Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

marcino3223 powiedziałeś A powiedz B Jaki konkretnie model proponujesz. Co do husqvarny to zgodzę się że można znaleźć coś może nie o tych samych parametrach, ale coś co w tej konkretnej sytuacji też się sprawdzi i nawet może kosztować trochę mniej (nie tylko z husqvarny). Zgodzę się też że z husqvarny da się kupić traktorek + szczotkę zamiatającą za mniej niż 20 tyś zł. Co do John Deere to bym polemizował. Serwis super, w USA nie w Polsce, jeszcze jeśli chodzi o maszyny rolnicze to jeszcze, ale z kosiarkami kiepsko. Po drugie cena. Skoro już o szczotce była mowa, to szczotka JD kosztuje ok 8500 zł zależnie od kursu złotówki, czyli że traktorek musiał by kosztować poniżej 11500 zł. Który z JD tyle kosztuje? dodam nowy, zbierający do kosza z napędem hydrostatycznym?

Zapomnijmy o szczotce, Michał_KrK nic nie mówił o szczotce.

Niby John Deere LR135 Automatic powinien obskoczyć cena ok 15500 zł wiec trochę taniej niż MHHE2. Moc ta sama, szerokość koszenia 12 cm większa, wydajność podobna (paradoksalnie teoretyczna ok 10 % niższa, ale można przyjąć że praktycznie to samo), trochę toto dłuższe czyli mniej zwrotne, ale niewiele. Natomiast nie podoba mi się np rozbryzgowe smarowanie silnika, i nigdzie nie doczytałem się o łożyskowaniu kół czyli prawdopodobnie jest ślizgowe. Choć pewnie na płaskiej równej działce jakiś czas, posłuży bezproblemowo. Mimo wszystko oferta JD w Polsce zupełnie mnie nie przekonuje.

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.deere.com/pl_PL/dealer_info/cce/dealer_list_cce.html tu jest lista dealerow j deere. mowiac o szczotce mialem na mysli to ze wydajac tyle kasy na traktorek idealnie byloby zeby taki sprzecik sluzyl przez caly rok .w zimie i jesienia zawsze jest kolo domu duzo sprzatania wiec szczotka przez caly rok mialaby co robic. generalnie wydaje mi sie ze kazdy traktorek powyzej 11 tys ma kola lozyskowane.tylko te marketowe za 4-5 nie maja.amerykanie maja chopla na punkcie ogrodow i tam malo kto nie ma traktorka .takie marki jak simplicity ,toro,john deere, kubota to u nich podstawa.do nas trafiaja tansze mtd,troy bilt ,craftsman itd.za 20 tys to juz mozna kupic super sprzet

Nie pytałem o listę dilerów tylko o konkretny model.

Co do szczotki, skoro chcesz do niej wracać, to nie kwestionuje użyteczności, tylko możliwość kupienia traktorka JD+ szczotkę za 20 tys.

Poza tym zauważ że pytałem Michała czy chce używać maszyny w innym celu niż kosiarki, np. do odśnieżania i sugerowałem że wtedy wygodniejszy i bardziej wielofunkcyjny byłby rider.

Nie podjął tematu, więc wnioskuje że potrzeba mu tylko kosiarki, za to wydajnej i niezawodnej.

Sam pewnie mając tyle na zbyciu kupił bym ridera Sitgi albo Husqvarny, ale mam trochę inne potrzeby i interesowała by mnie również wydajna odśnieżarka, a zbierać wolał bym trawę już wyschniętą.

...generalnie wydaje mi sie ze kazdy traktorek powyzej 11 tys ma kola lozyskowane.tylko te marketowe za 4-5 ....
a to ci się źle wydaje;). Jest cała masa riderów i traktorków w cenach nastu tyś z niełożyskowanymi kołami. Trafiają się nawet perełki po dwadzieścia parę tys. Nie wiem czemu bo łożysko nie filozofia ale takie fakty. Jedni się do tego przyznają wprost w katalogu jak np. Stiga a inni cichcem gdzieś w szczegółowej specyfikacji serwisowej dopiero jak np. Husqvarna (tzn. ridery poza jednym mają łożyskowane koła a traktorki w znacznym % nie).

widzę że dyskusja cały czas aktywna i bardzo dobrze bo temat warty poruszenia. G.N Widzę że jesteś osobą która zna się na rzeczy i daje konkretne porady a nie bujanie w obłokach. Pozostanę najprawdopodobniej przy Etesi. Podobno sprzęt przyzwoity za normalne pieniądze. Odnośnie tego sprzęu z USA to kompletnie nie jestem tym zainteresowany bo jak wiadomo serwis mnie potem zeżre najprawdopodobniej - sytuacja podobna do tesco np. w Anglii super jakość produktów "tescowych", u nas niestety nie da się tego spożyć. Dlatego nie przekonuje mnie ta marka kompletnie. Husqvarna może by odpowiadała, aczkolwiek jeśli chodzi o zmieszczenie się w tej cenie z tymi parametrami co Etesia to będzie ciężko. Dodatkowo ja nie potrzebuję zadnej szczotki do zamiatania o której była mowa, tylko traktorek z koszem + możliwość montowania pługu

Szukam coś mniejszego. Czy coś takiego: http://www.gruner.pl/?go=oferta&id=11-2-1268416348&master=11&sub=2&

sprawdzi mi się na działce 2000 m kw. ? Jakie są opinie na temat tego sprzętu ?

Pozdrawiam

Tak gwoli ścisłości to nie jest mniejsze tylko większe (np. długość/szerokość koszenia etesia 198/82 cm, partner 250/102 cm waga 220 i 239 kg). Sporo tańsze, ze sporo niższej półki, niekoniecznie wydajniejsze, ale większe. Czy spełni twoje oczekiwania, nie wiem. Traktorki Partnera mają taką sobie opinie jeśli chodzi o trwałość i niezawodność. Słyszałem kilka niezbyt pochlebnych opinii o skuteczności zbierania trawy i narzekania na zapychanie się kanału dolotowego do kosza, ale nie wiem do końca jak było naprawdę, być może ktoś wjechał w metrową trawę i się dziwił że nie idzie. Jeżeli kosisz regularnie, nie dopuszczasz do przerośnięcia trawy (relatywnie mała moc w stosunku do szerokości koszenia i wagi maszyny), ponadto działkę masz płaską (smarowanie rozbryzgowe) i wyrównaną (brak zabezpieczenia noży oraz brak informacji o jakimkolwiek łożyskowaniu kół) to pewnie da radę. Plusem jest przekładnia hydrostatyczna to znacznie wygodniejsze niż ręczna. Niestety żeby kupić coś wyraźnie lepszego musiałbyś trochę dołożyć.

Zastanawiam się nad sensownością zakupu traktorka na 2000 m2.Solidna kosiarka z napędem i tak z 55 cm szerokości Cię nie satysfakcjonuje? Na areały rzędu 2-2,5 tys m2 zwykle zaleca się kosiarki 53-55 cm szerokości. A agregaty 102 cm (40 cali) przewidziane są na powierzchnie 8-10 tys m2.

Weź jeszcze od uwagę słabą zwrotność tego ustrojstwa i fakt że zajmie Ci 1/3 garażu

Edytowane przez G.N.

A więc zakupiłem traktorek Etesia MHHE2!!! Pochwalić się muszę bo przyznam szczerze że sprzęt jest bardzo wygodny, akurat w sobotę była idealna pogoda na koszenie i wykorzystałem sprzęt w 100%. Bardzo dobrze kosi, dodatkowo jest wygodna i radzi sobie z dużą trawą. Jeśli ktoś ma tylko możliwość kupna (kapitał) to polecam to urządzenie:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

AndrzejS Nie znam tego modelu Yard Man-a ale wnioskując ze specyfikacji to lepszy wybór niż Partner nad którym wcześniej się zastanawiałeś. Np. silnik co prawda o 1 KM słabszy ale z wyższej półki i ma szanse podziałać bezawaryjnie znacznie dłużej.

Michał_KrK Cieszę się że jesteś zadowolony z inwestycji. Mam nadzieję że za rok i za pięć nadal będziesz z niej zadowolony. Nie ukrywam trochę Ci zazdroszczę. ;)

Na swój też nie narzekam http://www.sklepy24.pl/sklep/agro-bazar_pl/produkt/372903057-traktorek-yard-man-t-7135-a Jest bardzo zwrotna, promień skrętu to zaledwie 46 cm no i ta cena ... nieporównywalna. Ale na działkę 2000 m kw chyba wystarczy. Nie wiem jaki olej zalać na zimę ponieważ ten sae 30 to poniżej 0 stopni nie jest dobry.

Pozdrawiam

Chyba kupię Craftsmana z bocznym wyrzutem. Mam zbyt dużą powierzchnię na zbieranie trawy do kosza. Zastanawiam się nad wersją silnikową. W grę wchodzą:

B&S singiel 21hp intek 540ccm

B&S v-tvin 24hp intek 724ccm

Kohler courage 22hp singiel 597ccm

Wszystkie z filtrem oleju i ciśnieniowym smarowaniem. Chyba kupię Kohlera, albo v-tvin B&S. Traktorki są nowe z USA, w fajnej cenie. Trochę daleko muszę po nie jechac, ale chyba warto. Pewnie decyzję o konkretnym zakupie podejmę na miejscu, jak je zobaczę i odpalę. Ale jeśli ktoś ma doświadczenia z tymi sprzętami to będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Witaj moglbys polecic sprzedajacego?

• 2 weeks później...
Witam kupiłem dwa lata temu traktorek o nazwie novotrak ,wyremontowałem wypieściłem ale został jeden problem nie wysprzęgla ciągnie i nie można zmienić biegu mimo wymiany pasków na różne rodzaje.Czy spotkał się ktoś z takim problemem.Każda wskazówka jest dla mnie cenna Pozdrawiam [email protected]

....nie wysprzęgla ciągnie i nie można zmienić biegu mimo wymiany pasków na różne rodzaje.....]
Nie bardzo rozumiem. Masz uszkodzone sprzęgło (cięgło, łożysko oporowe czy jeszcze coś innego) co mają do tego paski? Nie znam traktorków novotrak nie wiem jaki masz typ sprzęgła ale paski klinowe ze sprzęgłem raczej nie mają za wiele wspólnego.

Witam proszę zobaczyć http://www.motoruf.de/mo/ersatzteillisten/mtd/?det=6AFFD1B7813A42A2BE9301EE86413C43&m=2&l=en&subid=9DB91ED2D89D4195B418609A989E5CB5 ten pasek napędowy zostaje zluzowany po naciśnięciu na pedał przez 2 rolki(43 ,50) i ślizga po kole pasowym (41)napędzanym z silnika .To jest całe sprzęgło .Koło pasowe jest osłonięte blachą(35). Takie proste a nie działa:(