Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączanie nowych użytkowników do "mojego" wodoci

p

Recommended Posts

Witajcie,

wybudowałem na własny koszt wodociąg, do którego teraz chcą się podłączyć dodatkowe osoby. Chcę, żeby każda z tych osób wpłaciła jakiś kawałek kosztów budowy tak abyśmy po równo partycypowali. Kierownik zakładu wodociągowego odsyła ich do mnie, honorując to że wyłożyłem na wodociąg fundusze. Ale jak mam z tymi nowymi osobami podpisac umowę ? Czy możecie podać jakąś treść tej umowy ? Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego ?

p.

Napisz coś więcej o sytuacji: czy przekazałeś wodociąg przedsiębiorstwu wod-kan lub gminie, przez czyje grunty biegnie odcinek sfinansowany przez Ciebie, co masz napisane w umowie o przyłączenie z firmą dostarczającą wodę, inne istotne Twoim zdaniem szczegóły?

Na "Protokole ostatecznego odbioru robót wodociągowch" mam podkreślone (przez kierownika ZW) "Przekazać na stan Urzędu Gminy Zgierz" (budowała to ekipa z ZW). I ten protokół podpisałem ale żadnych innych papierów nie (czy to oznacza, że w ten sposób przekazałem ten wodociąg gminie ?).

Ten odcinek, który sfinansowałem jest w drodze gminnej i nie przebiega przez żadną prywatną działkę.

Niestety nie mam przy sobie umowy o dostarczanie wody ale dziś wieczorem spojrzę i napiszę, jeśli będą tam jakieś "ważne" treści.

p.

...

Niestety nie mam przy sobie umowy o dostarczanie wody ale dziś wieczorem spojrzę i napiszę, jeśli będą tam jakieś "ważne" treści.

Na umowie o dostawie wody mam tylko:

"Odbiorca oświadcza, że podłączenie wodociągowe zostało po wybudowaniu przekazane do eksploatacji przez Dostawcę. Pomieszczenie, w którym zamontowany jest wodomierz stanowi własność Odbiorcy."

Domyślam się, że tu nie chodzi o cały wodociąg. Mam rację ?

p.

Zawiaz jednoosobowy Komitet budowy wodociagu i kazdorazowo nowego czlonka komitetu nalezy obarczy proporcjonalna wplata na rzecz takowego.

J

Czy możesz poradzić jak się taki komitet zakłada ? I co z faktem, że wodociąg jest już wybudowany ?

p.

Wyglada na to, ze oficjalnie nie przekazales tego wodociagu, to moze formulka "Komitet budowy i eksploatacji wodociagu"?

Piszesz zawiadomienie do gminy, ze powstal taki komitet i juz ( najlepiej by bylo dopisac przynajmniej jakiegos jednego chetnego ).

Tylko pytanie - jak dawno wybudowano wodociag ?

Pozdro

J

Wyglada na to, ze oficjalnie nie przekazales tego wodociagu, to moze formulka "Komitet budowy i eksploatacji wodociagu"?

Piszesz zawiadomienie do gminy, ze powstal taki komitet i juz ( najlepiej by bylo dopisac przynajmniej jakiegos jednego chetnego ).

Tylko pytanie - jak dawno wybudowano wodociag ?

Pozdro

J

Wybudowano go przed zimą.

p.