Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za rozprowadzenie ciep?a z kominka?

buleczka_77

Recommended Posts

• 3 weeks później...

On 2002-10-17 20:39, rchmielewski wrote:

1200 zł za montaż kominka + rozprowadzenie ciepłego powietrza

- fachowcy od "Jotula".

Zaraz - co rozumiesz przez "rozprowadzenie"? Montowali ci gdzieś kanały wentylacyjne? czy miałeś je już gdzieś (np w stropie) a oni tylko podłączyli do tego kominek?

Skąd wziąłeś projekt instalacji?

"Mój" instalator też był z Jotula (oddz. Bartycka), ale mam innego i też chce 100 zł za punkt. W sumie to za rozprowadznie ciepła do 4 pomieszczeń na górze przy pomocy turbiny ( + filtry, rury, materiały, kratki itp.) chce ok 2600 zł.

Jak czytam te Wasze ceny to wydaje mi sie ze chce mnie oszukac.

A rury maja iść w kominie wentylacyjnym wiec zero kucia i kurzenia. Tylko przprowadznie ich na góre...

A tak wogóle to czy można zabierac tak wentylacje ??? Czy potem nie bedą się robić w domu mokre ściany i okna z braku wymiany powietrza???

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Moze to nie za bardzo w temacie, ale ja choć mam w domu o pow.380m2 mieszkalnej wyjścia pod dwa kominki (dwie kondygnacje) to zdecydowalem sie na kozę 12kW (Jotul). Stoi ona na środkowej kondygnacji i w sytuacji zapotrzebowania na ciepło całego domy 18kW grzeje ona solidnie.

Nie wiem jak to się dzieje, ale ciepło oprócz niższej kondygnacji dostaje się wszędzie same.

Zamierzam teraz budować nowy dom- w związku z przeprowadzką w rejony Warszawy. Czy ktoś ma podobne pozytywne odczucia do takich "kóz"?