Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prezent na bierzmowanie

Adam___

Recommended Posts

Jaki dac prezent na bierzmowanie??

Niektorzy daja gotowke ale wg mnie to niezbyt trafiony pomysl.Kasiore sie wyda i tyle.

A prezent zostanie na dluzej.

I trafiony bedzie cieszyl oko :)

Pulap finansowy okolo 200 zlociszy polskich nowych

Czy moze jednak kasiorka??

Aha

Nie wiem czy to wazne ale prezent/gotowka ma byc od swiadka

Z gory dziekuje :)

w moich stronach podlasie, a raczej w mojej rodzinie nie dajemy prezentów na bierzmowanie.

Jednak uważam, że abyś wyszedł na gościa i z honorem to mozesz mu/jej kupić to:

a) samochod (jakiś tańszy)

b) motor (minimum 500cm3)

c) jachcik (wedle uznania)

Myśle ze te gadzety się przydadzą młodemu człowiekowi i Ty nie wyjdziesz na sknerusa

Wiem że to trochę drożej niż 200zł , ale możesz przecież się postawić/zastawić.

W 1977 roku dostałem piłkę...biało czarną....

....prawdziwą, skórzaną gałę do gry w nogę :D

Co do pamiątki - żywot piłki zakończył się po bodaj miesiącu [no, ale codziennie graliśmy :D]

Yacht dobry pomysł... ale pełnomorski, żebyś na skąpca nie wyglądał :wink:

Ponury, nie mów, że to bylo w 1977...

skoro nie ma to być pamiątka, to co proponujesz? hmmm?

poza tym, chyba jednak coś w tym jest, skoro wciąż ją wspominasz...

widzisz Adamie idź w tym kierunku...żeby za 20 lat na tym forum ktoś wspomniał co kupiłeś - to będzie naprawdę udany prezent :D

Coś edukacyjnego - w porozumieniu z rodzicami obdarowywanego.

Np. porządna encyklopedia na CD, albo pięknie wydana seria książek trafiająca w zainteresowania panny lub młodzieńca [zależy jeszcze, czy rzeczony obdarowywany ma zamiłowanie do tak niepopularnego sposobu spędzania czasu jak smakowanie wiedzy :D].

Co do roku - pamiętam, że Bishop :wink: zaglądał raz na dwa lata, więc to mógł być nawet 1978 :o

[ludzie tyle nie żyją, nie ? :lol:]

Coś edukacyjnego - w porozumieniu z rodzicami obdarowywanego.

Np. porządna encyklopedia na CD, albo pięknie wydana seria książek trafiająca w zainteresowania panny lub młodzieńca [zależy jeszcze, czy rzeczony obdarowywany ma zamiłowanie do tak niepopularnego sposobu spędzania czasu jak smakowanie wiedzy :D].

Co do roku - pamiętam, że Bishop :wink: zaglądał raz na dwa lata, więc to mógł być nawet 1978 :o

[ludzie tyle nie żyją, nie ? :lol:]

no wiesz to zmienia postać rzeczy bo na wiosnę 78 r, to ja już wiesz byłam prawie samodzielna :D, a w 77 to jeszcze nie bardzo... :wink:

[...] na wiosnę 78 r, to ja już wiesz byłam prawie samodzielna :D, a w 77 to jeszcze nie bardzo... :wink:

..no.. w siódemkowym roku byłaś aniołkiem :wink: :D

a propos, zwrot 77 oznacza ponoć 'nieskończoność' (hebr.) [cieszysz się ? :wink:];

skądiś też pamiętam, że to były skrócone życzenia powodzenia.. :D

Sakus - ja wcale nie twierdzę, że tak musi być - po prostu pamiętam, co dostałem od chrzestnego. Nie wiem, czy to był zwyczaj. Acha, i wcale nie byłem na to przygotowany :lol:. Zaskok. I to jaki :o

Przepraszam, ale dla mnie to już są kpiny....... :o . Albo prowokacja.

Może także z okazji każdego pójścia na mszę będziemy dawać prezenty dzieciakom. Paranoja sięga szczytów.

Dlaczego?

Bierzmowanie to jeden z sakramentów, skoro daje się pezenty na chrzest, I komunię, wesele, to dlaczego nie upamiętnić i bierzmowania.

Jako matka chrzestna zostałam poproszona na świadka bierzmowania, a potem na kawę, bo to w innym mieście i nieczęsto się widujemy.

Głupio było tak bez niczego pójść, więc kupiłam kwiatka i srebrny łańcuszek z wisiorkiem / kowtica, serce i krzyżyk/ w sumie koszt 50 zł, był to raczej symbol niż prezent.

Może opinia z drugiej strony frontu.

Mój starszy syn będzie w tym roku bierzmowany. Zaprosimy do domu kilka osób z naprawdę najbliższej rodziny lecz jakiegokolwiek przezentu z tej okazji ani my - rodzice, ani przede wszystkim nasz syn wcale nie oczekujemy.

..no.. w siódemkowym roku byłaś aniołkiem :wink: :D

kochany, nie tylko w 78 wciąż byłam aniołkiem, ale nadal nim jestem i to aniołkiem ... wiesz jakim :wink:

chociaż może już zapomniałeś ... :-?

a propos, zwrot 77 oznacza ponoć 'nieskończoność' (hebr.) [cieszysz się ? :wink:];

skądiś też pamiętam, że to były skrócone życzenia powodzenia.. :D

no to widzisz rok urodzenia mam wspaniały, gorzej z datą dzienną :lol: , na którą nawet dwie siódemki, jak się okazuje, nie pomogą ...

Przepraszam, ale dla mnie to już są kpiny....... :o . Albo prowokacja.

Może także z okazji każdego pójścia na mszę będziemy dawać prezenty dzieciakom. Paranoja sięga szczytów.

chodzi tylko o to, że skoro Adam, jako świadek, chce dać jakis prezent, to my po pierwsze stanowczo oponujemy przeciwko gotówce, a po drugie, chcemy, aby był to prezent skromny, symboliczny i odpowiedni do okazji (podac przykład juz trudniej :D - tylko książka przychodzi mi do głowy, albo srebrny krzyżyk z łańcuszkiem, jak Edzia proponuje)

Przypomniało mi się, że sam w podobnej sytuacji dałem piękne wydanie Nowego Testamentu. Były to jeszcze czasy dość siermiężnej krajowej sztuki edytorskiej, a dzieło wydało Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne.

Naprawdę warto skonsultować się z rodzicami dziecka, i zdecydowanie niech nie będą to pieniądze.

nie tylko w 78 wciąż byłam aniołkiem, ale nadal nim jestem i to aniołkiem ... wiesz jakim :wink:

chociaż może już zapomniałeś ... :-?

...jakżesz mógłbym zapomnieć :oops: :wink: :D

aniołki... bierzmowanie... chyba nie mijamy się za bardzo z tematem ? :roll: