Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje w ścianie czy w podłodze

Recommended Posts

Mam ochotę poprowadzić przewody c.o. w ścianach ze względu na lepszy dostęp do ew.nieszczelności. Mam już kupioną większość rur miedzianych / metoda lutowania/.

Jeden wykonawca mówi, że to jest podcinanie konstrukcji budynku takie rowki poziome w Maxie. Straszy mnie zawaleniem się budynku. Chce kłaść rury w wylewce.

Sprawdziłem, że te rowki praktycznie są na ok. 5 cm a ja mam ściany zrobione z Maxa na 29cm.

Drugi wykonawca nie widzi problemu ze schowaniem rur w ścianach.

Kierownik budowy twierdzi, że w ścianie takie instalacje można poprowadzić.

Dodam, że miałem już robione rowki bruzdownicą pod elektrykę.

Co o tym wszystkim sądzicie?

miejsce zatynkowane zawsze bedzie slabsze z kilku powodow:

-tynk jest zazwycczaj slabszy niz material z jakiego wykonana jest sciana

-zawsze to bedzie laczeniematerialow

-zawsze nie bedzie to pelne wypelnienie

-a niekiedy mur moze nawet moze przyjmowac naprezenia od instalacji

jednak w przypadku maly bruzd nie ma to praktycznie znaczenia i nie ma co sie tym przejmowac :D

Dzięki za wypowiedzi

Zgodnie z sugestią Barbicha rozmawiałem z wykonawcą nr 3-nie jest to żaden problem dla domu żeby schować rury w ścianę. U niego jest problem z większą ilością pracy i brakiem bruzdownicy. Proponuje mi abym odsprzedał miedź i on by mi wykonał instalację rozdzielaczową w oparciu o rury plastikowe ułożone w wylewce. Twierdzi, że nie ma połączeń lutowanych i łatwo zlokalizować uszkodzony obwód. No to więc wyłonił się kolejny dylemat.

Przedzwoniłem również do biura projektowego i tam również powiedziano mi, że te rury można spokojnie schować w ściany.

Czekam dalej na Wasze przemyślenia i doświadczenia.