Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków czy inne roziwązanie?

Jaka forma usuwania ścieków?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka forma usuwania ścieków?

Recommended Posts

Jakie wybraliście rozwiązanie u siebie? Kanaliza, szambo, POŚ?

Jeśli oczyszczalnia to jaka? Dlaczego? Na jakim podlożu i metrażu?Dla ilu osób?Jak dlugo korzystacie ? Dla ulatwienia podam ze zbieram informację pod kątem pięciososbowej rodziny , a podloże to mamy gliniaste...

Dajcie proszę znać o swoich wyborach ...

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam też chciałam oczyszczalnie ale po wykonaniu odwiertów okazało się że w ziemi sama glina i koszta oczyszczalni były by ogromne na co nie mogę sobie pozwolic więc niestety będzie szambo. Jeżeli u ciebie jest glina to musiśz liczyć sie z dodatkowymi kosztami przygotowania gruntu.

pozdrawiam

odpada u mnie studnia chłonna bo za blisko jest ujęcie wody tak mi powiedzieli ludzie od odwiertów . jakieś inne rozwiazania

pozdrawiam

Jakie ujęcie wody???, oczyszczalnia korzeniowa z osadnikiem gnilnym 2-3 m3 i odprowadzenie wody do rowu, lub jakiegoś innego odbiornika

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam ! :D

Właśnie jesteśmy na etpie szukania alternatywnych rozwiązań dla kanalizy ( której oczywiście jeszcze nie mamy ). POŚ to bardzo dobry pomysł choć spotykaliśmy się z różnymi opiniami. Dość niepochlebnie wypowiadał się między innymi na temat tego rozwiązania jeden z urzędników w naszej gminie, ale myslę, że to bardziej jego osobiste przemyślenia były, a nie fachowa porada.

Pomyślimy, zobaczy się.

1. Jeśli odprowadzasz do cieku wodnego ( rów ) musisz :wink: mieć pozwolenie wodno - prawne ( operat wodno - prawny ) = sporo kasy i chodzenia.

2. Odchodzi się od oczyszczalni korzeniowych i drenażowych przede wszystkim ze względu właśnie na smrodek - delikatnie rzecz ujmując. Parę wywrotek żwiru nie da rady, po paru latach ( ponoć ok. 3 ) stajesz przed dylematem co z tym zrobic?? Zerwać 3 m w głąb i wywieźć do sąsiedniego województwa? A zaraz potem wyrwać z ziemi POŚ i wywieść ją do drugiego województwa?

Polecam:http://www.poliplast.pl/home.php?my=xx

Co prawda, to prawda: ok. 12 200zł. z montażem brutto :cry:

9999 zł netto.

Widziałem na własne oczy, byłem na szkoleniu, słuchałem niezależnych branżowców. Wypowiadają się pozytywnie. Zaznaczam, że nie pracuję w poliplaście, ani w żadnym z jego punktów handlowych.

Nasza gmina oddaje 33% poniesionych kosztów na POŚ. Nie wiem jak inne gminy. W naszej miejscowości jest naprawdę duża firma, która produkuje POŚ i kanalizę. I kilka innych, mniejszych. Co ciekawe gmina nie oddaje za inne inwestycje ekologiczne typu: pompy ciepła, kotły olejowe, solary, wiatraki, itp. To się chyba nazywa lobbing, nie??? :wink:

Polecam:http://www.poliplast.pl/home.php?my=xx

Co prawda, to prawda: ok. 12 200zł. z montażem brutto :cry:

9999 zł netto.

Widziałem na własne oczy, byłem na szkoleniu, słuchałem niezależnych branżowców. Wypowiadają się pozytywnie. Zaznaczam, że nie pracuję w poliplaście, ani w żadnym z jego punktów handlowych.

jeżeli ktoś jest z branży to już nie jest niezależny, u mnie POS z drenażem

Pozd.