Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile czasu trwa podłączenie do sieci gazowej.

Recommended Posts

Mając podprowadzoną sieć gazową do samej granicy działki,

ile czasu może trwać podłączenie jej do domu?

Wymaga to wykonania odpowiednich projektów, zud i złożenia

wniosku o pozwolenie na budowę.

Po uzyskaniu pozwolenie zapewne gazownia też coś od siebie przedłuży.

Czyli wychodzi mi tak ze 4 miesiące. Czy to jest realny termin?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami.

Ja właśnie robię.

W gazowni powiedzieli mi (to było jeszcze przed świętami - w grudniu), że sprawa może

potrwać około 6 miesięcy :o

Ale znalazło się wyjście z sytuacji - wykonawstwo zastępcze. Przyłacze wykonuje firma

zewnętrzna w porozumieniu z gazownią. Oni między sobą negocjują cenę, projekt i warunki.

Potem następuje wykonanie przyłącza po cenie rynkowej, po 30 dniach jest zwrot pełnej

kwoty do zapłaty za robociznę, pomniejszonej tylko o opłatę przyłączeniową.

Wtedy rozliczam się z wykonawcą przyłącza.

Zagmatwane to trochę, ale w efekcie przyłącze zamiast w lipcu będę miał w przyszłymj tygodniu.

Rozmowę z wykonawcą zastępczym rozpocząlem w połowie stycznia.

Pozdrawiam

Ale znalazło się wyjście z sytuacji - wykonawstwo zastępcze. Przyłacze wykonuje firma

zewnętrzna w porozumieniu z gazownią.

Tak, to doskonałe wyjście z sytuacji, u mnie też tak było. Firma, która robiła przyłącze (u mnie dodatkowo 160 m gazociągu) robiła projekt, uzgadniała go, występowała o pozwolenie na budowę i podciągnęła gaz do domu. Mnie to kosztowało tyle co opłata przyłączeniowa, a wszystkie formalności trwały jakieś 7-8 tygodni.

U mnie należało wpierw pociągnąć 82 m magistrali średniego ciśnienia (budowałem jako pierwszy w nowym rejonie i pierwszy składałem wniosek) a potem 15 m - niskiego ciśnienia. W maju podpisałem z gazownią umowę (wszystko jej zleciłem) a 2-go listopada grzałem w domu gazem. Samo wykonanie położenia magistrali i podłączenie mnie trwało w sumie (z przerwą na próby i ich wewnętrzne procedury) 2 dni.

• 3 weeks później...

hej po złożeniu papierów o warunki 21 dni na ich wydanie.

po podpisaniu umowy gazownia ma 90 dni roboczych na wykonanie przyłącza do skrzynki. opłata przyłączeniowa to za pierwsze 5 mb 920 zł + 28 zł za każdy następny metr (kwoty netto). w tej cenie jest projekt roboty budowlano montażowe, inwentaryzacja pogeodezyjne, itp. ciebie do budynku nic nie interesuje. w swoim zakresie musisz wykonać projekt inst. wewnętrznej i wykonanie (przez osoby z uprawnieniami)

pozdrawiam :wink:

Mając podprowadzoną sieć gazową do samej granicy działki,

ile czasu może trwać podłączenie jej do domu?

Wymaga to wykonania odpowiednich projektów, zud i złożenia

wniosku o pozwolenie na budowę.

Po uzyskaniu pozwolenie zapewne gazownia też coś od siebie przedłuży.

Czyli wychodzi mi tak ze 4 miesiące. Czy to jest realny termin?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami.

W moim przypadku trwało to prawie 7 miesięcy.

Najpierw projektant robił 2 miesiące projekt i kompletował potrzebną dokumentację (może dlatego tak długo, że go nie ponaglałam).

Później wszystkie dokumenty wywędrowały do Starostwa Powiatowego na 3 tygodnie (mieszkam w Markach k/W-wy). Coś tam pozatwierdzali i dopiero wtedy mogłam złożyć papiery w gazownictwie w Warszawie.

Tu dopiero zaczęły się schody! Dokumenty jeździły po Warszawie, do róznych wydziałów Gazowni Warszawskiej, nabierały mocy urzędowej na biurkach kilkunastu osób, aż wreszcie po niemal 5 miesiącach do domu został puszczony gaz. Nie chcę Cię straszyć, ale jeżeli chcesz mieć gaz jeszcze w tym roku, to już szukaj projektanta. On Ci powie jakie dokumenty musisz przygotować. Może Tobie pójdzie lepiej niz mi. Powodzenia.

Kinga

• 4 years później...
projekt i wykonawstwo powierzyłem Szczepaniowi z Marek, ma biuro na Lisa Kuli, tempo prac imponujące, formalności to minimum,bo oni tam wiekszosc zalatwiaja,a poza tym ceny maja lepsze niz konkurencja

przystojny0; Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 2 - nie żebym był podejrzliwy ale, ....

dwa posty i oba zachwalające Szczepanika.

Wyciąganie wniosków zostawiam szukającym wykonawcy przyłączy.

JA robiłem z STD sąsiad ze Szczepanikiem. Czas realizacji - sąsiad jakiś tydzień szybciej. (może dlatego, że nie miałem czasu jechać od razu do nich z jednym brakującym kwitem).

Kosztowo- mam taniej.