piotras 21.03.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 W zeszłym roku wybudowałem piwnicę i fundamenty naszego domu.W piwnicy niw ylewałem posadzki mam zamiar zrobić to w tym roku, ale po zimie się przeraziłem obecnością wody w piwnicy.Jest tej wody ok.30cm. i nie wiem czy posadzka i izolacja pozioma posadzki coś zmieni. Poradzcie co można by zrobić w takiej sytuacji. Piwnice mam w samej glinie od poziomu aż po ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2005 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 sadze ze moze nie wystarczyc sama izolacja. Warunki gruntowe masz ciezkie Realnie w glinie wykonales sobie basen - chyba pomocna bedzie tu ciezka izolacja przeciwwodna - ale nie pamietam juz dokladnie jak ja zrobic a w blad wprowadzac cie nie chce. Gdybys mial na terenie swojej dzialki miejsce gdzie grunt jest przepuszczalny moznaby sie pokusic o drenaz wokol fundamentow i rozprowadzenie rura melioracyjna wlasnie w takim gruncie - ale czy to wystarczy by parcie wody na sciany zminimalizowac? nie wiem - tu sadze ze powinienes zasiegnac opini dobrego fachowca od takich wlasnie klopotow Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.03.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 wszytstko zalezy od poziomu wod gruntowych. ale wszytsko da sie zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.03.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 invx - sadze ze poziom wod gruntowych nie ma tu znaczenia - skoro jest po calosci glina to: - albo woda jest efektem powstania dziury w ktora splywa - albo dokopal sie tak gleboko ze podchodzi podziemna rzeczka w jednym i drugim wypadku jest to klopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.03.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 i widzisz piotras - tak wychodzi jak klka razy watek zalozysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 23.03.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 W moim przypadku było tak samo jak opisujesz, pompa pływakowa i cheja woda na zewnątrz! Wokół piwnicy na zewnątrz wykonałem drenaż ok. 30 cm poniżej fundamentu, następnie obsypałem to grysem i grubym żwirem. Scianę piwnicy wysmarowałem 5 razy lepikiem i zastosowałem folię kubełkową wszystko zasypałem gliną( trzeba zwrócić uwagę, by folia opadała poniżej fundamentu a najlepiej bezpośrenio na rurę drenażową) . Od środka piwnicy w posadce wzdłuż ścian fundamentu wykułem rowek i tam też wstawiłem rurę drenażową i wypuściłem ją na zewnątrz budynku troszkę nad rurą drenażową zewnętrzną. Następnie zasypałem grysem i wylałem chudziak. Po odparowaniu wody zrobiłem ciężką izolację z papy termozgrzewalnej z zakładką na ścianę ok. 30 cm. Piwnica 2 sezon zimowy i całkowicie sucha. Chcę nadmienić, że piwnicę mam całkowicie ciemną 2,5m w ziemi. Powodzenia Lakis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotras 24.03.2005 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Dzięki za rady, zobaczymy co będzie dalej. Dzisiaj strazacy wypompowali i wode z piwnicy i czekam do jutra aby zobaczyć czy znowu mam basen nie planowany czy piwnice.Wody było 50cm a wody wypompowanej ok.17 m3.Będę piasł na bieżąco o moim basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts