Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się żyje pod/z oknami połaciowymi

Gość

Recommended Posts

Takie okno wychodzi nam nad w łóżkiem w sypialni. Niestety, jest już chyba za późno, aby je przestawić na boki, bo krokwie są już odp. rozstawione. Ja się tak wcale nie palę do takiego okna. Mam wrażenie, że to kolejny obowiązek-trzeba pamiętać o zamykaniu, bo może napadać. No i wrażenie-jaby coś miało na głowę zlecieć.:wink:Grad wielkości strusiego jaja czy meteoryt.

A doświetlić by się przydało.Wygodne jest takie okno, czy niekoniecznie?

Znajomi mają dużo okien połaciowych, mają dach czterospadowy dobrze ocieplony, a w upał na górze jest sauna. Przez te okna poddasze się mocno nagrzewa, szczególnie w tym roku było upalne lato, więc kupili klimatyzator...

Ale spanie pod gwiazdami jet urokliwe :smile:

Aaaa, w zimie jak napada śniegu to nic przez okna nie widać...

Mam 4 okna połaciowe. W lecie zamieniają się w kaloryfery. Założyłem żaluzje wewnętrzne (całkowite zaciemnienie) i dodatkowo rolety zewnętrzne. Dopiero to pozwoliło na uniknięcie śmierci z upału. Obecnie bym sobie dał spokój z tymi oknami i zostawiłbym okna tylko w ścianie szczytowej.

Przez okna połaciowe, nawet lekko uchylone nie napada ci deszcz (nie mówię tu o strasznej ulewie połączonej z silnym wiatrem ale o tzw. kapuśniaku). One sa tak skonstruowane (przynajmniej Fakro - innych nie znam), ze dookoła maja rynienki itp. aby odprowadzić deszcz. Ja jeszcze nie mieszkam ale okna mam założone i przez ostatnie deszczowe dni były uchylone - podłoga była sucha!

Co do śniegu - też się nie martw. Jeżeli dach ma jakiś sensowny spadek to śnieg na oknie (które przepuszcza ciepło bardziej niz dach) dość szybko stopnieje na tyle aby sie obsunąć. Tę drugą informację mam od znajomych, którzy maja okna połaciowe i mieszkają od 4 lat.

pozdrawiam,

może wtrącę kilka uwag na temat okien dachowych , ponieważ takowe posiadam, przez kilka zim nie było na nich śniegu przez dłużej niż dwa dni od opadów, latem fakt jest ciepło że nie powiem gorąco, za to dużo światła, miałem pokój z oknem w ścianie szczytowej okno o pow 1.42 mkw i było ciemno dołożyłem dachowe o pow 0.7 i jest dużo jaśniej, ale niestety cały urok pryska w czasie deszczu kiedy słychać każdą kroplę tłukącą o blaszany kołnierz. dach mam pokryty gontem bitumicznym tłumiacym doskonale hałas a takie okno to dziura w dachu.