Gość 21.03.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 W BOŚ posiadają ofertę kredytów na "zakup lub montaż urządzeń i wyrobów służących ochronie środowiska" (i tu koniec definicji). Podobno takie kredyty podlegają umorzeniu do 25% (dopłaty z funduszy UE)Czy ktoś z Was wgryzał się w to głębiej (pewnie można podciągnąć pod to Poś, ale czy np instalację gazową)?BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 21.03.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 baba_budowniczy - wielkie brawa za temat też jestem ciekaw jak to jest ... Na stronie BOŚu znalazłem:http://www.bosbank.pl/i.php?i=31 Kredyt na zakup lub montaż wyrobów służących ochronie środowiska Przedmiot kredytowania:zakup lub montaż urządzeń i wyrobów służących ochronie środowiska Podmioty uprawnione do ubiegania się o kredyt:wszyscy ubiegający się Warunki kredytowania:max kwota kredytu - do 100% kosztów zakupu i kosztów montażu, przy czym koszty montażu mogą być kredytowane w jednym z poniższych przypadków gdy Sprzedawca, z którym Bank podpisał porozumienie jest jednocześnie Wykonawcą gdy Wykonawca jest jednostką autoryzowaną przez Sprzedawcę, z którym Bank podpisał porozumienia gdy Bank podpisał z Wykonawcą porozumienie dotyczące montażu urządzeń i wyrobów zakupionych wyłącznie na zasadach obowiązujących dla niniejszego produktuokres kredytowania - do 5 lat oprocentowanie - zmienne ustalone na podstawie uchwały Zarządu BOŚ S.A., w przypadku zawarcia umowy pomiędzy Bankiem a sprzedawcą bądź producentem urządzeń kredyty udzielone na zakupy tych urządzeń mogą być oprocentowane od 1% w skali roku (szczegółowe informacje w Oddziałach Banku)Do wniosku o udzielenie kredytu należy dołączyć1. klienci indywidualnizaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu oraz kartę informacyjną, dokumenty związane z ustanowieniem zabezpieczenia spłaty kredytu, dokument potwierdzający prawo własności lokalu mieszkalnego/budynku, w którym realizowana jest inwestycja (wyciąg z księgi wieczystej lub odpowiednie zaświadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej), opinię bankową wystawioną przez bank prowadzący rachunek bankowy, inne decyzje administracyjne niezbędne do realizacji danej inwestycjiCzy ktoś korzystał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 01.04.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Nikt nic nie wie? Nikt nie korzystał? A może ktoś próbował..... i z jakiegoś powodu zrezygnował. b_b - może coś już więcej wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 01.04.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Wiem troszkę więcej. Sam przeniosłem konto do bosia, bo myślałem, że kredyt na budowę od nich wezmę, niedawno bylem, pytalem też i o to, co w poście.Sprawa wygląda tak.Na POŚ, Instalację grzewczą kredyt finansowany przez Fundusz Ochr. Środowiska, splacić trzeba do końca 2007, oprocentowanie 3% w pln. No i trzeba się śpieszyć, bo dofinansowanie (żeby było to 3%) może się skończyć - ograniczona pula środków przyznanych przez FOŚ dla banku, więc ....Sam dodam, że kiedyś oferta była bogatsza, były jeszcze np. okna, ale to bylo ze 2 lata temu. Warto się dowiedzieć, zawsze to parę groszy oszczędności. Więcej, niestety nie doradzę/poinformuję. Mam nadzieję, że chociaż tyle....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.04.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Przed laty interesowałem się takim kredytem.Niemniej po bliższym zapoznaniu się z tematem zrezygnowałem.Owszem, oprocentowaie kredytu było "kuszące" niemniej materiały i usługi musiałbym zakupić u wskazanych sprzedawców/wykonawców.Gdy rozmawiałem z nimi na temat ceny zakupu u nich towarów (grzejniki +kocioł gazowy + montaż) to wysokość rabatu uzależniali od tego czy płacę gotówką z własnych środków (wówczas rabat nawet do 25%) czy też inwestycja jest pokrywana z kredytu BOS (max. 2-3 % rabatu)Przyczyna? Firmy które podpisały umowy z BOŚ są zobowiązane odprowadzić na konto BOS całkiem wysoką prowizję z każdego zrealizowanego przez nie kontraktu. Było to przed wejściem Polski do UE. Być może obecnie te zasady się zmieniły i rzeczywiście UE dofinansowuje ze swoich srodków te kredyty.Niemniej udaj sie do jakiejkolwiek firmy z listy BOŚ i dowiedz się o ceny (rabat) w tych dwóch opcjach.Pozdrawiam P.s. Było już o tym na Frum. Poszukaj przy pomocy wyszukiwarki w postach z lat ubiegłych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 01.04.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Zmieniło się.Nie ma już listy firm współpracujących z Bosiem, idziesz do jakiejkolwiek. Akceptują Twój wybór. O to też pytałem podczas rozmowy w Banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.04.2005 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 fripp napisał: Zmieniło się. Nie ma już listy firm współpracujących z Bosiem, idziesz do jakiejkolwiek. Akceptują Twój wybór. O to też pytałem podczas rozmowy w Banku. Hmmm... A jak się to ma do warunków udzielenia kredytu (ze strony BOŚ): Warunki kredytowania: max kwota kredytu - do 100% kosztów zakupu i kosztów montażu, przy czym koszty montażu mogą być kredytowane w jednym z poniższych przypadków gdy Sprzedawca, z którym Bank podpisał porozumienie jest jednocześnie Wykonawcą gdy Wykonawca jest jednostką autoryzowaną przez Sprzedawcę, z którym Bank podpisał porozumienia gdy Bank podpisał z Wykonawcą porozumienie dotyczące montażu urządzeń i wyrobów zakupionych wyłącznie na zasadach obowiązujących dla niniejszego produktu Czy mówimy o takim samym kredycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 01.04.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 NIe wiem, niestety, czy o tym samym. Brdzo głęboko nie wnikałem, gdyż dla mnie to jeszcze kwestia czasu (przyszły rok). Natomiast "panienka z okienka" bankowego powiedziała "kredyt termomodernizacyjny" i pokazała cztery bodaj płachty jeszcze innych - na POŚ, i inne, ale nas (malych budowlańców, nie remontowców i nie gmin) niedotyczących.. Powiedziała, jak napisałem kredyt splacić trzeba do 2007, oprocentowanie w pln 3%. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej, to niestety, ja już nie pomogę. Albo zadzwonić, @napisać, albo przejść się trzeba.W każdym razie ja o tę listę hurtowni zapytałem, bo ze dwa lata temu coś takiego dostaliśmy do domu, a teraz, jak zapytałem, to rzeczona osoba powiedziała, że takiej listy nie ma. Idę , wybieram i kontaktuję się z bankiem. Być może oni wtedy sprawdzają, a może Ty muszisz przynieść zaświadczenie, że sprzedawca jest ....itd (to, co napisaleś) i to z nim podpisują umowę , a nie z Tobą jakoś - po prostu nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trionic 09.04.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 Wowka napisał: Przed laty interesowałem się takim kredytem. Niemniej po bliższym zapoznaniu się z tematem zrezygnowałem. Owszem, oprocentowaie kredytu było "kuszące" niemniej materiały i usługi musiałbym zakupić u wskazanych sprzedawców/wykonawców. Gdy rozmawiałem z nimi na temat ceny zakupu u nich towarów (grzejniki +kocioł gazowy + montaż) to wysokość rabatu uzależniali od tego czy płacę gotówką z własnych środków (wówczas rabat nawet do 25%) czy też inwestycja jest pokrywana z kredytu BOS (max. 2-3 % rabatu) Przyczyna? Firmy które podpisały umowy z BOŚ są zobowiązane odprowadzić na konto BOS całkiem wysoką prowizję z każdego zrealizowanego przez nie kontraktu. zgadza się polega to na tym, że aby kredyt był tańszy i bardziej atrakcyjny część kosztów jest przenoszona na beneficjenta pobranej kaski - dlatego istnieje lista "wybrańców - handlowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozak131 15.12.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ale tu cisza na tym wątku. Od 9 lat ani jednego wpisu. A, tu tyle się działo. Trzeba wątek rozgrzać bo PROSUMENT tuż, tuż.Poza tym w BOŚ nadal oferuje całą gamę kredytów preferencyjnych i z dotacjami.Chcecie być na bieżąco z kredytami proekologicznymi zapraszam: FINANSE I CAŁA RESZTA Poza tym do 5 lutego 2015 NFOŚiGW wybierze Banki, które będą dystrybuować PROSUMENTA więc można się spodziewać, że od początku marca startujemy z PROSUMENTEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts