arek_s 19.04.2005 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Nie chodzi o to że są ludzie którzy robią taniej, to jest rynek, chodzi o zdrowy rozsądek i o to, że na budowę domów porywają się wizjonerzy w postaci architektów i nawiedzeni przez nich inwestorzy którzy po postawieniu stanu surowego orientują się, że budowa jest przeinwestowana ( bo zostali nabici w butelkę z ceną) i za wszelką cenę szukają taniochy i darmochy aby wyjść z twarzą przed znajomymi i powiedzeć " zobacz stary jaką mam chatę". Bez obrazy ... czas kończyc ten wątek - jedna nauczka dla mnie na przyszłość - "jesli udało się zrobic coś taniej przy dobrej jakości wykonania to się ciesz i siedź cicho i nikomu nic nie mów" pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 22.04.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Arek,Wielkie dzięki za kontakt. Widziałem u Ciebie instalację. Skorzystałem z usług tego elektryka i jestem bardzo zadowolony. Facet wie co robi. Potrafił doradzić i pamiętał o tym o czym ja sam nie pamiętałem. Wiem, że wiele osób dziwi jego cena. Ja miałem ofertę "znajomego" za 50 zł/punkt i jestem szczęśliwy, że z niej nie skorzystałem. Miałbym instalację 2 razy droższą i typu lata "60-te" bo gość na tym etapie się zatrzymał. Do tej pory "znajomy" kręci nosem po co rbiłem tyle obwodów itd.U mnie wyszło 140 pkt. i z przeróbkami kilku (zmieniłem układ schodów) zapłaciłem z materiałami, w tym skrzynka rozdzielcza wypakowana po brzegi bo ma min. 36 pól (2 różnicówki, przeciwprzepięciowe klasy C) itd. zapłaciłem 6000. U mnie wziął 30 zł za punkt bo pracował po przeciwnej stronie Warszawy i musieli dojeżdzać kilkadziesiąt kilometrów.Gdy umówiliśmy się o 7 rano i byłem 6:50 facet już czekała na mnie. Pracowali od 6:00 !!! Wykonanie całości instalacji zajęło im kilka dni. Biorą mało bo pracują dużo i się nie opieprzają. Jeśli ktoś chce skorzystać służę zdjęciami instalacji.Jeszcze raz dzięki. Śmieszne, że ludzie z jednej strony szukają tanich fachowców a z drugiej strony gdy jest tani i dobry to wybrzydzają. Ja jestem zadowolony i mogę z czystym sumieniem polecić tego wykonawcę.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 23.04.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Witam A jakich przekroji przewodów uzył, czy wykonał dokumentacje techniczną , czy zrobił pomiary poinstalacyjne, czy wykonał projekt jednokreskowy, czy wkońcu wystawił FV za swoją prace, czy już ZE podłączył ci prąd ? bo jak robi za 25 zł z materiałem to chyba sam wykonuje te kable - a może poprostu kupuje ten materiał z niezbyt legalnego źródła. Wiem wiem instalacja jest - ok, ale czy tą instalacje widział jakiś instalator co robi w branży na codzień, czy tylko wam się tak wydaje że jest ok - bo płynie prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elw 23.04.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Podobnie jak Arek kończę wątek bo "kolegom elektrykom" bardzo to leży na wątrobie... A czy ci zrobił to, a czy ci zrobił tamto... A czy ktoś widział... itd. Wciąż odzywają się ludzie, którzy chcą udowodnić, że mają rację, że dużo biorą.Wcześniej drewman pisał: "cena przewodu 3x2,5 2,40 zł za m", podczas gdy ja (nie kupując hurtowo) potrafiłem go kupić za 1,69 zł za m (w izolacji 450/750 - uprzedzam kolejny komentarz).70 gr na 1 m, przy średniej 8 m na punkt daje 4,20 oszczędności. Facet za samą robociznę bierze 15 zł od punktu (zwykle ci "uczciwi" biorą 25 zł). Myślę, że rzetelnie kalkulując nie musi kraść kabla, wystarczy, że nie dolicza sobie 40% narzutu. Do oświetlenia używa się 3x1,5, a to kosztuje ok. 1,15 za m. No i nie zawsze wychodzi 8 m na punkt. Jak się jeszcze w tej samej cenie wykona klientowi instalacje niskoprądowe gdzie materiał może być jeszcze tańszy, to może i to się opłaca. Tylko, panowie drodzy elektrycy, trzeba to umieć. Uprawnienia ma, firmę prowadzi i faktury wystawia...Ale, jak w tytule, kończę wątek. Nikogo nie chcę reklamować. Interesu w tym nie ma żadnego. Chciałem tylko polecić innym budującym. Jak ktoś wyda 6 tys. zamiast 8-9 tys. i robota jest OK to ma prawo być zadowolonym.Pozdrawiam wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 23.04.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 A ty masz pojęcie ile idzie kabla na instalacje teletechniczne, przecież do samego alarmu prowadzisz przewód od czujki do centrali czyli np na dom 150m może pójść i 300mb przewodu 8x0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 23.04.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 A swoją droga może to i dobrze aby zamknąć ten temat bo tylko ludziom krew psuje i sieje bzdury, proponuje zreaktywoować temat jak już zamieszkasz w domu i zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 23.04.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 keler i inni Podam Ci mój przykład. Ja, kiedy robiłem instalację elektryczną zadzwoniłem po elektryka z ogłoszenia w Gratce. Był najtańszy. 15zł za punkt + dodatkowo uzbrojenie skrzynki (bez materiału). Jest to młody chłopak, który woli mieć zlecenia i pracować, niż tylko mieć wygórowane ambicje. Po mojej budowie polecałem go i z biegiem czasu stał się niemalże oficjalnym elektrykiem Grupy Łódzkiej Muratora. Nie słyszałem, żeby ktoś był niezadowolony. Jest to przykład na to...że profesjonaliści nie powinni ferować wyroków na kogoś, kto woli pracować za mniejsze pieniądze, ale tę pracę mieć. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek70 23.04.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 A ja dołoże od siebie, że jutro spotykam się z owym elektrykiem i zobaczymy kto zacz. Telefonicznie wydaje się wszystko ok, roboty ma masę aż trudno mnie w grafiku umieścić więc chyba jest polecany i przez innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 12.05.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Przemek, i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 12.05.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Mam dobrego elektryka, (tak mi się wydaje). Zrobił u mnie instalację dwa tyg temu bierze 20 zeta/p. Kupuje materiał, a ja płacę za fakturę. Wychodzi do 35 zł/p całość. Jeśli ktoś byłby zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 12.05.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 No dobra to teraz podaj mi wielkość domu, ilość obwodów, ilość zainstalowanego przewodu i jakiego typu, jakiego typu puszki zamontował i np ila zrobił ci lamp w pokoju, czy były włączniki schodowe. ile np lamp jest na jednym obwodzie oświetleniowym, ile gniazdek jest na jednym obwodzie - troszeczke szczegółów poprosze a nie tylko cene za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 12.05.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 A i czy jeszcze wykonał inne instalacje alarm, telefon, komputer, telewizja - przynajmniej do trzech punktów, i ile poszło materiałów na instalacje teletechniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 12.05.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 keler A co Ty taki bojowy jesteś? T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 12.05.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 nie bojowy. Tylko podajcie więcej szczegółów, bo określanie punkt to jeszcze nic nie znaczy.Wystarczy wziąć załorzenie, że punkt za 35zł = 20zł robocizna 15zł materiał i w tych 15zł musi się zmieścić przewód puszka, końcowa i powiedzmy 1/4 puszki łączeniowej, oraz np kołki rozporowe do montowania wszystkiego, czyli sumując wszystko wychodzi że aby się zmieścić w tych kosztach przy kabalu YDYp 3x1,5 to jest ok 10mb a YDYp 3x2.5 to jest ok 8 i jeśli ktoś uważa iż w domu o średniej pow 150- 170m/kw idzie 10mb przewodu na punkt - to ja się pytam ile jest zrobionych obwodów ? i jeszcze o pare innych szczegółw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 12.05.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Zusik, podatki, paliwo, jedzenie, materiały i prad w całym domu za 6000PLN. Z vatem??I ktoś pisał o nich w liczbie mnogiej, to conajmniej 2 zusiki(jakieś 1400PLN o ile dobrze pamiętam)...Chyba ze jakaś mała ta instalacja..a jakie gnizadka i po ile? takie najprostsze pytanko faceta od drewna.Ja robię w drewnie i czasami staję na głowie - bo ktos robi chyba po cenachzadołowanych tak, że ja nie jestem w stanie w żaden sposób im sprostać. Ale ten kosmos to lewe faktury i niepłacenie zusu, podatków, zawieszanie firmy na dwa miechy i wystawianie faktur 100 klientom w jeden miesiąc - wtedy OK. Jasne że się mogę mylić, bo prądu sam nie robię, biorę firmę, ale coś mi tu nie pasi...PozdrawiamPaweł Adamskihttp://republika.pl/polskiedomydrewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 12.05.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 A wiem już jak to jest robione koleś robi robote po cenach niebotycznie niskich i wystawia FV tylko ta FV jest wystawiona przez firme krzak która formalnie nie istnieje od tego dokumentu nie odprowadzi ani VAT-u ani podatku a jescze w dodatku jedzie na bezrobotnym więc ma ZUS opłacany przez RP - no to daj boże aby wszyscy w u nas tak pracowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.05.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 keler wywołałeś mnie do tablicy, a więc odpowiadam: w cenie 20zł robocizna + materiał (14-15zł) jest:kabel 3X1,5, 3X2,5 ok (razem chyba 450-500m)kable alarmowe,komputerowe, puszki, czyli wszystko co powinien założyć. Przewody ułożone równiutko, mocowane do ściany tak, że tylko obcegami da się wyrwać. Obwodów 15 (wydaje mi się, że za dużo, w tym dwie siły.Facet myślący,dokładny-co mam jeszcze pisać-nie znałem go wczesniej.materiały kupowane w hurtowni( z marketu nie chciał, bo twierdzi, że przewody są albo cieńsze, albi zbyt twarde). Szczerze goscia polecam, choc nie wiem jak to wszystko zadziała jak będą juz gniazdka itp (to chyba normalne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 13.05.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 na kablu jest zapiasna firma oraz typ wraz z napięciami możesz mi podać o jest napisane na twoich kablach ?Bo może w tym jest sedno sukcesu.Szczerze mówiąc ostatnio rozmawiałem z paroma elektrykami ze stoważyszenia, i jednym z tematów były ceny i jak byśmy nie liczyli tak nam nie wychodziło że można zrobić instalacje za tak niskie pieniądze.Doszliśmy do rozwiązania iż punkt można liczyć do 5m natomiast punkty bezpośrednie jak np pralka, suszarka itd powinno liczyć się z metra + robocizna.oczywiście kuchnia na siłe też oddzielnie bo tam kabel jest po ok 7zł za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 13.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Wiesz przeczytałem jeszcze raz wczytując się w twój post i powiem ci iż dołożyłeś do instalacji dlatego, że elektryk powinien kupować materiał na siebie i sprzedać tobie wraz z instalacją z 7% VAT'em.Poza tym jeśli przyjmiemy załorzenia które podałem wcześniej to taka instalacja jest możliwa do wykonania w ilości powiedzmy do 30 -40 punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.05.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Jeśli twierdzisz, że przepłaciłem, to ile zapłaciłbym u Ciebie (nie przepłacając) za podobną instalację. 84 p elektr, chyba 10, czy 11 telemetrycznych?Przewody 450/750v (napisu na kablu nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts