Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karnisz z linki stalowej - czy ktoś taki ma?

IH

Recommended Posts

Widziałam w katalogu karnisz zrobiony z linki stalowej.Bardzo mi się spodobał. Okazało się, że można go nie tylko zamówić w punktach zajmujących się wystrojem okien ale kupić np. w Castoramie. Niestety nie znam nikogo, kto ma taki karnisz a z ust pewnej pani architekt słyszałąm, że "podobno" taki karnisz (nawet bardzo dobrze naciągnięty) po jakimś czasie zaczyna się "wyciągać" i zwisać.

Ja bym chciała zawiesić na nim jedynie firankę, dość lekką ale za to sporo by jej było.

No i nie wiem - zwisało by to czy nie? A jeśli tak to, to jak bardzo? Może dałoby się zaakceptować?

Czy ktoś, z was wie coś na ten temat ale nie "podobno" tylko "z pewnością"?

Z jakiego materiału masz wykonane ściany?

Naciągnięcie na sztywno linki wymaga bardzo dobrego (głębokiego) zamocowania kotew w ściani.

Oczywiście, po jakimś czasie linka lekko obwiśnie, niemniej powinna być możliwość regulacji naciągu.

To tyle o "technice"

Osobista refleksja co do estetyki. Widziałem u znajomego podobny "wynalazek"i muszę stwierdzić, że podobała mi się tylko i jedynie cena. Nic poza tym.

Miałam niedawno taką linkę i też była na niej tylko firanka. Muszę niestety przyznać, że to rozwiązanie się nie sprawdziło, linka się rozciągała a firanka "zjeżdżała", co prawda można ją poprawić co jakiś czas, ale po dwóch latach jest to już prawie niemożliwe. Prawdą jest również to co napisał Wowka, mocowania muszą być bardzo solidne. Do prania firanek nie jest konieczne zdejmowanie linki, firankę na lince można przymocować na wiele sposobów, przy zakupie pewnie zaproponują Ci różne rozwiązania.

No i to by było na tyle.

PA!

Witam

W jednym z pokoi mam takie właśnie rozwiązanie - system z Ikei. Bardzo mi się podobało, mąż marudził, że linki będą co jakiś czas zwisać, ale właśnie mija 3 rok od montażu i ani razu nie były naciągane. Przekonani tymi doświadczeniami w tamtym roku, w kuchni zamontowaliśmy oświetlenie linkowe - super. Najważniejsze - to co mówili już poprzednicy - mocowanie. Mieszkam w bloku i jedna ze ścian jest z żelbetowej płyty prefabrykowanej, a działówka z gazobetonu. Z porządnym zamocowaniem w żelbecie nie było problemu, ale w gazobetonie wchodziło w grę tylko rozwiązanie z mocowaniem na wylot przez ścianę. Na szczęście planowaliśmy remont pomieszczenia po drugiej stronie ściany, więc w ścianie zostało zrobione wgłębienie, w którym znalazła się duża podkładka i nakrętka, które później zostały zaszpachlowane.

Pozdrawiam

Witam, tez sie dopisze. Mam linki z IKEI ... wisza juz 4 lata .... na nich firany oraz zaslony. dlugie na 2.80m .... szerokie na 4 kazda .. i niz. Na nich zabki chromowane, wiec nie odkrecam linek. natomiast u siostry firany na "kółkach" i odkreca .. it ez nic nie obwisa ....

Bardzo polecam. wlasnie budujemy dom .. i tam tez beda linki. U mnie sie sprawdzily i bardzos ie mezowi podobaja. co nie znaczy ze pasuja do wystroju ... ale co tam. :)

viktoria23

To jednak więcej głosów przemawia za.

Bardzo się cieszę, tylko muszę sprawdzić, jak to u mnie będzie z mocowaniem - mam ściany z pustaków ceramicznych.

Co do linek z Ikei miałam pewne obawy. Nie zawsze udaje im się utrzymać jakość - miałam spore problemy z kupionymi tam szafami na książki. Ale może linki mają solidne.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie komentarze.