Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie elektryk skończył mi położenie instalacji elektrycznej w cenie 25 zł za punkt. Ja jestem zadowolony - przynajmniej na razie :)

Tak dla orientacji co do sposobu wykonania to powiem tylko że w domku o pow. 230 m2 wyszło mi 12 obwodów a i uzyte materialy sa ok.

Ale żeby nie było że robię gościowi reklamę to jeśli ktoś chce namiary to proszę o informację na priv.

Acha - jeśli ktoś chciał by zobaczyć jak to zrobił to zapraszam - tynki będą dopiero w maju :)

Obaszar działalności elektryka to z regóły okolice W-wy

pzodrawiam.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o :o :o :o :o :o :o :o :o

25 PLN za 1 punkt z materiałem?

A do tego jeszcze w peszlu i w bruzdach? :roll: :p :wink:

cała instalacja nie jest robiona w peszlu ale niektóre jej odcinki które biegną po podłodze (np.instalacja pod kino domowe) albo przewody które prowadzone sa na poddaszu i mocowane np. do krokwi to ida w peszlu.

Za klilka pkt.oczywiście dopłacilem za przewód jeśli był prowdzaony jakimś dużym przekrojem np. gniazda siłowe albo jeśli jest prowadzony dodatkowy obwód do jakiegos odbiornika np do pieca co.

• 3 weeks później...

nie możliwe!!!! a jeżeli tak to wspólczuję !

mój narzeczony Elektryk już poprawiał tysiące robót po takim fachowcu za 25zł z materiałem! psełdo fachowcu!!!

to jest chora cena, chyba że to jakiś emeryt lub bezroborny co nie ma co robić i dokłada do interesu! :roll:

pozdro :)

białystok i okolice - ok.20-25 zł za punkt! BEZ MATERIAŁÓW

Nie jestem osoba ktora zazdrosci ale 25 zł za punkt i w ta cene wliczone sa materiały (kabel,peszle, rury PCV do układania w podłogach, puszki połaczeniowe) jesli tak to jestem ciekaw jeszcze

- jakim przekrojem kabla zostały wykonane wszystkie doprowadzenia do punktów

- jakiej jakosci wykorzystano kable

- ile na 1 obwod przypadalo punktow

no chyba ze faktycznie koles doklada do biznesu bo dom o takie powierzchni 230m2 to hektary i poszlo tam duzo kabla nie bede podawał konkretnej ilosci bo nie wiem jak to jest rozwiazane technicznie tak sie sklada ze dzis wlasnie rozmawialem z instalatorem elektrykiem i mowi ze przedzial cenowy od ktorego bierze sie za punkt to od 25(30)zł nawet do 50 zł a to wszystko jest uzaleznione jak wielka jest instalacja i jakie rozwiazania beda do zastosowania ale do tych cen nalezy doliczyc oczywiscie materiały

Jesli to mozliwe czy istnieje mozliwosc umieszczenia w tym poscie kilku fotek a szczegolnie intersuje mnie fotka rozdzielni ze zdjeta obudowa aby mozna bylo zobaczyc jak to jest polaczone. Na koniec tylko powiem ze jestem niewodiarkiem i nie chce mi sie wierzyc ze w ta kwote jest wliczona rowniez cena materiału

nie możliwe!!!! a jeżeli tak to wspólczuję !

mój narzeczony Elektryk już poprawiał tysiące robót po takim fachowcu za 25zł z materiałem! psełdo fachowcu!!!

Ja radzil bym wielu osobom tu wypowiadającym się o daleko idąca powściągliwość w wypowiadaniu się na temat jakości czyjejść pracy.

Nie bardzo rozumiem ton i charakter pojawiających się wypowiedzi - nikogo przecież nie namawiam do korzystania z usług mojego elektryka.

Jak widzę takie wypowiedzi to zastanawiam się dlaczego jednym z częściej pojawiających się pytań na forum są pytania o cenę usług, materiałów - ludzie odpowiedź jest jena bierzcie najdroższych wykonawców i najdroższe materiały - tańsze są do niczego....!!!

Przepraszam ale ja nikomu nie zazdroszce. Moge pogratulowac ze udalo sie zdobyc takiego fachowca i za tak niska cene. Prosze nie odbierac tego jako zartowanie sobie ale ostatnio widzialem jak "tani" elektryk zamontował lampe halogenowa a polaczenie kabli wykonał bez zastosowania bez zadnej kostki i puszki mimo ze bylo to na zewnatrz od strony zacinajacych opadów tylko skrecil kombinerami przewody i zaizolował. Pozostawie to bez komentarza. A co do tej wypowiedzi:

Jak widzę takie wypowiedzi to zastanawiam się dlaczego jednym z częściej pojawiających się pytań na forum są pytania o cenę usług, materiałów - ludzie odpowiedź jest jena bierzcie najdroższych wykonawców i najdroższe materiały - tańsze są do niczego....!!!

i tu zaprotesuje nie zawsze najdrozsze znaczy najlepsze. Ale na zdrowy rozum pomyslmy jesli on wział 25 zł za punkt i w tej cenie jest kabel, puszki, peszle to ile go kosztował 1m kabla takiego jak powinno sie stosowac na gniazdo czyli 3*2,5mm2 lub na oswietlenie 3*1,5mm2 mowa oczywiscie o drucie???? no zakladam oczywiscie czysto teoretyczne przekroje jak sie zawsze pobierznie przyjmuje bez zaglebiania sie teraz w obliczenia i to jakie beda obciazenia beda na tych obwodach????

Ale na zdrowy rozum pomyslmy jesli on wział 25 zł za punkt i w tej cenie jest kabel, puszki, peszle to ile go kosztował 1m kabla takiego jak powinno sie stosowac na gniazdo czyli 3*2,5mm2 lub na oswietlenie 3*1,5mm2 mowa oczywiscie o drucie???? no zakladam oczywiscie czysto teoretyczne przekroje jak sie zawsze pobierznie przyjmuje bez zaglebiania sie teraz w obliczenia i to jakie beda obciazenia beda na tych obwodach????

pisałem że przewody sa w izolacji na 700V i do gniazdek idą 3x2.5mm a do oswietlenia 3x1.5mm - obliczajac cenę materiałów na punkt nalezy wziąść pod uwage rabat jaki ma osoba kupująca materiały w hurtowni - niekiedy sięgaja one 40% - wtedy opłaca się robic taniej.

Nie jest to jednak praktyka popularna bo bardzo często to np.elektryk broniąc ceny jaką życzy sobie za wykonanie punktu z materiałem przelicza ile potrzeba na to kabla, peszla itp. podając ceny katalogowe.

To na tyle było by w tym wątku,

pozdrawiam A.

Witam.

O takich ludziach jak Twój elektryk pownno się powiadomić US ZUS i policję skarbową !!!!!!

Człowieku jak za kwotę 25zł/ punkt można wykonć pracę?

Cena 1m przewodu 3x2,5 - ok 2,40

puszka instalacyjna - 0,25-0,60

peszel - 0,40-0,70/mb

I gdzie logika - średnio na 1 pkt potrzeba ok 8 m przewodu+puszka+peszel+mocowanie(jakieś) razem koszt materiału to ok 25,05zł / punkt no i + robocizna której tu jakoś nie widać. Jeśli gość ma 40% upustu (chyba z kosmosu) to daj mi namiar będę brał od niego materiał.

Wykonując sporo prac na domach i galeriach mnóstwo jest gościków którzy przychodzą i proponują materiał po "dobrych" cenach, bo kradziony. Czy przedstawił Ci fakturę zakupu lub wystawił fakturę końcową- proponuję ją sprawdzić czy jest legalna bo to jest Twoja gwarancja w razie porażenia prądem lub pożaru wynikającego z niesprawnej instalacji elektrycznej. Życzę powodzenia przy ( legalnym)odbiorze skuteczności zerowania chyba że też zapłacisz za to 25 zł:)

Witam.

O takich ludziach jak Twój elektryk pownno się powiadomić US ZUS i policję skarbową !!!!!!

Człowieku jak za kwotę 25zł/ punkt można wykonć pracę?

Cena 1m przewodu 3x2,5 - ok 2,40

puszka instalacyjna - 0,25-0,60

peszel - 0,40-0,70/mb

I gdzie logika - średnio na 1 pkt potrzeba ok 8 m przewodu+puszka+peszel+mocowanie(jakieś) razem koszt materiału to ok 25,05zł / punkt no i + robocizna której tu jakoś nie widać. Jeśli gość ma 40% upustu (chyba z kosmosu) to daj mi namiar będę brał od niego materiał.

Wykonując sporo prac na domach i galeriach mnóstwo jest gościków którzy przychodzą i proponują materiał po "dobrych" cenach, bo kradziony. Czy przedstawił Ci fakturę zakupu lub wystawił fakturę końcową- proponuję ją sprawdzić czy jest legalna bo to jest Twoja gwarancja w razie porażenia prądem lub pożaru wynikającego z niesprawnej instalacji elektrycznej. Życzę powodzenia przy ( legalnym)odbiorze skuteczności zerowania chyba że też zapłacisz za to 25 zł:)

coś się tak człowieku nakrecił??

Wiem, wiem - wkurza Was że ludzie robią taniej niż Wy i zabierają Wam klientów.

Co do policji skarbowej to proponował bym równiez sciganie wykonawców którzy zawyżają ceny.

Co do faktur to mam je na cały materiał.

Zresztą piszcie sobie co chcecie - mam zrobioną instalację i jestem zadowolony i dodatkowo mam satysfakcję że nie dałem sie nabić komus w butelkę a Wasze domnienmania jak mam zchrzanioną instalację pozostawiam bez odpowiedzi - mógłbym coprawda wrzucic fotki tejze instalacji ale widze ze nie ma sensu i tak wiecie wszystko lepiej - prawda?

pozdrawiam wszystkich.

coś się tak człowieku nakrecił??

Wiem, wiem - wkurza Was że ludzie robią taniej niż Wy i zabierają Wam klientów.

Co do policji skarbowej to proponował bym równiez sciganie wykonawców którzy zawyżają ceny.

Co do faktur to mam je na cały materiał.

Zresztą piszcie sobie co chcecie - mam zrobioną instalację i jestem zadowolony i dodatkowo mam satysfakcję że nie dałem sie nabić komus w butelkę a Wasze domnienmania jak mam zchrzanioną instalację pozostawiam bez odpowiedzi - mógłbym coprawda wrzucic fotki tejze instalacji ale widze ze nie ma sensu i tak wiecie wszystko lepiej - prawda?

pozdrawiam wszystkich.

Nie chodzi o to że są ludzie którzy robią taniej, to jest rynek, chodzi o zdrowy rozsądek i o to, że na budowę domów porywają się wizjonerzy w postaci architektów i nawiedzeni przez nich inwestorzy którzy po postawieniu stanu surowego orientują się, że budowa jest przeinwestowana ( bo zostali nabici w butelkę z ceną) i za wszelką cenę szukają taniochy i darmochy aby wyjść z twarzą przed znajomymi i powiedzeć " zobacz stary jaką mam chatę".

Bez obrazy ...

Wydaje mi się, że nie można zakładać, że jak ktoś robi po 25 zł, to jest partacz!!! Jakim prawem wypowiadacie się o pracy kogoś, jeśli jej nie widzieliście? Równie dobrze można by o Was powiedzieć, że jesteście partaczami, a do tego jeszcze drogimi...

Pod rozwagę...lopamiętajcie się trochę!!!

T.