rafal9 23.03.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Mając podprowadzoną sieć gazową do samej granicy działki,ile czasu może trwać podłączenie jej do domu? Wymaga to wykonania odpowiednich projektów, zud i złożeniawniosku o pozwolenie na budowę.Po uzyskaniu pozwolenie zapewne gazownia też coś od siebie przedłuży. Czyli wychodzi mi tak ze 4 miesiące. Czy to jest realny termin? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.03.2005 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Czyżby nikt nie robił przyłącza gazu do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 23.03.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Wszyscy się grzeją kominkami nie wiem czy pnb jest potrzebne na samo przyłącze od granicy działki do domu - to chyba załatwia uzgodnienie projektu z gazownią. Ale mogę sie mylić bo to dopiero przede mną - ale projekt i uzgodnienia na pewno trzeba liczyć 2 m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 23.03.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ja właśnie robię. W gazowni powiedzieli mi (to było jeszcze przed świętami - w grudniu), że sprawa może potrwać około 6 miesięcy Ale znalazło się wyjście z sytuacji - wykonawstwo zastępcze. Przyłacze wykonuje firma zewnętrzna w porozumieniu z gazownią. Oni między sobą negocjują cenę, projekt i warunki. Potem następuje wykonanie przyłącza po cenie rynkowej, po 30 dniach jest zwrot pełnej kwoty do zapłaty za robociznę, pomniejszonej tylko o opłatę przyłączeniową. Wtedy rozliczam się z wykonawcą przyłącza. Zagmatwane to trochę, ale w efekcie przyłącze zamiast w lipcu będę miał w przyszłymj tygodniu. Rozmowę z wykonawcą zastępczym rozpocząlem w połowie stycznia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 23.03.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Ale znalazło się wyjście z sytuacji - wykonawstwo zastępcze. Przyłacze wykonuje firma zewnętrzna w porozumieniu z gazownią. Tak, to doskonałe wyjście z sytuacji, u mnie też tak było. Firma, która robiła przyłącze (u mnie dodatkowo 160 m gazociągu) robiła projekt, uzgadniała go, występowała o pozwolenie na budowę i podciągnęła gaz do domu. Mnie to kosztowało tyle co opłata przyłączeniowa, a wszystkie formalności trwały jakieś 7-8 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 24.03.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 U mnie należało wpierw pociągnąć 82 m magistrali średniego ciśnienia (budowałem jako pierwszy w nowym rejonie i pierwszy składałem wniosek) a potem 15 m - niskiego ciśnienia. W maju podpisałem z gazownią umowę (wszystko jej zleciłem) a 2-go listopada grzałem w domu gazem. Samo wykonanie położenia magistrali i podłączenie mnie trwało w sumie (z przerwą na próby i ich wewnętrzne procedury) 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 11.04.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 hej po złożeniu papierów o warunki 21 dni na ich wydanie. po podpisaniu umowy gazownia ma 90 dni roboczych na wykonanie przyłącza do skrzynki. opłata przyłączeniowa to za pierwsze 5 mb 920 zł + 28 zł za każdy następny metr (kwoty netto). w tej cenie jest projekt roboty budowlano montażowe, inwentaryzacja pogeodezyjne, itp. ciebie do budynku nic nie interesuje. w swoim zakresie musisz wykonać projekt inst. wewnętrznej i wykonanie (przez osoby z uprawnieniami) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 15.04.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Mając podprowadzoną sieć gazową do samej granicy działki, ile czasu może trwać podłączenie jej do domu? Wymaga to wykonania odpowiednich projektów, zud i złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu pozwolenie zapewne gazownia też coś od siebie przedłuży. Czyli wychodzi mi tak ze 4 miesiące. Czy to jest realny termin? Proszę o podzielenie się doświadczeniami. W moim przypadku trwało to prawie 7 miesięcy. Najpierw projektant robił 2 miesiące projekt i kompletował potrzebną dokumentację (może dlatego tak długo, że go nie ponaglałam). Później wszystkie dokumenty wywędrowały do Starostwa Powiatowego na 3 tygodnie (mieszkam w Markach k/W-wy). Coś tam pozatwierdzali i dopiero wtedy mogłam złożyć papiery w gazownictwie w Warszawie. Tu dopiero zaczęły się schody! Dokumenty jeździły po Warszawie, do róznych wydziałów Gazowni Warszawskiej, nabierały mocy urzędowej na biurkach kilkunastu osób, aż wreszcie po niemal 5 miesiącach do domu został puszczony gaz. Nie chcę Cię straszyć, ale jeżeli chcesz mieć gaz jeszcze w tym roku, to już szukaj projektanta. On Ci powie jakie dokumenty musisz przygotować. Może Tobie pójdzie lepiej niz mi. Powodzenia. Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 15.04.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Projekt robiła gazowonia, czy Twój projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KKinga 15.04.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Projekt robiła gazowonia, czy Twój projektant? Mój. Nazywa się Szczepanik. Ma swoją firmę, ale w tej chwili nie mam przy sobie jego blizszych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 15.04.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Szukam raczej wykonawcy z uprawnieniami do położenia rury gazowej itd.Projekt zaczął się rysować. A wykonawca będzie potrzebny latem. Jesli Twój nie był zbyt drogi to poproszę o namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 15.04.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Przyłącze gazowe robiła mi firma STD Nosiłowski z Zielonki k/W-wyw porównaniu do "papierologi" tempo kosmiczne,40mb gazociągu w ulicy + 2 przyłącza (moje i sąsiada) to 8 godzin pracy ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 15.04.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Przyłącze gazowe robiła mi firma STD Nosiłowski z Zielonki k/W-wyw porównaniu do "papierologi" tempo kosmiczne,40mb gazociągu w ulicy + 2 przyłącza (moje i sąsiada) to 8 godzin pracy ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przystojny0 19.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 projekt i wykonawstwo powierzyłem Szczepaniowi z Marek, ma biuro na Lisa Kuli, tempo prac imponujące, formalności to minimum,bo oni tam wiekszosc zalatwiaja,a poza tym ceny maja lepsze niz konkurencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 19.02.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 projekt i wykonawstwo powierzyłem Szczepaniowi z Marek, ma biuro na Lisa Kuli, tempo prac imponujące, formalności to minimum,bo oni tam wiekszosc zalatwiaja,a poza tym ceny maja lepsze niz konkurencja przystojny0; Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 2 - nie żebym był podejrzliwy ale, .... dwa posty i oba zachwalające Szczepanika. Wyciąganie wniosków zostawiam szukającym wykonawcy przyłączy. JA robiłem z STD sąsiad ze Szczepanikiem. Czas realizacji - sąsiad jakiś tydzień szybciej. (może dlatego, że nie miałem czasu jechać od razu do nich z jednym brakującym kwitem). Kosztowo- mam taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts