Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]jaki strop wybrać (dobry i tani)[/b]

Recommended Posts

ja mam terivę 10/17 metrów wydałem 15000 z czego robocizna 1500 resztę robiłem sam uważam że to sporo gdybym miał robić jeszcze raz poszukałbym coś tańszego. Ale wszystko zależy od rozwiązań u mnie weszła ponad tona drutu oprucz belek stropowych

co to znaczy 10/17 metrów? ile miałeś metrów stropów? ja mam około 180 - podpiwniczona chatka robi swoje.

pozdrówka

bardzo ładny domek!!!!

jeśli możesz to mam prośbę podaj mi namiary www na ten strop, muszę jeszcze to rozważyć

pozdrówka

:wink:

dzięki :D , architekt mnie namówili na ten strop, chciałem nawet zmienić na inny, ale kierownik zaczął coś mówić, że to "królewski strop" :o :o i żebym nie zmieniał bo jest najlepszy, dzisjaj mało kto to robi, jest prosty, ale pracochłonny i wymaga sporo deskowania. Jak potem przeliczyłem to wyszedł to najtańszy stop.

http://www.lewkowo.pl/ackerman.htm

napiszcie prosze jaki macie stropy u siebie i który z nich jest tani dobry.....?

Gregson

sam nie robiłem stropu Ackermana ale wykonywałem w podobnej technologii

uważam, ze Ackerman - to dobry ... i tani strop

ponieważ

- ma stosunkowo niskie zuzycie betonu - małe "pola" miedzy pustakami i tylko 3 cm nadbetonu ...

- zbrojenie - to jeden pręt co 40 cm ... i tylko w jednym kierunku ...

(plus pomocnicze "haczyki" do utrzymania tego preęta "w powietrzu")

szalowanie jest tańsze od stropu monolitycznego - wystarczy ażurowe jedna deska co 40 cm (o ile w stropie obejdzie sie bez zeber ...)

dodam, że to strop stosunkowo lekki i do akustyki nie mam zastrzeżeń

pzdr

• 1 year później...

Witam.

Wznawiam temat, bo właśnie stoję przed wyborem stropu. Max długość belki to 530cm a powierzchnia 94m2 dodatkowo mam dwa balkony i wykusz. W projekcie mam Teriva.

Czy ktoś z Was robił ostatnio strop ackermana lub wylewany? Patrząc na koszt stropu, czy to się aktualnie opłaca czy lepiej zostać przy gęstożebrowym?