Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C109 DOM Z NAPRZECIWKA

Recommended Posts

no i zaczęło się :) ja również wybrałam ten domek i też poszukuję informacji na ten temat. Interesuje mnie dosłownie wszystko :) jeśli macie jakiekolwiek informacje w sprawie domku c109 to prosze o info. Właśnie dołaczyłam do grona czytelników forum z nadzieją, że będę miała możliwość dowiedzenia się czegoś więcej.

mam już swoje przemyślenia związane z korektami w planie:

1. Drzwi do łazienki i do wc – zmiana na system naścienny

2. za przedsionkiem w holu usunięcie ściany w holu po prawej stronie w wersji C109L

3. w sypialni oznaczonej w projekcie nr 9 zamurowanie przejścia do garderoby

4. powiększenie okna w kuchni - dwa o takich samych wymiarach

5. w łazience dodatkowa instalacja dla brodzika z prysznicem

a może jeszcze inne sugestie co do zmian??

Każde doświadczenie związane z budową tego domku mnie interesuje - bo dopiero na wiosnę planujemy wylanie fundamentów - teraz mam czas na papierologię

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tusz przed świętami mamy z mężem temat numero uno - czyli C109 - wszelkie uwagi są dla nas bezcenne, bo jeszcze tydzień a kupimy projekt - a podoba on się nam bardzo - może z drobną zmianą długości garażu o jakieś 1,5 m - i wstawienie drzwi bocznych w garażu aby można bez wystawiana samochodu dosta się do miejsca składowania chociażby kosiarki :) Zatem w tym roku pod choinką będzie chyba projekcik :) Pozdrawiam i czekam na sugestie związane z tym prrojektem. Życzę wszystkim Wesołych Świąt 2005 :)

Witam ja zaczynam na wiosnę i mam już cząstkowe wyceny. Buduję z maxa 29 +15 styro czyli 44 cm ściana zewnętrzna. Ekipa murarska weźmie 11000 za fundamenty, ściany zewnętrzne, wewnętrzne,strop. Cegła max 1,70(w cenie przywóz i rozładunek), wewnętrzne ściany U220 cena 1.51, stop 5800+vat prawdopodobnie na 7% ale to jeszcze w trakcie .Okna plastiki 13 sztuk kolor brązowy U=1, 5 komorowe niecałe 15.000. Dach będe miał dokładnie wyceniony po świętach ale robocizna: 20-22 zł za położenie blachodachówki od m2 czyli ok. 6000, blachodachówka prawdopodobnie lepsza za ok. 34 zł za m2 ale nie pamiętam dokładnie typu, nazwy to samo konstrukcja drewniana jak będe miał wycenę to odpowiem. Wydłużę garaż tylko jeszcze nie jestem pewny o ile no i drzwi garażowe zrobię szersze do 2,7 będe miał pewnośc, że żona wjedzie bez odarcia auta :D .Na razie to wszystko jak będziecie mieli jakieś pytania to chętnie odpowiem.Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

projekt już kupiliśmi i tu nastąpił pierwszy error :( musiałam prosić aby dosłano mi aktualne informacje o przynależności projektantów do izby (aktualne na 2006 rok) bo niestety w projekcie były aktualne do czerwca 2005 r. i kolejne udziwnienie - konieczne są też obliczenia statyczne budynku - ale na pocieszenie - nie każdy musi mieć takie obliczenia do wydania pozwolenia na budowę, my niestety musimy mieś pełną dokumetację, ze względu na teren "sejsmiczny" - może dużo powiedziane sejsmiczny - ale przede wszystkim na teren związany z eksploatacją górniczą. Zatem te dokumenty są dla nas istotne - miło że Murator szybko reaguje na prośby dosłania dokumentów i wkrótce będę miała to co potrzebuję.

Mogę też pozazdrościć ludzikom, którzy nie musieli robić odwiertów geologicznych - 4 otwory po 5 m głębokości. Rozpiętość cenowa firm które wykonują takie badania też jest szokująca. Kurka wodna jedna z firm proponowała mi wykonastwo za 2.000 zł netto ale znalazłam konkurencyjna firmę, która robi to za 600 zł + Vat - miłe zaskoczenie na moją korzyść :) zawsze to jednak pieniążki zaoszczędzone :-)

Teraz biuro projektowe nanosi zmiany w projekcie i wkrótce wystąpimy o pozwolenie na budowę :)

Niech ta zima prędziutkow się skończy bo nie mozemy się już doczekać rozpoczęcia pierwszych prac budowlanych :)

Pozdrawiam Was serdecznie oczekując kolejnych wieści o C109 - bowiem jak już uprzednio pisałam - interesuje nas każda wymiana doświadczenia w budowania tego domku

• 1 month później...

Witam. Czy ktoś z forumowiczów buduje lub wybudował "DOM Z NAPRZECIWKA" z kolecji muratora ???

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=291&IdKolekcji=

Interesują mnie głownie:

- Doswiadczenia z budowy,

- ewentualne zmiany w projecie

- zmiany materiałów

- koszty budowy

dzieki za info.

• 1 month później...
Buduje podobny z tej samej pracowni co wasz projekt-KONTRAST ( projekt K3)i po 2 latach przygladania sie podobnemu projektowi zdecydowalam o jego zmianach- tj. postanowilam jednak miec łazienke z oknem- wysunęłam garaz do przodu o 2 metry i tam umiesciłam kotlownie korzystając z komina, a w miejscu kotlowni zrobilam dużą łazienke z oknem, udalo mi sie zachowac przejście z garazu do domu. Ciut inny projekt.Zmienilam więżbę na grubszą i dostosowałam ją do dachówki ceramicznej. Postanowilam miec najtansza dachowke ceramiczna jaką znajde na rynku zamiast blachy, ktora i tak po jakims czasie ok 20-tu lat trzeba wymienić. Zmieniłam kat dachu do 30 i uzyskalam pokoj na gorze- schody krete z kuchni- pokoj do książek i nauki- musze sie ciagle uczyć. Reszta zmian to kosmetyka, sciana dwuwarstwowa. Proponawałabym wam zakladając,ze obstawiacie przy swoim wyborze likwidację małaj łazienki i zrobienie z niej pom. gospodarczego- pralka, deska do prasowania, szczotka, odkurzacz, śr. czystoścui itp.Na takie rzeczy zawsze brakuje miejsca. Garaz jest mały i tam może zmieścicie tylko jakowes słoiki o ile robicie. To wszystko to sa moje zmiany ale może wam dadza do myslenia co nieco. Milego budowania.

Zapomniałam dodać,że zmieniłam strop gestożebrowy na plyty kanałowe, podnioslam wysokośvc z 2,60 na 2,90 na gotowo- dojda regipsy i bedzie 2,80, do tego doliczcie wysokośc podlogi od wylanego chudziaka- np. styropian min. 10 cm, wylewka betonowa 7-8cm i tak będzie nisko. Rozwazcie wysokośc pomieszczeń. Projektant zapomnial ,że wysokość pomieszczeń jest ważna aby na duzej przestrzeni nie czuć się przygniecionym przez niski sufit.

acca5,czy zmiana więżby to twoja fanaberia czy konstruktor ci zalecił?Ja też robię dachówkę,ale na tej samej więżbie.Ani projektant,ani adaptujący projekt,ani dekarz nie protestują.Wydłużenie garażu to b.dobry pomysl,tez bym to zrobil,ale za pożno.szopkę sobie zbiję drewnianą w ogródku i też będzie OK.

• 1 month później...