Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejnik nad wanną

kretka

Recommended Posts

Witajcie :D , chcę zamontować w łazience grzejnik drabinkowy z grzałką elektryczną. Z uwagi na rozmiary łazienki idealne miejsce to na ścianie nad wanną. Obawiam się jednak że takie zamieszczenie grzejnika z grzałką nie będzie możliwe z uwagi na "obecność" prądu. Czy są jakieś zasady umieszczania tego typu grzejników, które potwierdziłyby moje obawy?Pozdrawiam

Obawy bardzo uzasadnione .Sprawdz stopien bezp. , klase szczelnosci urzadzenia oraz warunki przylaczenia.Chociaz nad wanna jest juz tzw. strefa mokra i moze byc ciezko z mocowaniem urzadzen wysokonapieciowych.Swiatlo w oprawie IP 67 tak ale grzejnik ?- czarno to widze :lol:

Też mi się wydawało, iż grzejnik z grzałką elektryczną nie powinien wisieć nad wanną. Jednak w taki sposób zaprojektował to architekt do którego zwróciliśmy się z prośbą o projekt łazienki.

Mam jeszcze jedno pytanie, jakiej mocy powinien być grzejnik do łazienki o wymirach 2 m x 3,24 m. Podobno ma to być 1400 W. Przy takiej wydajności musiałby to być grzejnik rurkowy o wymirach 1,40 m na 0,70 m. Trochę dużo i mam problem gdzie to cholerstwo umieścić. Jeszcze jedno w tej łazience jest okno, to pewnie nie jest bez znaczenia.

Jesli architekt wymyslil grzejnik drabinkowy nad wanna to pewnie nie myslal o elektrycznym podgrzewaniau /chyba ,ze rzeczywiscie jest taki model, ktory moze wisiec nad wanna??/ Moc 1,4kW na 6,5m2 jest troszke na zapas nawet jak na lazienke, ale wszytko zalezy od wielu rzeczy i lepiej miec wiecej niz ma zabraknac.Najlepiej gdyby glowne zrodlo ciepla bylo pod oknem.Troche trudno uwierzyc , zeby w lazience o tej wielkosci nie bylo miejsca na scianie na grzejnik. A moze zamiast grzejnika nasciennego zastosowac grzejnik parawanowy?Moze wtedy takie cos stac przy sciance kabiny, na murku wanny/nawet do sufitu/,oddzielac kibelek od reszty itp.Wowczs nie ma problemu z dogrzewaniem elektrycznym poniewaz stoi w II strefie.

Niestety nie ma tam miejsca na wannę pod oknem. Nasza łazienka ma kształt prostokąta o bokach 2 m na 3,2 m. Wchodzi się do niej krótszym bokiem i na przeciwnym krótkim boku jest okno. Planowo był grzejnik pod oknem (zwykły panelowy) ale my chcemy tam postawić wannę (prysznic nas nie interesuje). Pozwoli to na optyczne skrócenie całej łazienki.

Efekt jest taki, iż grzejnik musi zostać przeniesiony z położenia pod oknem.

Niestety nie ma tam miejsca na wannę pod oknem. Nasza łazienka ma kształt prostokąta o bokach 2 m na 3,2 m. Wchodzi się do niej krótszym bokiem i na przeciwnym krótkim boku jest okno. Planowo był grzejnik pod oknem (zwykły panelowy) ale my chcemy tam postawić wannę (prysznic nas nie interesuje). Pozwoli to na optyczne skrócenie całej łazienki.

Efekt jest taki, iż grzejnik musi zostać przeniesiony z położenia pod oknem.

Nie wiem dokładnie jak wygląda Wasza łazienka, ale czy jesteś pewien, że wanna pod oknem to dobre rozwiązanie?

Np. żeby je umyć trzeba będzie wejść do wanny i pozostaje jeszcze problem parowania szyb.

No cóż. Czy wanna pod oknem to dobre rozwiązanie ? Zgadzam się, iż ograniczony bedzie dostęp do okna, ale bez przesady ile razy w roku muje się okno, a nawet można wtedy wejśc do wanny :D . Przy takim kształcie łazienki i chęci postawienia w niej wanny rozwiązanie z wanną pod oknem wydaje się całkiem dobre (pomimo pewnych minusów). Jeżeli byśmy postawili wanne na jednej z dłuższych ścian to optycznie powstałby "wagon".