Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magnolie

madzia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 8 months później...

Trzeba by zakwasić ziemię kwaśnym torfem, ale musi go być dużo. Najlepiej wypełnić nim cały klomb gdzie mają rosnąć magnolie, różaneczniki czy hortensje, jeśli nie to dość głęboką dziurę wypełnić pod sadzoną magnolię. Jeśli magnolia już rośnie to przekopać wierzch (lub usunąć wierzchnią wartwę wokół drzewka i zastąpić tymże kwaśnym torfem. Natomiast sadzić lepiej wiosną, bo magnolia jest wrażliwa na przemarzanie głównie z powodu wiatru.

Pozdrówka,

Alicja

• 3 weeks później...
  • 1 year później...

Lepiej jednak kupić sadzonkę. Ja mam przepiękną już 4-letnią magnolie Susan. Chyba bardzo dobrze trafiłam z miejscem, rośnie jak na drożdżach, kwitnie też przepięknie.Mam nadzieję, że na wiosnę zobacze jeszcze więcej kwiatów, niż rok temu. Więc polecam kupić sadzonkę, ja kupowałam malutką, ale bardzo szybko :) mi urosła. Pozdrawiam i życzę sukcesów w uprawie magnolii.

Kalmia :)

Nigdy nie spotkałam białej Susan, ale może i takie też są. Ja mam amarantową. Nigry nie mam, ale mam zamiar kupić w tym roku.

Duży wybór sadzonek magnolii (nie drogie) znajdzie Pani w centrum ogrodniczym przy Puławskiej (Melon) oraz w Żabieńcu. Często tam kupuję.

Myślę, że od kwietnia już ruszy sprzedaż.

Pozdrawiam,

Kalmia