Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koniec z dobrym sąsiedztwem

mww

Recommended Posts

Przynajmniej z jednej strony....

Sąsiadka, starsza Pani mieszkająca samotnie. Teren podmokły, domy w większości stare, wszyscy sąsiedzi mają notorycznie pozalewane piwnice.

Zanim rozpoczeliśmy budowę na naszej działce był zachwaszczony nieużytek, a sąsiadka miała pozalewane piwnice jak wszyscy w okolicy. Teraz jak się wybudowaliśmy, to piwnice ma dalej pozalewane, ale teraz to już jest nasza wina! Właśnie dzisiaj oświadczyła, że ona będzie pisała do nadzoru budowlanego, bo przez nasz dom ona ma mokro w piwnicy!

Batalie o jej mokradła w piwnicy trwają już od miesięcy.

Pod jej presją obniżyliśmy trochę teren naszej działki i wykorzystaliśmy naturalny spadek, żeby (ewentualna) woda spływała na sąsiednią bezpańską działkę (wiem, że trochę na bakier z prawem, ale to był wybieg psychologiczny racznej, żeby babcia się odczepiła). Teren równany był z poziomicą, wszędzie paliki i linki porozwieszane, żeby było co do mm. Ale to przecież nie osuszy działki sąsiadki!!! Ona ma prawie pod nosem staw, to są jakieś niby osuszone mokradła i ona zawsze tą wodę w piwnicy będzie miała!!!

Czy ja mam jej drenaż zrobić, osuszyć i zaizolować przedwojenne fundamenty??? Bo dopóki tego nie zrobię, to "przeze mnie" samotna, biedna staruszka, wykorzystywana bezwzględnie przez przebojową młodzież, zawsze będzie miała mokro w piwnicy! A ja nadzór budowlany na karku!

Jesli nie podnosilas poziomu dzialki to babcia moze Ci nafiukac, a w najlepszym wypadku (znaczy sie w najgorszym dla Ciebie) napsuc Ci troche nerwow. Jesli zas ponioslas poziom dzialki i nie mialas na to stosownych papierkow, to babcia moze Ci narobic za plecami i to niezle.

• 5 weeks później...

Woda w piwnicy jest czymś strasznym, przynajmniej dla mnie.

Kłótnie nie pomogą jej zlikwidować.

A może by tak przemóc się (wiem że to trudne) i ustalić wspólnymi siłami jakąś strategię wobec gminy, która powinna zdrenować cały teren.

Wszyscy płacicie podatki, więc to chyba należy do jej obowiązków?

A jaka potem ulga :) Nie dosyć, że piwnice suche, to jeszcze kość niezgody zniknie :)

A może by tak przemóc się (wiem że to trudne) i ustalić wspólnymi siłami jakąś strategię wobec gminy, która powinna zdrenować cały teren.

przeżucenie odpowiedzialności to podstawa negocjacji z bandytą

działającym z pobódek "ekonomicznych"

....to jest dobry trop,

znajdź inny podmiot na zastępstwo siebie

Nie wiem z jakich pobudek napisałeś ten tekst, ale proponuję przeczytać go jeszcze raz i jeszcze raz, a potem napisać bardziej zrozumiale

a z takich, że jak mmw robiłą zabieg psycologiczny z obniżeniem terenu,

aby woda pozornie spływała na działke z ugorem,

to teraz może zadstosować inny chwyt,

mający na celu znalezienie neutralnego kozła ofiarnego,

który bedzie odpowiedzialny za zalewanie babci/terrorystce piwnicy

przemek, al jak babcia/sąsiadka czyta to forum to jeszcze mww dostanie za obniżenie wód gruntowych przez co babci się chałupa rysuje i grozi zawaleniem i w ogóle mww zamieni się na drodze sądowej z babcią na lokale w ramach zadośćuczynienia i tak po kolei cała ulica.

Dobrze, że trafili na wytrawnego forumowicza. :wink: