Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie proszę o opinie czy można zastosować mufę w pionie kanalizacyjnym?

Zaplanowałem drobną przeróbkę w piwnicy która będzie wymagała dołożenia trójnika nie widze innego wyjścia jak wyciąć kawałek pionu wstawić trójnik i połączyć całość za pomocą mufy (Niestety nie ma możliwości rozebrania instalacji).

Zastanawiam się czy połączenie "pod włos" na uszczelkę (rura 110) nie będzie miejscem nieszczelnym ale z drugiej strony skoro taki asortyment jest to chyba powinien działać. A może ktoś wypraktykował takie rozwiązanie?

https://forum.murator.pl/topic/30643-mufa-w-pionie-instalacji-kanalizacyjnej-czy-mo%C5%BCe-by%C4%87/

Dzieki, tego nie znałem.

Przeglądałem katalog Wavina i jeżeli dobrze zrozumiałem to długi kielich wkładam do "górnej" rury, od dołu instaluję resztę i nastepnie całość spuszczam na tym długim kielichu.

Gość 1950
MaBi dobrze kombinujesz. nasuwkę wsuwasz na rurę do góry ewentualnie na dół w zależności od warunków i łączysz obydwa odcinki przeciętej rury. jeżeli będziesz kupował, upewnij się że w środku nie ma wypustu ograniczającego przesunięcie rury. jeżeli będzie to to jest mufa która jest Ci do niczego nie potrzebna
Dzięki za pomoc. Przyznam że trochę ta sprawa zakłócała mój spokój ale i teraz nie jestem wyluzowany bo mam ... ogromną ochotę zabrac się za robotę i wykonać tą przeróbkę - chcę dołożyć WC w poziomie piwnicy :D
Dzięki za pomoc. Przyznam że trochę ta sprawa zakłócała mój spokój ale i teraz nie jestem wyluzowany bo mam ... ogromną ochotę zabrac się za robotę i wykonać tą przeróbkę - chcę dołożyć WC w poziomie piwnicy :D

Przed montażem rurę i uszczelki posmaruj Ludwikiem, dzięki niemu będzie "lepszy poślizg" :D :wink: