aneczka1 22.03.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Pomocy, moja laurowiśnia umiera,a ja nie wiem co robić! Jej liście wygladaja tak jak na załączonym zdjęciu. http://www.djbaxx.gpteam.info/laurowisnia1.jpg Jeżeli ktoś wie co można zrobić, to bardzo proszę o informacje. Laurowiśnia jest "zrobiona" na drzewko, rośnie od ponad roku na trawniku od zachodniej strony. Jest dla mnie bardzo ważna ze względów sentymentalnych. http://www.djbaxx.gpteam.info/laurowisnia2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.03.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Przede wszystkim podlewać, teraz roślina potrezbuje głównie wody, a nie słońca. O ile możesz to przykryj ją obecnie na dwa tygowdnie do miesiąca białą włókniną i jak najczęściej podlewać. To typowa cecha krzewów zimozielonych o tej porze roku. Najtrudniejszym dla nich momentem jest gdy na dworzu w dzień przygrzewa słońce, a w nocy mróz. Zmarznięta ziemia nie umożliwia roślinie uzupełnić braków wody utraconych w dzień, jeżeli taka sytuacja będzie się powtarzać przez dłuższy czas to wrażliwsze rośliny głównie zimozielone mogą w tym okresie nawet przepadać. Miałem podobne sytuacje wśród różaneczników. Wtedy te najbardziej zagrożone przykrywałem włókniną i systematycznie podlewałem. Czasami po takiej kuracji nie zawsze wyglądały ładnie, bo czasem traciły całe gałęzie. Ale podczas jednego sezonu regenerowały uszkodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 23.03.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ta plama z koncentrycznymi ciemniejszymi piercieniami to porażenie przez grzyba. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak antraknoza lub plamistośc liści lub po prostu szara pleśń. We wszystkich tych przypadkach zalecane jest zostosowanie Topsinu M, Sportaku Alfa (lub innego preparatu w którym substancją aktywną jest prochloraz) lub Dithane (lub innego prep. w którym sybstancą aktywną jest mankozeb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.03.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ta plama z koncentrycznymi ciemniejszymi piercieniami to porażenie przez grzyba. Na pierwszy rzut oka wygląda to jak antraknoza lub plamistośc liści lub po prostu szara pleśń. We wszystkich tych przypadkach zalecane jest zostosowanie Topsinu M, Sportaku Alfa (lub innego preparatu w którym substancją aktywną jest prochloraz) lub Dithane (lub innego prep. w którym sybstancą aktywną jest mankozeb) Wszystko racja + wycięcie liści na których plamy zajmują większą powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka1 23.03.2005 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Dziękuje wszystkim za rady. Laurowiśnia była przykryta całą zimę i właśnie dwa dni temu zdjęłam geowłókninę. Czy mam przykryć znowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.03.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 O ile te uszkodzenia ne są duże tylko dotyczą niektórych liści, a niecałej chyba odkryć. Ale najważniejsza czynność to podlewanie. Przedewszystkim proszę sprawdzić, najlepiej jakimś sztywnym drutem czy ziemia pod krzewem rozmarzła, bo jeżeli tak to już po kłopocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2005 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Mam pytanie- czy laurowisnie na zimę należy przykrywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 15.06.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2005 Tak o ile można to na wschód od linii Wisły warto laurowiśnię przykrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2005 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Tak o ile można to na wschód od linii Wisły warto laurowiśnię przykrywać Zygmor- dzieki . Ja mieszkam na zachód od Wisły (dolnośląskie)- czyli jak nie bedzie wielkich mrozów to nie przykryję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.09.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 zauważyłem dzisiaj, że obydwie moje laurowiśnie mają kilka liści, które nieco zółkną, głównie od dołu rośliny. Czy to normalne, czy powinienem się niepokoić ? Pochodzą ze szkółki, wsadzone późną wiosną z doniczek,ziemia obojętna do kwaśnej, stanowisko osłoniete, półsłoneczne, wilgotne, stanowisko okryte geowłókniną i przysypane korą. Szukałem nieco w sieci i tutaj na forum, ale nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.09.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Ludzie tracą włosy, odnawiają skóre co 7 dni, a drzewa i krzewy czasem zrzucają liście Nie martw się na zapas! Ostatnio lało i pewnikiem zbyt dużo wody zgromadziło sie wokół korzeni. Stąd od dołu zólknące liście. Moja laurowiśnia, lat 6, nieokrywana ale pod samą ścianą zachodnią, po mrozach -25C wyłysiała kompletnie, a w maju...znów była cała w liściach i kwiatach! Dostała tylko gnoju, by mieć siły na reanimację. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki delikatny krzew. Więc głowa do góry, ze śpiących pąków, na wiosnę będa nowe listki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.09.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Wbrew pozorom nie jest to wcale taki delikatny krzew. Więc głowa do góry, ze śpiących pąków, na wiosnę będa nowe listki wielkie dzięki ogólnie pamiętałem, że to krzew zimozielony i nie powinien zrzucać liści. Bałem się, że to może być jakaś choroba. Poczekam i poobserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts