Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zanim zacznę budowę domu chciałbym osuszyć część działki na której będzie trawnik oraz droga dojazdowa do garażu (wiata).

Mam pytanie. Na jakiej głebokości powinien być umieszczony drenaż.

Uprzedzę inne pytania - ten drenaż nie będzie miał nic wspólnego z drenami przy ławach budynku. Będzie to całkiem inna instalacja.

Chodzi mnie tylko i jedynie o osuszenie terenu pod trawnik i ogród z roślinami o płytkich korzeniach. Nie chciałbym z wiadomych powodów umieszczać drenów zbyt głęboko. Teren jest ilasty i w związku z tym mokry.

Czy głębokość drenów 50-70 cm wystarczy?

https://forum.murator.pl/topic/30626-g%C5%82%C4%99boko%C5%9B%C4%87-drena%C5%BCu/

• 5 weeks później...

Ja u siebie drenaż zrobiłem na głębokości ław fundamentowych. Podsypałem żwirem i w nim "utopiłem" rurę, następnie zasypałem piachem. I tu chyba popełniłem błąd bo powinienem przed zasypaniem piachem, przykryć rury geowłókniną aby sie nie zamulały :-? . Trudo najwyżej będę odkopywał za pare lat. Jak narazie spisuje sie dobrze. Studnie zbiorcze mam na każdym rogu domu ( po 2 kręgi), około 20 cm pod ziemią, każda z możliwością otworzenia i wpuszczenia pompy (aby w upalne dni podlewać ogródek) 8) a jako złączki zastosowałem zwykłe trójniki pcv :)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/30626-g%C5%82%C4%99boko%C5%9B%C4%87-drena%C5%BCu/#findComment-625352