ale myślałem, że ktoś już tu to trenował. pozdrawiam i dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 29.10.2002 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Z moich (siłą rzeczy niepełnych informacji) wynika, że domu nie można postawić w każdej odległości od działki a jedynie:- 4 m (ściana z oknami)- 3 m (bez okien)- w granicy (ostrej, a nie np. 0,5 m od niej)- 1,5 m od granicy (przy zapewnieniu odpowiedniego odwodnienia dachu.Przepisy sie zmieniają, interpretacje są równiez różne, po prostu zapytaj w swoim Urzędzie Architektury.Stopowanie przez sąsiada, o którym pisałem wymaga drogi sądowej, rzadko sie to zdarza, ale jest możliwe, wówczas do rozpoznania sprawy nawet prawomocne pozwolenie na budowę może być wstrzymaneFiniszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 29.10.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Tak próbowaliśmy obejść opisane wyżej ograniczenia (kawałek postu z sierpnia): Przerabiam problem garażu wolnostojącego w granicy działki, miałem pozwolenie sąsiada na piśmie, na tej podstawie dostałem zgodę i pozwolenie na budowę, z tym, że do wyboru miałem opcję - usytuować "ostro" w granicy działki (co wówczas z wodą z dachu - dach dwuspadowy w tym wariancie mi nie odpowiadał - nie pasował do domu), albo 1,5 m od granicy - nic pośredniego, mimo wielu rozmów z inspektorem w WA - 0 lub 1,5 m. Mój architekt chciał byc przebiegły - zaprojektował wnękę w garażu, której ściany były w granicy, cały zaś garaż był odsunięty ok 70 cm od niej - nie zadziałało, wnęka została, a ściany musieliśmy przeprojektować, by równiez były w odległości 1,5..., Oczywiście z tej strony nie może byc mowy o oknie. pozdrawiam Finiszant [ Ta wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2002-10-29 11:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2002 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2002 Dzięki za odp. straszny mentlik w tym naszym kraju z przepisami, jutro jadę do gminy i zobaczę co na to władza, ale obawiam się że nici z postawienia domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts