Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C109 DOM Z NAPRZECIWKA

Recommended Posts

panenka! Ja uważam, że zalet tego domku nie trzeba wymieniać, bo sam fakt, że w tym przypadku Bajbus ten wybrał ten projekt, to oznacza, że jego zdaniem ten projekt ma wiele zalet! :D Problem w tym, że większość przyszłych inwestorów (w tym i ja!) podejrzewa, że dany projekt kryje pewne niespodzianki, których nie widać na pierwszy rzut oka! I sama tutaj przedstawiałam swoje wybrane projekty do tzw. zjechania, aby właśnie inni uczestnicy wylali ten zimny kubeł wody na głowę przyszłego inwestora. I to, że Bajbus dał ten projekt do oceny, to świadczy o tym, że jeszcze do końca nie jest pewny, czy wybrał dobrze, że w tym projekcie jest coś, czego sam nie widzi.

KOMETA

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/3696/parter_me.gif

No ten projekt jest o wiele lepszy! rewelacyjny garaż duży, gdzie można trzymać różne klamoty, w tym meble ogrodnicze, narty, sanki, parasole do ogrodu, opony samochodowe i mnóstwo innych pierdułek, które ja akurat trzymam w piwnicy 8)

Projektant przewidział pralkę w dużej łazience. No nie wiem, ale jak zuważyłam na forum, to inwestorzy jak ognia unikają zakładania pralni w łazienkach. Nie chcą tak jak w mieszkaniu w bloku robić z łazienki pralni. Zauważ, że w tym projekcie ta łazienka będzie też użytkowana na codzień, w tym również przez gości. Ja bym zamknęła kotłownię od strony garażu i zrobiła drzwi od strony łazienki, która jest na tyle duża, że to przetrzyma. Nie wyobrażam sobie chodzenia z brudnymi i upranymi rzeczami do kotłowni przez garaż.

Baaardzo mały, nieustawny wiatrołap, gdzie powiesisz płaszcze, gdzie buty, parasolki, smycze, czapki. Choćby mała wnęka baaardzo by się przydała.

Jeśli chcesz założyć kominek z DGP, to przestaw go na ścianę dzielącą część dzienną od nocnej, na tyłach szaf. Wtedy łatwiej będzie rozprowadzić rury na poddaszu.

Widzę, że masz tak, jak ja słabość do bungalowów :D

Ale niestety mają one i swoje wady. Mają przede wszystkim drogie materiałowo i wykonawczo dachy. Ten np. ma aż cztery kosze. W ogóle dach tutaj wyceniam na jakieś 300 m2 , czyli jakieś 30-40 tys. PLN.

Poza tym w bungalowach są kłopoty z naturalną wymianą powietrza z racji, że są niskie, przysadziste. Większość inwestorów, którzy decydują się na taki dom zakłada w nim wentylację mechaniczną. Więc tym bardziej nie są wskazane w takich domach łazienki bez okien.

Ja miałam w bloku łazienkę bez okna, a co jak co wentylacja w tym wieżowcu była znakomita!. Teraz mieszkam w segmencie i też mam dwie łazienkibez okien. Jedna wielka tragedia ! :evil: Wentylację zaprojektował jakiś pacan. W łazienkach jest wilgoć i cały czas muszą mieć drzwi otwarte na przedpokoje. Nawet wiatraczki nie pomagają.

A rewzta domu jest OKś :D

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aleksandryta bardzo dziękuję za opinię, ja zamierzałam zostawić drzwi od garażu i dodatkowo zrobić przejście z łazienki do kotłowni, z tego względu że nie mam ochoty biegać z samochodu z zakupami przez łazienkę. Co do dachu to wiem że będzie drogi ale może nie aż tak bardzo, drzewo na więżbę dachową mam w całości, krokwie, łaty, kontrłaty i te inne będą więc może nie wyjdzie aż tak drogo, zaoszczędzę na bryle domku bo jest prosta i będzie tania w budowie. A co do rzutów to jeszcze chciałam przesunąć drzwi z wiartołapu do końca ścianki działowej kuchni i garażu. Tam na tej ścianie jakiś wieszaczek dać (po lewej stronie jak się wchodzi) a szafy wnękowe mam na korytarzu, więc może jakoś się pomieścimy we trójkę i w przyszłości z pieskiem yorkiem :lol:

Bajbus, jak siętak logicznie przyjżysz to dom jest miejscem gdzie jest 80% prawomyślnego seksu.

Pewnie , że mozna zamurować, ale do oceny był projekt więc sięnie rzucaj. Trochę śmiechu jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

A jak ci się trafi taki złoty strzał i będzies zmiał trojaczki, to i tak wylądujecie na kanapie w saloonie, albo zrobicie sobie coś na stryszku.

Zapodałeś linka, zapodałeś.

Jest na nim układ jaki opisałem, jest.

Ale skoro sam chcesz to masz.

Elewacje:

1) Komin od frontu wygląda jakbyś chciał bociany chodować (o zobacz jaki seksistowski domek ci wyszedł z wyboru :lol: ).

2) w porównaniu z frontem widok od tyłu nie napawa atrakcyjnością.

3) brakuje mi na rzutach lini łamania dachy, ten komin z tyłu jest dziwnie blisko lini gąsiorów na dachu, jak muraże zrobią obsuwę z kominem, albo cieśle z krokwiami to się zdzdiwisz.

4) tarasu może i jest duzo, ale weż sobie gdzieś wygrodź taki obszar i sprubuj na nim zrobić impreze, a w ogóle jestem przeciwnikiem takich rozwiązań, nie po to kładę dach, żeby pod nim bruk układać, a nie mieć z tego porządnej powierzchni użytkowej, tym bardziej, że widok z tyłu wcale nie powala tym tarasem.

Rzut dużo tego nei ma ale:

1) stanowczo wolę otwarte przestrzenie i nie za bardzo rozumiem idee projektanta co do takich małych odcinających ścianek,

2) nie po to kupuję działkę, że żeby ją oglądać z salonu to muszę się czołgać pod kominek, dla mnie okno/ drzwi na taras powinno być centralnie, cieszyć sie mam moją ziemią,

3) gdyby kominek był bliżej środka chatki, ale to pewnie uniemożliwi więźba, to łatwiej byłoby zrobić DGP, (jestem jego zwolennikiem, gdyż w przypadku DGP grawitacyjnego działa nawet bez prądu),

4) ogólnie przez te ścianki odcinające to sięrobi dużo powierzchni użytkowej używanej do komunikacji, nie chciałbym wydawać pieniędzy na korytarze.

A i jeszcze jedno, 8 połaci dachowych naliczyłem.

Powodzenia.

Kroyenna... posłuchaj

Elewacje

1) uwaga o kominie wydaje mi się mało merytoryczna, a na dodatek może świadczyc o tym, iz nie lubisz bocianów, a to z kolei świadczyc może że uległeś propagandzie mediów na temat ptasiej grypy...to smutne :-?

2) czy możesz sobie wyobrazic dom ze wszystkimi elewacjami "olśniewającymi"????....Chyba nie dałoby się na niego patrzec.... Pozatym chyba znów przesadasz... tył jest co najmniej normalny... bez fajerwerków ... i gdyby porównac go z tyłami innych domów wypadł by... "normalnie" :lol:

3) "jak muraże zrobią obsuwę z kominem"????? czemu zakładasz wariant pesymistyczny.... tak postawiona kwestia wobec braku danych (linia dachu) sprawia wrażenie, że chcesz krytykowac za wszelka cenę :lol:

4) a może przyszły inwestor nalezy do jakiegos kościoła, który zabrania organizowania imprez połączonych ze spożyciem????..... Punkt 4 w Twojej ocenie to jawna dyskryminacja ze względu na przekonania religijne a to podpada pod paragraf :lol:

Rzut

1)ale kogo może interesowac co "TY wolisz"... no bardzo się zastanawiam. Gdzie obiektywizm????? ( z otwartych przestrzeni polecam murawę boiska Gminnego Klubu Sportowego w Dymach Dużych na Podlasiu :p )

2)proponuje zastosowac okno centralnie żebyś nie musiał się czołgac

3) gdyby, gdyby, gdyby, pewnie pewnie pewnie... i gdyby

4)nie wydawaj pieniędzy na komunikację... choc w dobie kryzyzsu paliwowego własnie komunikacja, zwłaszcza miejska ma spora przyszłośc chyba

naliczyłeś 8 połaci....fakt sporo, jednak zauważ że mogło ich byc 18

Pozdrawiam :D :D :D :D

Kroyena trochę delikatności nikomu nie zaszkodziło a juz na pewno nie kobiecie do której piszesz jestem KOBIETĄ która sie podejmuje budowy domku dla swojej rodzinki więc jeżeli masz uwagi to wytłumacz ale subtelniej, przecież nie ma idealnego projektu. A może wypowiesz się na temat Komety??

Było być Bajbuską.

Wskazywałoby to na wymaganą delikatność, że o tytule postu nie wspomnę, jakiś taki mało drażliwy jest.

A mnie jeno o delikatny seks chodziło, taki bez angażowania nieletnich. 8)

A gdzież to przelatujące bustwo? Niech ją tylko dopadnę. 8)

Zobacz taka panenka na ten przykład nick niby delikatny, a grypy się nie boi.

A wojtki to wcale się z grypą nie kojarzą, jeno z zagęszczaniem metrażu. 8) Znowu będzie, że o jednym. :roll: :p .

Co do obsów to wystarczy czytać poranną prasę (zapraszam do Dzienników co rano), żeby dłubać w dziurach, które są a jakoby ich nie było.

Co do obiektywiżmu to było hasło do pożerania, no nie? 8) :lol:

• 3 weeks później...

Podcieni nie lubię, dach kosztuje więc lepiej żeby chronił m2.

Co do aranżacji uwagi podam.

Wolałbym w sypialni mieć wannę niż prysznić, kabinę przestawiłbym dzieciakom. Kwestia gustu. Jeżeli w sypialni to biurko do pracy to bym się zastanowił. Nawet jeżeli klawiatura jest bezklikowa i mysz to wentylatory teraz ciężko chodzą.

Większych uwag nie widzę poza tradycyjną wielopołaciówką.

A uważać przy Komecie jeszcze trzeba na komin kominka, jakoś tak blisko kosza dachowego się kończy. Moą być kłopoty z obróbką.

witam

jestem w trakcie budowy,ktora w tym roku juz zakonczylem na etapie podmurowki.Jezeli chodzi o zmiany w projekcie to tylko drobne:przedluzenie WC zeby kabine zmiescic,drzwi tarasowe potrojne nie podwojne,szersze drzwi garazowe 2,7m zamiast 2,4m.Polecam jeszcze jedna istotna dla mnie zmiane na ktora u mnie juz za pozno:garaz powinien byc dluzszy.W projekcie jest niecale 5,5m.Samochod sie zmiesci ale poza tym prawie nic.

Jezeli chodzi o sciany zewnetrzne to za rada fachowcow porotherm zamienilem na maxa.

I stalo sie to czego wczesniej sie obawialem:ludzie namawiaja mnie zeby zrobic poddasze uzytkowe,boje sie ze ulegne.

Pozdrawiam

Rafal

• 2 weeks później...