Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin z klinkierowej dziurawki

bobiczek

Recommended Posts

Czy mogę wybudować nad dachem komin z cegły klinkierowej dziurawki?

Ktoś mi mówił że trzeba zalać otwory, czy to prawda?

Nie będzie za zimny?

Mogę otwory zalać ciepłą zaprawą. Mam po prostu fajną klinkierówkę niepełną w dobrej cenie i zastanawiam się czy nie robić z niej komina.

Cegła klasy 35.

Odcinek komina wewnątrz budynku nie może być wybudowany z cegły dziurawki, na zewnątrz może. O ocieplenie komina dba się poniżej połaci dachowej, część powyżej jest spisana na straty(chyba, że jest to komin systemowy), więc ani stosowanie zaprawy ciepłochronnej, ani pozostawienie nie wypełnionych zaprawą dziur w praktyce nic nie da. Wypełnienie dziur będzie miało pozytywny wpływ na trwałość komina w sytuacji gdy zewnętrzna powierzchnia cegły pęknie.Ale zaprawa powinna być dobrej jakośći i o obniżonej chłonności wody.

Pacul OK.

Norma dot. murowania komina nie dzieli go na czesc pod dachem i czesc nad dachem. Caly komin powienien posiadac jednakowe parametry szczelnosci i wytrzymalosci.

Ze wzgledu na koszty i wyglad nad dachem robia jednak komin z cegly dziawki klinkierowe ale trzeba zwrocic uwage na sczelnosc cegiel i spoin. Zwlaszcza dotyczy to przewodow spalinowych i dymowych.

Nasz komin wykonany jest nad dachem z klinkieru dziurawki, za wyjątkiem ostatnich 2-3 warstw, które wykonane sa z pełnej klinkierówki (tak nam doradził wykonawca). Kanał spalinowy - rura stalowa, kanały dymowe - kształtki (chyba szamotowe, a kanały wentylacyjne - specjalne pustaki. Nie analizowaliśmyw pływu zastaosowania dziurawki na parametry komina, w szczególności szczelność.