Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, to brzmi całkiem nieźle, bo słyszałem dziwne opowieści (od handlarzy małymi singlami), że średnie spalanie w Craftsmanie 24 hp v-tvin to ponad 5l/h. Myślę, że w takim sprzęcie ekonomiczniej jest kosic co 3 tyg większą trawę niż pyrkotac bez solidnego obciążenia co tydzień. Mam ok 0,7 ha koszenia i zamierzam właśnie kupic taką maszynkę (22-24hp). Więc mam kolejny plus na korzyśc większej mocy.

wyjdzie podobnie, bo przy niskiej trawie i ostrym nożu możesz znacznie zredukować obrotu, a duża już mielisz na pełnym gazie ..

choć wydaje mi się, ze spalanie takich maszyn jest na tyle małe, że nie gra większej roli - jeśli masz duża trawę i chcesz ją ładnie i równo skosić kosą spalinowa to zużyjesz więcej paliwa niż robiąc to samo ciągniczkiem.

o jakiej konkretnie maszynce myślisz..? z koszem czy bez..?

Chyba kupię Craftsmana z bocznym wyrzutem. Mam zbyt dużą powierzchnię na zbieranie trawy do kosza. Zastanawiam się nad wersją silnikową. W grę wchodzą:

B&S singiel 21hp intek 540ccm

B&S v-tvin 24hp intek 724ccm

Kohler courage 22hp singiel 597ccm

Wszystkie z filtrem oleju i ciśnieniowym smarowaniem. Chyba kupię Kohlera, albo v-tvin B&S. Traktorki są nowe z USA, w fajnej cenie. Trochę daleko muszę po nie jechac, ale chyba warto. Pewnie decyzję o konkretnym zakupie podejmę na miejscu, jak je zobaczę i odpalę. Ale jeśli ktoś ma doświadczenia z tymi sprzętami to będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Chyba kupię Craftsmana z bocznym wyrzutem. Mam zbyt dużą powierzchnię na zbieranie trawy do kosza. Zastanawiam się nad wersją silnikową. W grę wchodzą:

B&S singiel 21hp intek 540ccm

B&S v-tvin 24hp intek 724ccm

Kohler courage 22hp singiel 597ccm

(...)

Booże monstrum kupujesz.. ? mój pierwszy samochód - Cinquecento miał tylko 704ccm.. :-?

Czym ja koszę.. w firmie przerobiliśmy wiele od rajdera Stigi poprzez traktorki Husqvarny, jakieś nowe 'no name' typu Variolux z obi do starych traktorków Murray'a [coś mniej więcej takiego http://www.allegro.pl/item872712675_kosiarka_traktorek_murray.html] i wnioski z tego przeglądu są zaskakujące. Stiga wiadomo klasa sama w sobie, no ale cena także kosmiczna, a z pozostałych najbardziej chwalę sobie Murray'a, nic nie było w stanie wytrzymać tyle co one (mowa o koszeniu, cotygodniowym strzyżeniu trawki w ogrodzie, a koszeniu nierównych, zaśmieconych terenów miejskich, nierzadko z zielskiem powyżej 1,5m i około 1-3ha na dzień), jeśli coś wytrzymywało sezon w takich warunkach to znaczy że jest warte swojej ceny, one wytrzymały 3 lata i pewnie jeszcze jedno lato pokoszą ;) ale to tylko z racji ich prostej konstrukcji- tam nie ma co się popsuć, nie ma żadnej elektroniki, żadnych czujników i zabezpieczeń, co niestety jest słabą strona nowoczesnych konstrukcji, powtarzam raz jeszcze są to wnioski z profesjonalnego wykorzystywania sprzętów, w warunkach o których nie śniło się ich projektantom . [/u]

Może i ten sprzęt nie jest bardzo mały, ale do tej pory (od 17 lat) męczyłem się na działce różnymi zbyt małymi zabawkami: zaczynałem od kosy spalinowej Husqvarna 232r, potem były czeskie MF 70, terra, kosiarka z napędem 6,7KM i większa kosa Alpiny. Wszystko (oprócz Alpiny 3KM) przeciążone i zbyt małe. Najlepiej radziła sobie MF 70, ale już mam jej dosyc, to sprzęt dla twardzieli, którzy nie lubią piwa podczas pracy w ogrodzie. Teraz prawie całą działkę mam zasianą trawą (ok 1,5 ha) teren trudny, bo ze sporymi górkami, a czasu na zabawę coraz mniej. Na ogrodnika mnie nie stac więc wybieram większy traktorek. Mam nadzieję że spełni moje oczekiwania, szczególnie ten z silnikiem Kohlera. W sklepie jego cena jest dla mnie nie do przyjęcia, ale prywatny import z USA redukuje 12 tys zł do 7 tys zł!!!! Niech żyje wolny rynek. A w USA (w sklepie internetowym) cena 1,5 tys $ !!! Kiedy u nas tak będzie?

• 1 month później...

Witam - wiem, że jeszcze daleko do koszenia traw, ale przymierzam się do kupienia czegoś do tej czynności.

Waham się między traktorkiem a riderem...

Czy może ktoś ma jakieś nowe opinie?

Co jest bardziej przydatne?

Oczywiście szukam czegoś używanego.

Można kupić już między 2000,00zł a 4000,00zł.

(Wiem, że temat był poruszany, ale jakoś nie mogę znaleźć wprost porównania

tych dwu urządzeń...).

Teren do koszenia: to ok. 4000,00m2.

Do tej pory robię to zwykłą kosiarką spalinową,

ale zajmuje mi to zbyt dużo czasu.

Także główna chęć zakupu - to oszcędność czasu...

• 2 weeks później...

Czy ktoś mógłby poradzić czy bardziej sprawdza się traktorek z koszem czy bez.

Chyba jak jest bez kosza to ma funkcję mielenia (?).

W różnych komisach i na aukcjach jest sporo sprzętu używanego z Zachodu.

Większość ma wyrzut boczny do kosza (przez odp. rurę).

Te nowsze(?) mają wyrzut do kosza z tyłu...

Jakaś opinia na ten temat co jest lepsze, bardziej praktyczne?

Te tańsze mają moc ok. 11KM. Lepsze 15, 16, 18 KM.

Czy taka różnica w mocy jest odczuwalna?

Szeroki jest też przekroj silników: B&S, Tecumseh, Kohler, Honda,...

Które są najbardziej niezawodne i tanie w eksploatacji?

Widziałem też z silnikiem Diesla. Ale to chyba jakaś egzotyka...

Nawiasem mówiąc: jestem ciekaw kiedy pojawią się traktorki z napędem hybrydowym?

(To był żart).

• 3 weeks później...

kwestia ile masz do koszenia

ja mam dość dużo, teren nierówny

traktorek z funkcją mulczowania (mielenia trawy)

sprawdza się i to dobrze - jedno ale - jak trawa za wysoko urośnie to już mielenie nie idzie tak dobrze, załatwiam to zazwyczaj robiąc rundę po tym co nie zostało zmielone

da radę mielić lekko wilgotną trawę, warunek noże trzeba co jakiś czas naostrzyc, zmielona trawa nie robi "filcu" na trawniku

moc 15 KM, 5 bigów i wsteczny, przy czym koszenie na 3 pierwszych, na mój dość trudny teren, b.dobrze się sprawuje, zwrotniejszy bo krótszy, a między drzewami/krzewami to ważne

co do kosza - fajne, ale jak musisz kawał pola kosić to kupa czasu zejdzie na wożenie tego w miejsce zwałki, ja nie mam na to czasu - nie mieszkam tam;

w przypadku mokrej trawy - wyrzut do kosza może się przytykać, ale nie jest to częste, zaleta - brak tej trawy w miejscu koszenia, wada - dłuższa du.pa

teściowi ten kosz w miarę szybko zaczał szwankować, powodów nie znam - teścia nie lubię

do mulczujących są przystawki - kosze, ale sam sprzedajacy odradzał, właśnie ze względu na zapychanie się, facet wyglądał na ogarniętego w temacie, więc mu uwierzyłem

a jazda? browar w łapę i hej do przodu, aż tak strasznie się nie nudzi

to tyle, tak na gorąco

• 4 weeks później...

Pablitoo,

wstyd się przyznać, bo okazuje się, że ja kompletnym laikiem jestem.

O większości rzeczach, o których piszesz... niestety nie mam bladego pojęcia.

Chyba czas wybrać się do jakiegoś sklepu po dokładne objaśnienia, bo nie chciałabym nadwyrężać Twojego czasu i cierpliwości...

Mam 50 arów, z czego trawa na jakiś 25 - 30 arach.

Czyli masakra.

Nie wiem, po co są :

- funkacja mielenia

- wyrzut boczny

- wentylator

- kosz z kiprem

Traktorek miałby być nowy, diesel.

Tyle wiem.

Funkcja mielenia trawy - BioClip - przystawka do traktorka / lub jego wyposażenie / umożliwiająca drobniutkie mielenie trawy i pozostawienie jej na trawniku - nie trzeba wówczas zbierać pokosu do kosza .

Niektóre traktory mają boczny wyrzut urobku dodatkowo wspomagany wentylatorem jej wrzut do kosza.

Większość traktorów z koszem ma możliwość wyładunku trawy z kosza bez zsiadania z traktorka - kosz ma dźwignię którą obsługuje się nie zsiadając z traktora - można wyrzucić urobek na miejsce.

Jeżeli to ma być nowy diesel to musisz poszukać wnikliwiej - niestety podstawowe wersje to silniki benzynowe - diesel to już inna / wyższa / cena , i trudność ze znalezieniem modelu będzie większa.

Do koszenia 30 arów trawy - tak z 12-15KM.

Moje marzenie i obiekt pożądania :D :

http://img260.imageshack.us/img260/1214/88888888d.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/2009/9999999999q.jpg

- ISEKI DIESEL SG 17

Edytowane przez pablitoo

tego typu kosiarka dobrze by miała wentylator bo inaczej często zapycha się kanał dostarczający trawę do kosza, jeżeli ktoś chce zbierać trawę głównie do kosza to lepszym rozwiazaniem jest traktor z centralnie umieszczonym kanałem wyrzutowym

W rzeczy samej - właśnie ISEKI takowy ma - a oprócz tego - taka konstrukcja kosza i jego mocowanie umożliwia dołączanie do traktora innych dodatkowych urządzeń - jak choćby walców , aeratorów etc ...