Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków czy inne roziwązanie?

Jaka forma usuwania ścieków?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka forma usuwania ścieków?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ja bym chciał POS. Ale działka nieduża (25m na 25m) tak więc mój wybór padł na POS bez drenażu. Teraz zbieram oferty róznych firm oferujących takie rozwiązania. Pani w Gminie od Ochrony Środowiska powiedziała, że "Szamba sa tylko teoretycznie szczelne, a POS to POS". To mnie zachęciło do poszukiwac alternatywy dla szamba... :wink:

Jestem jeszcze przed wyborem projektu, więc wiele rzeczy jeszcze jest w dość odległym terminowo planowaniu. Kombinuję, jak by tu sie odciąć od miejscowego monopolisty. POŚ jest zachęcające , no i własna wiercona studnia. Podłączenie do MPWiK wydaje się dość prostym i wygodnym rozwiązaniem. Tylko, jaka jest relacja kosztów dla tych dwóch modeli? Ile wyniesie mie, jako inwestora, wykonanie studni i POŚ, a ile podłączenie do MPWiK? To nie wszystko , chodzi o późniejsze koszty użytkowania. To stawiałbym na pierwszym miejscu! 14-sto arową działkę trzeba czymś podlewać , auto czymś umyć, nie wspominając o domowych potrzebach. Działkę mam już kupioną , podłoże extra - żwiry i piachy. Co do studni wierconej to, jak mi sie wydaje, poziom wody dla potrzeb studni wierconej to jakieś 20-30 metrów. Czy ktoś byłby w stanie oświecić mnie w tej tematyce. Byłbym wdzięczny za każde info na ten temat.

Jeszcze jedno. Własnie zakołatało mi w łepetynie: jak jest z POŚ i studnią na jednej działce? To się nie gryzie??? :-? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania? O kurczę ale tu się narobiło pytań. A w głowie pusto :D

Pozdrawiam

Jestem jeszcze przed wyborem projektu, więc wiele rzeczy jeszcze jest w dość odległym terminowo planowaniu. Kombinuję, jak by tu sie odciąć od miejscowego monopolisty. POŚ jest zachęcające , no i własna wiercona studnia. Podłączenie do MPWiK wydaje się dość prostym i wygodnym rozwiązaniem. Tylko, jaka jest relacja kosztów dla tych dwóch modeli? Ile wyniesie mie, jako inwestora, wykonanie studni i POŚ, a ile podłączenie do MPWiK? To nie wszystko , chodzi o późniejsze koszty użytkowania. To stawiałbym na pierwszym miejscu! 14-sto arową działkę trzeba czymś podlewać , auto czymś umyć, nie wspominając o domowych potrzebach. Działkę mam już kupioną , podłoże extra - żwiry i piachy. Co do studni wierconej to, jak mi sie wydaje, poziom wody dla potrzeb studni wierconej to jakieś 20-30 metrów. Czy ktoś byłby w stanie oświecić mnie w tej tematyce. Byłbym wdzięczny za każde info na ten temat.

Jeszcze jedno. Własnie zakołatało mi w łepetynie: jak jest z POŚ i studnią na jednej działce? To się nie gryzie??? :-? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania? O kurczę ale tu się narobiło pytań. A w głowie pusto :D

Pozdrawiam

Odległość drenarzu od studni to min 30m, a jesli poś bezdrenażowe to .. też 30m. Chociaż słyszałem o firmie, która twierdzi, że od jej aszynerii wystarczy 15m (tylko w swoim prospekcie, który mi przysłali zapomnieli tej informacji umieścić. Tak więc idąc do gminy nic mi po tej informacji... :lol: :lol: )

Dzięki kze

Już jestenm bardziej oświecony.

Za to pojawił sie kolejny problem.

Wczoraj swieżo poznany budowniczy powiedział mi coś takiego:

- owszem masz prawo nie korzystać z usług MPWiK, ale jest jedno ALE !

Jak dostaniesz decyzję o zagosp. przestrzennym i będzie tam wpis o konieczności wpiecia do sieci MPWiK to nie podskoczysz, bo co z tego że masz takie prawo skoro nie dostaniesz pozwolenia na budowę dopóki ci "rura nie zmięknie".

W związku z tym pytanie:

Czy takie praktyki (monopolistyczne) są stosowane przez urzędy.

Wiadomo MPWiK jest miejskie, wiec napędzają sobie klientlę.

Jeśli tak jest, to jak się bronić, a jeśli się obronię to czy nie zagębią mnie kontrole nasłane z mściwości urzędniczej.

Czy któś ma jakieś doświadczenia ? Czy dmucham na zimne? :D

U mnie podłączenie do wodociągu miejskiego, a w przyszłości studnia głębinowa do podlewania ogrodu, czy mycia auta itp. Przed wykonaniem studni - osobny licznik na wodę do podlewania ogrodu ( w przyszłości ma być kanalizacja - wtedy za wodę "do ogrodu" będę płaciła tylko "za wodę"- bez odprowadzania ścieków). A tak na marginesie - w planie mam POŚ, ale ponoć ma być nowa ustawa zobowiązująca również właścicieli oczyszczalni ścieków do podlączenia się do kanalizy. Czy ktoś na ten temat coś słyszał?W tej sytuacji zastanawiam się nmad szambem 8) ( tańsze ).

A tak na marginesie - w planie mam POŚ, ale ponoć ma być nowa ustawa zobowiązująca również właścicieli oczyszczalni ścieków do podlączenia się do kanalizy. Czy ktoś na ten temat coś słyszał?W tej sytuacji zastanawiam się nmad szambem 8) ( tańsze ).

Też jestem zainteresowany ... bo mam szambo i zastanawiam się na POŚ ... a tu byłaby kupa bo niby za 2 lata ma być kanaliza ...

Mieszkam w Radomiu , budujedopm . Gostek , który wybudował mi stan surowy , prawie dwukrotnie przedłużył czas budowy. Powiedział mi , że jako rekompemnsatę za przekroczenie terminu może wykonać poś , ale muszę mu zakupić bańkę. Czy to dobry układ ?

Układ wspaniały, ja Ci też zamontuje POS , kup tylko bańkę., tylko nie gwarantuję Ci że za parę miesięcy nie będziesz wszystkiego wyrywał.

Wyobraźnia i przerost formy nad trścią u niektórych "fachowców" rozszerza sie do niebotycznych rozmiarów.

Zapytaj gościa ile ściek musi przebywać w tzw "bańce" a ile w drenażu. Jak Ci odpowie to napisz na forum a odpowiem Ci czy gość ma zielone pojecie o POS.

Przeciwnik "złotych rączek"

1. Jest taki wynalazek, o którym pisałem kilka postów temu.

Inwestor indywidualny nie jest zobowiązany do uzyskania pozwolenia na budowę takiej oczyszczalni, wystarczy zgłoszenie.

2. To, co wypływa z tego wynalazka jest oczyszczone w 97% ( tak podaje producent ), więc spokojnie nadaje się do celów gospodarczych, tj. mycie auta, polewanie trawnika. Podejrzewam, że jest lepsze od tego co płynie w kranach w wielu miejscach w naszym Kraju.

3. Ten typ POŚ zbudowany jest z trzech niezależnych zbiorników, dzięki czemu jego flora bakteryjna jest o wiele lepiej chroniona przed skutkami działania chemii domowej niż klasyczne POŚ z drenarzem.

4. Nasza gmina wymaga podpięcia do sieci kanalizacjnej ( w przyszłości ) jeśli jest się posaidaczem szamba. Użytkownicy POŚ wszelkiego typu nie są do tego zmuszani, nawet jeśli otrzymają dotację ( u nas 30% ). Dowiedz się dokładnie w swojej gminie mam takie myślenie, że jest tak samo.

Ewidentnie widać, że jaka gmina/ powiat/ miasto, takie decyzje. A one wynikają z nie do końca przejrzystych zasad. :evil:

W mojej gminie zlokalizowanych jest kilka firm robiących oczyszczalnie i władze wręcz zachęcają do ich instalacji. Nie robią żadnych ale...

Do nowo doprowadzanej kanalizy muszą się natomiast nieodwołalnie przyłączać posiadacze szamb.

Moja gmina poza POŚ nie refinasuje żadnych innych inwestycji eko. Natomiast wiem, że Tychy zwracają za wymianę pieca na certyfkowany eko ( może nawet być na węgiel, lub miał - chodzi o wydajność ). Oni dają za ogrzewanie i tylko za to...

No i o co może tu chodzić???

pokar

:x Byłam dzisiaj w Urzędzie Gminy zapytać jakie są wymogi dotyczące POŚ. Chodziło mi głównie o to, czy muszą być 4 odwierty, czy wystarczą np. 2. I tutaj nagle Pani zaczęła mnie zniechęcać do POŚ, twierdząc, że na działce 1500 m2 ścieki, wprawdzie "oczyszczone"( i tu przekąs :roll: ) rozejdą się po całej działce i będą mi ją zanieczyszczać ( ??). Co o tym sądzicie? Na jak dużych działkach macie POŚ?

mimo powalającej na kolana ceny ( ok.12 kawałków brutto :cry: ) nadal jestem zwolennikiem EP-6.

Policzcie sobie koszt POŚ ze średniej półki - ok. 6 tys.

+ koszt montażu - ????

+ koszt drenarki - ????

+ koszt odpowiedniego podłoża pod dreny - ????

= ???? - ale podejrzewam, że wyjdzie podobnie jak EP-6.

Ponadto odpada problem stosowania chemii gosp.

Pokar 4-7 tys to koszt POŚ z rozsączeniem w zależności od warunków i razem z robocizną. Sprawdzalam w wielu miejscach. A jak ma się chęc i umie się czytać to można spokojnie obniżyć koszt o 2,5 tys samemu kopiąc i ukladając... Za tą różnicę w cenie można pouważać w stosowaniu chemii co na pewno nikomu nie zaszkodzi...