kasiapro1 21.03.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Zamowilam schody bukowe,azurowe,2 kondygnacje w Centrum Schodow.Wiele sie tu naczytalam ze buk pracuje itp.Co mi radzicie?Moze schody tak nie beda pracowaly?Moze jesion tak jak inne pokoje,ale problem z tym gat,drewna jest taki,ze trudno dopasowac kolorystyke,bo jesion ma tyle barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 21.03.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Ja mam schody bukowe: na piętro pełne samonośne a do piwnicy też pełne ale na betonie. U nas wygrał buk a też rywalizował z jesionem. Na etapie schodów nie mieliśmy jeszcze ostatecznej wizji wyposażenia i wykończenia domu a w takim wypadku lepszy jest buk bo jest uniwersalny a jesion już narzuca styl (a i tak nie wiadomo jak będą schody wyglądały, no chyba, że stolarz ma furę drewna i będzie dobierał kolorystycznie poszczególne elementy przed sklejeniem). Na piętrze mamy deskę jesionową a na parterze bukowe panele. Zarówno góra jak i dół pasuje do schodów ale nie jestem pewien czy też by tak było w przypadku schodów jesionowych (obecnie z podłogi bukowej na parterze widzę bukowe schody a z podłogi jesionowej na pietrze widzę tylko bukowe tralki). Myslę że ma to jeszcze większe znaczenie gdy schody są w salonie - wtedy nie mogą one być przypadkowe. Tyle o względach estetycznych, które przecież każdy może mieć inne. Jeżeli chodzi o pracę schodów to strzelam że chodzi o skrzypienie i jak się ma sytuacja u nas (schody są od czerwca/lipca ub roku) - 1. parter piwnica bez uwag 2. samonośne - zdarzały się momenty, że naciskając na stopnie wydobywał się jakiś dźwięk ale te efekty już minęły. Stolarz mówił, że taki efekt może być przez pewien okres czasu ale docelowo muszą być ciche i oby dalej miał rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 21.03.2005 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Troche mnie uspokoiles.Tez slyszalam ze schody musza sie wypracowac,aby mogly sie dobrze wyrobic.Jutro pomiar ostateczny,dziura po betonowych juz jest.Licze ze beda dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 21.03.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 cze, nasze buki po roku zaczęły faktycznie sie letko qrczyć ale to normalne, musza znaleźć swój klimat. w konczu to drewno, i to w nim piękne. troche 2 stopnie skrzypia, ale co tam, na jesień podbije klinami i będzie ok. zdjęcie jest jescze z montażu ( teraz to wygląda znacznie lepiej ) http://foto.onet.pl/upload/17/42/_443310_n.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts