Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siedlisko po raz setny - sprzedaż gruntu po wybudowaniu domu

lola

Recommended Posts

Witam wszystkich pieknie po raz pierwszy. Czy część gruntów z 1,5 ha potrzebnych do mozliwości zabudowy siedliskowej mogę potem (po wybudowaniu domu na zasadzie siedliska) sprzedać i zostawić tylko grunt pod domem i ogrodem? Jak to potem zmienia sytuację prawna siedliska i dzialki rolnej?

W planie zagospodarowania terenu dot. mojego siedliska jest mowa tylko o domu i garażu, czy w związku z tym nie muszę mieć budynków gospodarczych? pa.

Ja mam garaż jako pomieszczenie gospodarcze. A to czy będzie można potem sprzedać - zależy od Gminy, czy pozwoli Ci podzielić?

Zawsze można to jakoś uzasadnić: przecież jako rolnikowi chyba nie będzie Ci się za bogacie wiodło - więc względy finansowe.

Jak masz 1,5 ha to min. 0,5 powinnaś móc sprzedać, bo na siedlisko trzeba mieć 1 ha.

Ja mam 1,2ha.

Myślę , że nie powinno być problemów z podziałem geodezyjnym gruntów uznanych w planie zagospodarowania jako rolne z możliwoscią zabudowy w ramach siedliska ponieważ , nie podlegają one pod ustawę o gospodarce nieruchomościami/ chyba nie bedzie wydzielana droga publiczna z tych gruntów ?/ . Podział geodezyjny nie będzie więc wymagał zatwierdzenia decyzją administracyjną przez wójta lub burmistrza .Radzę się pospieszyć i uzyskać chociaż pozwolenie na budowę domu bo Minister Kalinowski ma zamiar wprowadzić ustawę o podziale gruntów rolnych i zasadach ich sprzedaży.

zdenerwowałam sie i poszłam wczoraj do mojej gminy sama się dokładnie dowiedzieć. Więc, po wybudowaniu domu na siedlisku można niepotrzebny grunt sprzedać i wówczas działka traci charakter siedliska i nie płaci się podatku rolnego tylko od nieruchomosci a grunt pod domem mozna zamienić na działkę budowlaną. Pani w użędzie powiedziała , że przecież rolnik też moze sprzedać swoją ziemię - to w końcu jego własność. A co do budynków gospodarczych, to nie jest to obowiązkowe, gdyż inwestor nie musi mieć od razu na wszystko pieniędzy. Na razie mozna tłumaczyć, że narzędzia trzyma się w garażu i piwnicy.

Dzięki za pomoc.