Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magnolie

madzia

Recommended Posts

Witajcie,

Zeszłej jesieni wsadziłam sobie krzew Magnolii tulipanowej- najpiękniejszej moim zdaniem jaka istnieje (http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=376&imgno=0). Niestety mój podły pies uwielbia takie krzaczki z młodymi delikatnymi gałązkami obgryzać. Już zjadła jedną gałąź z kilku, po czym osłoniłam krzak włókniną na zimę. Teraz pora chyba go odsłonić, ale muszę opracować jakiś patent na ogrodzenia krzaka od psa. Chodzi mi o coś co będzie proste i praktyczne, albowiem sama muszę to swoimi rękoma wykonać. Czy ktoś z Was ma jakiś prosty patent na ogrodzenie do krzaczków przed psem (dużym - golden retriever)? Kupowałam w zeszłym roku takie delikatne zielone siatki, ale nie umiałam ich umocować na tyle trwale, żeby wytrzymały napór np wiatru.

Alicja

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wejdź na stronę http://www.florexpol.com.pl . Ja właśnie czekam na przesyłkę z magnoliami po 18,50 za sztukę

Czy robiłes zakupy w tej firmie? Czy mozna na nich polegać?

Właśnie odebrałam od nich przesyłkę z dwiema sadzonkami (ok. 30 cm wys) magnolii - każda po 20 zł. Razem z kosztami przesyłki - ok. 50 zł. Żałuję że kupowałam te sadzonki, bo 3 tygodnie temu kupiłam za 80 zł, w szkółce, piękny półtorametrowy krzew, który już po posadzeniu wypuścił 7 przecudnych kwiatów (patrz zdjęcie obok :) ) .

Niestety wypadła, ale to była chyba sprawa czczepienia, bo słabo rosła, choć kwitła. W zeszłym roku na imieminy dostałem magnolię o żółtych kwiatach.

http://foto.onet.pl/upload/11/59/_462480_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/16/70/_462483_n.jpg

Liliflora nira potrafi zakwitnąć nawet trzy razy w ciągu roku.

Magnolie lubią ziemię lekko kwaśną, a w pobliżu budynku mogą być resztki pobudowlane po pracach tynkarskich, a wapno magnoliom nie służy, warto o tym pamiętać. Wystarczy zawczasu przygotować to miejsce, wykopać jak największy dół i w miarę głęboki, pod każdą magnolię osobny, wypełnić je kwaśnym torfem. Torf będzie się stopniowo odkwaszał, można stosować nawozy do różaneczników, a dodatkowo rozsypywać na powierzchni pokruszoną siarkę. Ja kupuję w sklepie ogrodniczym siarkę granulowaną i rozbijam ją młotkiem następnie rozsiewam mając ją w sitku (ogrodniczym).

Siarka wchłania się bardzo wolno, podobno 4 lata, warto ten zabieg powtarzać corocznie. Magnolie koniecznie muszą być ścółkowane np. korą, bo źle znoszą suszę, pod nimi powinno być zawsze wilgotno.

Magnolie lubią ziemię lekko kwaśną, a w pobliżu budynku mogą być resztki pobudowlane po pracach tynkarskich, a wapno magnoliom nie służy

i ja to sprawdziłam na własnej skórze (a właściwie na magnolii) - pod ok. półmetrową warstwą ziemi mam gruz właśnie (trochę obawiałam się, że będzie przeszkadzał korzeniom, ale przecież magnolia ma korzenie płytkie) - ale moja przyjęła się i teraz ładnie kwitnie.

P.S. Zastanawiałam się dlaczego w moim ogrodzie nie ma kretów (ODPUKAĆ!), a na działce obok - kopczyk obok kopczyka. Być może też dzięki temu gruzowi???

A powiedzcie jak magnolie znoszą zimę i wogóle czy lepiej sadzić je wiosną czy jesienią, z tego co zrozumiałam lubią słońce, czy południowa strona jest dla nich dobra. Czy lubią bądz nie towarzystwo innych roślin. Jestem nimi oczarowana widziałam już pokaźne w ogrodzie botanicznym w Lublinie, ale jedna miała kwiat jakby zmarźnięty, nie wyglądało to ładnie.

Jedyne miejsce odsłonięte od wiatru jakie mam jest przy samym domy, str. południowa. Czy w związku z tym można magnolię przycinać, żeby się za bardzo nie rozrosła? Płykie korzenie nawet pasują a obok byłaby hortensja-też pasuje. Tylko czy dobrze zniosą mocne słońce?

Ja mam Susan i Betty. Susan powtarza kwitnienie latem (oczywiście nie tak obfite, jak wiosną). Betty też kwitnie ślicznie, podobna jest zresztą to Susan, ale czy powtarza kwitnienie to narazie nie wiem, bo kwitnie u mnie tej wiosny pierwszy raz. Pozdrawiam wszystkich miłośników magnolii i życzę samych sukcesów!!! :D