Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jest tyle, a ile powinno być?

agana

Recommended Posts

Dostałam propozycję od dobrej firmy za stan surowy domu z użytkowym poddaszem o pow. użytkowej 140 m (pow. netto 210, pow. dachu 220- 2 lukarny). Oferta obejmuje materiały (raczej dobre- uzgodnione z nami, zakupy robi wykonawca), wszystkie prace przygotowawcze, fundamenty z izolacją, ściany nośne, ściany działowe, 2 kominy, wykonanie stropu, montaż więźby dachowej z pełnym odeskowaniem i papą + schody wejściowe + taras. Oferta nie zawiera krycia dachówką, ocieplenia dachu i ścian, żadnej stolarki i tynków. W cenie również cały sprzęt, dozór i parę innych detali). Cena za metr pow. użytkowej wychodzi około 800 zl, za pow. netto ok. 560 zl. Święty spokój, ale czy za dobrą cenę?

Jeżeli dobrze rozumuje to za sam stan surowy z materiałem wychodzi jakieś 112 tys. PLN, jak dla mnie facet chce chyba dobrze na tobie zarobić, u mnie ok. 160m powierzchni uzytkowej za to samo, a nawet więcej wyszło jakieś 71 tys. PLN. Poszukaj lepiej kogoś innego , a materiały lepiej kupuj sama.

zastanów się nad tym kupowaniem materialów przez wykonawcę - wg. mnie lepiej odwiedzić skład budowlany gdzie wystarczy raz do nich pojechać umowić się że materiały przywożą Ci na telefon i już. Wykonawca mówi ile czego potrzebujesz a Ty tylko dzwonisz i tego samego dnia lub na następny dzień masz materiał na placu. Nie musisz po wszystko jeździć i udzielone rabaty zostają w Twojej kieszeni a nie wykonawcy.